Marsul Unirii la Chisinau sursa Basarabia e Romania
Marșul Unirii la Chișinău. Sursa foto: Basarabia e România
Actual

Ziua României acasă la pro-rusul Dodon. Momente unice peste Prut

Ziua Națională a României a fost sărbătorită, tradițional, în mai multe localități din Republica Moldova, chiar și acasă la președintele Igor Dodon. Sărbătoarea a început cu rugăciuni, continuând cu manifestații culturale, comemorări și s-a încheiat cu un Marș al Unirii. 

Preoții Mitropoliei Basarabiei, în frunte cu ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei și PS Antonie de Orhei, au săvârșit un Te Deum, pe 1 decembrie, la Chișinău, pentru binefacerile primite și au înălțat rugăciuni pentru unitatea poporului român.

ps-antonie-de-orhei-la-sarbatoarea-unirii-la-orhei-1-decembrie-2017-parohia md

Sursa foto: Parohia.md

Cei care împărtăşesc idealul Unirii cu România au participat, sâmbătă, 2 decembrie, la un marş, marcând prin această acţiune 99 de ani de la Unirea din 1918 şi constituirea, ca rezultat, a statului unitar român. Manifestanții s-au adunat la monumentul lui Ştefan cel Mare, au mers la clădirea în care Sfatul Ţării a votat Unirea, apoi în Scuarul Europei.

Basarabia e România!

Posted by Ana Gabor on Saturday, December 2, 2017

Peste 3000 de oameni au scandat „România n-a avut graniţă la Prut!”, „Unire!”, „Basarabia e România!” și „Unitate naţională!”

Eugen Doga: Să ne deșteptăm!

Sărbătoare la hotarul istoric al Ţării 

Parlamentari moldoveni cu cetățenie română

Speakerul Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu a ţinut să felicite România şi poporul român de la tribună: „Felicităm autoritățile României, cetățenii României și pe românii de pretutindeni! Să nu uităm că România este statul care întotdeauna a stat, și la bine și la rău, alături de Republica Moldova și ne ajută foarte mult în dezvoltarea noastră”.

Mai mulți deputați au transmis mesaje cu ocazia Zilei Naționale a României. Unii au urat fericire și ca ambele popoare române să se unească cât mai repede, iar alții i-au rugat pe români să nu să se amestece în politica Republicii Moldova.

Deputatul liberal, Alina Zotea a transmis un mesaj tuturor românilor, de 1 decembrie, în plenul Parlamentului și a ținut să îi felicite pe colegii lui Igor Dodon, deputați socialiști, care dețin pașapoarte românești.

Anterior, Igor Dodon a promis că deputații socialiști care dețin și cetățenia României vor renunța la aceasta, pentru că acest fapt „afectează statalitatea moldovenească”.

Momente grele pentru Dodon

De Ziua Națională a României și a tuturor românilor, în gimnaziul din Sadova, localitatea de baștină a președintelui Igor Dodon, au răsunat cântece și versuri patriotice: „Treceți batalioane române Carpații!”, „Nu, nu mai suportăm; Jugul ce ni-l pun; Hai să ne ridicăm; Şi să-nfăptuim Unirea!” ș.a.

„Dragii mei, vreau să vă felicit cu ocazia Zilei Naționale a României și a românilor de pretutindeni, din care facem parte și noi, și care suntem aici an de an. Suntem cei care, astăzi, liber putem spune: da, eu sunt român, am suflet de român și-mi șade bine ca român”, a spus primarul localității, Vladimir Susarenco, în mesajul său de felicitare.

1 decembrie, Ziua Națională a României, celebrată la Sadova, acasă la anti-unionistul Dodon.

Posted by Constantin Codreanu on Friday, December 1, 2017

În cadrul evenimentului, deputatul român Constantin Codreanu a dăruit tricoloare confecționate în Harghita, a invitat un grup de elevi în Parlamentul României și a promis că va reveni la Sadova cu donații de carte românească, în cadrul campaniei „100.000 de cărți pentru Centenar”, pe care a lansat-o de curând.

Amintim că, în acest an, grădinița din Sadova a fost renovată din banii finanțați de Guvernul României.

Relații înghețate și „cele mai cordiale felicitări”

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a trimis o scrisoare de felicitare omologului român, Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Naţionale a României, mulţumindu-i pentru suportul acordat ţării vecine. Scrisoarea vine în contextul în care, de când a devenit președinte nu a avut nicio vizită oficială în România, aceasta fiind cel mai mare partener al Republicii Moldova. Mai mult, Igor Dodon a transmis de nenumărate ori mesaje controversate la adresa statului român și românilor, cum ar fi „frate, frate, dar brânza-i cu bani”, „să stea românii acasă” sau „jumătate din teritoriul actual al României este moldovenesc”.

Am adresat în numele poporului Republicii Moldova şi al meu personal, domnului Klaus Werner Iohannis, Președintele Româ…

Posted by Igor Dodon on Thursday, November 30, 2017

 

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a adresat un mesaj de felicitare poporului român și a mulțumit României pentru sprijinul continuu oferit Republicii Moldova. Şi preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc a remarcat în postarea sa relaţiile de prietenie dintre cele două state. Acesta le-a mulţumit românilor pentru faptul că mereu ajută Republica Moldova atunci când ea are nevoie de sprijin.

Două Centenare

În timp ce majoritatea cetățenilor Republicii Moldova au sărbătorit Ziua Națională a României, invocând că 2018 este anul Centenarului Marii Uniri, președintele Igor Dodon celebrează marele jubileu de 100 de ani de la proclamarea Republicii Democratice Moldovenești. 

Știm cu toții că ziua de 2 decembrie 1917 a fost deosebit de importantă în istoria statalității moldovenești. Mă bucur c…

Posted by Igor Dodon on Saturday, December 2, 2017

România frumoasă

Tot de Ziua Națională a României, cel mai îndrăgit interpret de muzică populară, de pe ambele maluri ale Prutului, Ion Paladi a lansat piesa „România mea frumoasă”. La 99 de ani de la Marea Unire, interpretul revine cu un nou videoclip care redă povestea unui scriitor român, nevoit să emigreze în America pentru a scăpa de persecutările regimului comunist. Noul produs este realizat în colaborare cu Orchestra „Lăutarii” şi a fost prezentat drept cadou pentru românii de pretutindeni.

Adevărul a mers la Chișinău pentru a discuta cu cetățenii Republicii Moldova despre Ziua Națională a României și despre Unire.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top