election_2016_teaser_18_electronic_voting_evoting_hacker_pulls_back_the_curtain_on_election_data-100685704-orig
Actual

Vladimir Putin este arhitectul victoriei lui Donald Trump susține comunitatea de informații americane

O vorbă înțeleaptă spune că cine nu știe să piardă, nu merită victoria! Recenta campanie prezidențială din SUA poate fi considerată  o dovadă a falselor mituri privind modelul global al democrației neoliberale.

Serviciile de informații americane devin actor politic

Plecând de la ideea că scopul scuză mijloacele, această campanie a excelat prin violența verbală și atacuri la persoană cum în nicio campanie precedentă nu s-a întâlnit. În pofida validării rezultatului de Congresul SUA, tabăra învinșilor lansează atacuri tot mai sofisticate care pun sub semnul întrebării legitimitatea președintelui-ales, Donald Trump.

În nicio campanie electorală din SUA amprenta Comunității de Informații nu a fost prezentă atât de consistent. Într-un stat cu democrație consolidată – depinde în jurul căror principii se consolidează această democrație… – comunitatea de Informații este un sistem de instituții cu rol de suport decizional. Ea nu devine, așa cum constatăm astăzi în SUA, actor politic care să susțină una din părțile aflate într-o competiția electorală pentru Biroul Oval.

După pseudo-atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, președintele George W.Bush a decis înființarea funcției de Director al Informațiilor Naționale (Director of National Intelligence – DNI) cu rang de membru al Cabinetului și coordonator al Comunității de Informații americane cu un buget anul de 40 miliarde de dolari. Primul director al DNI a fost ambasadorul John D. Negroponte (2005 – 2007).

Victoria lui Donald Trump a fost un adevărat tsunami în establishmentul politic american, iar unda de șoc produce efecte neașteptate și, uneori, îngrijorătoare pentru modelul de democrație promovat de SUA. Pentru prima oară în istoria Comunității de Informații americane a fost lansată ipoteza că victoria lui Donald Trump a fost posibilă și cu sprijinul direct al Federației Ruse, iar președintele Vladimir Putin personal a coordonat o operațiune acoperită de atacuri cibernetice al sistemului informatic propriu Comitetului Național Democrat care o susținea pe Hillary Clinton.

Afirmațiile publice, privind această susținere a lui Donald Trump personal de către Vladimir Putin, au generat numeroase reacții atât în social media, cât și în structurile naționale de Informații. După câștigarea campaniei prezidențiale, președintele-ales Donald Trump a dovedit o veritabilă ostilitate în raport cu performanțele agențiilor de Informații și a redus la maxim breafingurile cu acestea. Văzând că legitimitatea alegerii sale este pusă sub semnul întrebării, el a solicitat DNI să prezinte un raport care să includă dovezile materiale privind implicarea Federației Ruse și a lui Vladimir Putin personal în alegerile din noiembrie 2016. El a solicitat ca acest raport să fie realizat de DNI, CIA și FBI.

UNITED STATES - APRIL 18: James Clapper, Director of National Intelligence, prepares to testify at a Senate Armed Services Committee hearing in Dirksen Building titled "Current and Future Worldwide Threats," featuring testimony by he and Army Lt. Gen. Michael Flynn, director of the Defense Intelligence Agency. (Photo By Tom Williams/CQ Roll Call)

James Clapper, directorul Serviciilor secrete americane, confirmă intervenţia Rusiei în campania electorală din Statele Unite

Putin, personal

În acest report de 25 de pagini,redactat atât într-o variantă secretă, cât și într-una declasificată, prezentat lui Donald Trump în data de 06 ianuarie 2017, cele trei instituții afirmă că președintele Vladimir Putin a ordonat un atac cibernetic extrem de complex care viza discreditarea lui Hillary Clinton și instalarea în Biroul Oval a lui Donald Trump.

Raportul dat publicității cuprinde următoarele concluzii importante, astfel:

  • președintele Vladimir Putin personal a ordonat implicarea Federației Ruse în această campanie dovedind o preferință clară pentru candidatul republican Donal Trump;
  • Vladimir Putin și guvernul Federației Ruse și-au propus să-l sprijine pe Donald Trump prin discreditarea lui Hillary Clinton;
  • în momentele în care balanța victoriei părea a se înclina în favoarea lui Hillary Clinton, influența Federației Ruse s-a recalibrat pe subminarea viitoarei administrații conduse de aceasta;
  • agenții ruși a accesat sistemele informatice al comitetelor locale și guvernamentale;
  • raportul nu face evaluări privind influența activităților Federației Ruse asupra rezultatelor finale;
  • Moscova consideră alegerea lui Donald Trump ca o premisă favorabilă realizării unei coaliții internaționale contra terorismului promovat de  Statul Islamic;
  • implicarea Federației Ruse în campania din SUA a fost aprobată la cel mai înalt nivel al guvernului rus;
  • GRU (serviciul de informații militare al rușilor) a generat o persoană virtuală numită Guccifer 2.0 și site-urile DCLeaks.com și WikiLeaks pentru a oferi publicului informații compromițătoare despre adversarii lui Donald Trump, și concluziile raportului public sunt identice cu cele incluse în varianta secretizată, dar nu conține informații privind modalitățile de culegere a informațiilor privind ingerința rușilor în campania electorală prezidențială.

Raportul dat publicității descrie campania cibernetică sofisticată a rușilor ca parte a eforturilor constante ale Federației Ruse de a slăbi sistemul guvernamental și instituțiile democratice din SUA. Raportul nu ajunge la concluzia fermă că implicarea Federației Ruse a determinat alegerea lui Donald Trump!

Raportul poate fi considerat  o lovitură politică la adresa lui Donald Trump, iar Comunitatea de Informații americană se află, în opinia mea, la o răscruce,cum a mai fost în istoria sa. Eșecurile strategice ale agențiilor de informații americane de a anticipa colapsul URSS-ului și inexistența armelor de distrugere în masă în Irak  – care a justificat agresiunea împotriva statului suveran Irak – au fost contrabalansate de puterile aproape nedemocratice oferite Comunității de Informații după pseudo-atacurile teroriste din septembrie 2001.

Ce va face Trump cu serviciile de Informații

Am convingerea că după instalarea lui Donald Trump la Casa Albă va avea loc un proces profund de reconfigurarea a Comunității de Informații a SUA. Pentru cei care doresc să afle mai multe despre „performanțele” acesteia și nevoia de recalibrare le recomand să citească  Fixing Intelligence. scrisă de generalul Odom, fost director al NSA, Breakdown – the Failure of American Intelligence to Defeat Global Terror, scrisă de Bill Gertz și Surveillance or SecurityThe Risks Posed by New Wiretapping Technologies, scrisă de Susan Landau.

Raportul prezentat lui Donald Trump oferă o concluzie halucinantă, în opinia mea, afirmând că Putin și guvernul Federației Ruse au aspirat să maximizeze șansele de a fi ales a lui Donald Trump prin discreditarea fostului secretar de stat Hillary Clinton și prezentarea publică a contrastelor dintre cei doi candidați.

184584_600

Din perspectiva lui Donald Trump, care și-a făcut publică simpatia față de Vladimir Putin, furtuna din jurul atacurilor cibernetice ale Federației Ruse nu constituie decât o vînătoare de vrăjitoare politică, promovată și susținută de adversarii săi politici care nu se împacă cu gândul că au pierdut alegerile prezidențiale din anul 2016. El a criticat constant această centrare excesivă pe atacurile cibernetice ale rușilor în campania electorală.

După discuțiile cu oficialii agențiilor de informații președintele-ales și-a mai moderat atitudinea admițând că Rusia, China, alte state, grupări și indivizi din afara SUA încearcă în mod constant și consistent să penetreze infrastructurile cibernetice guvernamentale, ale mediului de afaceri și diferite organizații, incluzând aici și Comitetul Național al Democraților. Referindu-se la atacurile Chinei (finele anului 2014 – începutul anului 2015) asupra Oficiului de Management al Personalului din SUA, el a afirmat că peste 20 milioane de angajați guvernamentali au fost ținta atacurilor cibernetice, dar nimeni nu a făcut atât tapaj privind acest subiect. Vicepreședintele-ales, Mike Pence, a informat opinia publică că din primele zile ale administrației Trump vor fi luate măsuri agresive pentru contracararea atacurilor cibernetice și protejarea, în viitor, a securității poporului american de această modalitate de intruziune.

Oficialii din CIA, FBI și DNI au declarat că nu s-a făcut o evaluare a activităților hackerilor ruși asupra rezultatelor alegerilor întrucât analizarea proceselor politice din SUA, sau a opiniilor publice, nu intră în sfera lor legală de activitate. Specialiștii care au realizat raportul au evidențiat faptul că serviciile de Informații britanice au fost primele care au semnalat intruziunea rușilor în sistemul informatic al Comitetului Național al Democraților și au alertat partenerii americani. Informațiile britanicilor au avut la bază interceptări telefonice, monitorizarea traficului pe computere și informatori din afara SUA. Centrul de Comunicații Guvernamentale britanic ( GCHQ – Governamental Communication Headquarters) este responsabil cu SIGINT (SIGnal INTelligence) și joacă un rol major în monitorizarea activității Federației Ruse.

Elementul-cheie al raportului este că atitudinea Federației Ruse a evoluat în raport de evoluția campaniei electorale. Atunci când Hillary Clinton părea a fi învingătoare eforturile hackerilor s-au centrat pe subminarea administrației ei viitoare. Raportul evidențiază faptul că Vladimir Putin o consideră vinovată pe Hillary Clinton de protestele împotriva sa din anul 2011.

Atacurile informatice au început, conform celor prezentate în raport, cu mult timp înainte ca cineva să-și imagineze că Donald Trump va câștiga nominalizarea Partidului Republican pentru funcția de președinte al SUA, adică  în luna iulie 2015, când agenți ruși au avut acces la rețeaua de calculatoare a Partidului Democrat. Rusia a menținut acest acces timp de 11 luni, cel puțin până în luna iunie 2016, când firma CrowStrike a apreciat că a reușit excluderea acestora din rețeaua Partidului Democrat.

Fostul guvernator de Arkansas, Mike Huckabee, a afirmat recent că majoritatea americanilor nu cred că Federația Rusă a avut un rol determinant în alegerile prezidențiale din America. Chiar dacă există dovezi că sistemul informatic al Comitetului Național al Democraților a fost atacat și au fost accesate emailurile lui John Podesta, șeful de campanie al lui Hillary Clinton, nu există dovezi solide care să susțină potențialul hackerilor ruși de a influența procesul electoral. Un sondaj realizat de firma Politico and Morning Consult, realizat în intervalul 15-17 decembrie 2016, arată că 44% dintre cei chestionați nu cred că Federația Rusă a influențat alegerile din SUA.

Dmitri Abzahov, șeful Centrului pentru Comunicații Strategice al Federației Ruse, cu sediul lângă Moscova, a afirmat pentru RIA Novosti că Barack Obama a lăsat un „câmp minat” succesorului său având în vedere două obiective strategice, astfel:

  1. speră să restabilească reputația șifonată a Partidului Democrat, care a pierdut și Casa Albă și Congresul, prin citarea implicării Rusiei, și
  2. discreditarea republicanilor și slăbirea poziției acestora înainte de alegerile din anul 2018.

Dmitri Abzahov conchide afirmând că Obama nu urmărește interesele propriei țări prin atitudinea din finalul mandatului său.

 

WASHINGTON, DC - APRIL 19: In this handout provided by the White House, U.S. President Barack Obama (L) meets with members of his national security team to discuss developments in the Boston bombings investigation, in the Situation Room of the White House on April 19, 2013 in Washington, DC. Seated with the President are FBI Director Robert Mueller, Lisa Monaco, Assistant to the President for Homeland Security and Counterterrorism, Attorney General Eric Holder, Deputy National Security Advisor Tony Blinken and U.S. Vice Persident Joe Biden. (Photo by Pete Souza/The White House via Getty Images)

Putem concluziona că mandatul președintelui-ales Donald Trump va starta prin reconsiderarea majoră a poziției lui față de Comunitatea de Informații americane care a dovedit, prin acest raport ambiguu, partizanat politic și am convingerea că implementarea programelor anunțate de noua echipă va bulversa mediul politic internațional. Mediul de afaceri american a înțeles mesajele lui Donald Trump de a se reorienta spre spațiul național, neoliberalii războinici – exponenți ai complexului militar industrial și al finanțelor globalizatoare – au fost sancționați de votul democrat care nu se regăsește în atitudinea expansionistă din ultimii ani, veteranii de război și generalii patrioți au înțeles că aventurismul de tip neocolonial a erodat credibilitatea democrației americane, iar americanul de rând așteaptă plin de speranță pașii concreți ai noii administrații.

Pentru foarte mulți, mandatul lui Donald Trump este considerat ca fiind favorabil restabilirii păcii globale, iar în acest sens toate alianțele sunt favorabile acestui deziderat care va fi susținut atât de poporul american, cât și de întreaga comunitate internațională.

 

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top