Actual

Dispozitive piratate în 6 secunde: Afacerile de milioane de dolari ale unui fost comandant israelian de top

Potrivit Haaretz, Tal Dilian, fost comandant al Unității 81 a corpului de informații, considerat unul dintre cei mai promițători ofițeri ai Armatei israeliene în anii 1990 este în prezent un multimilionar în industria cibernetică. În ultimii ani, Dilian și-a deschis afaceri cu magazine în străinătate și a orchestrat o serie de tranzacții cibernetice masive. Bărbatul locuiește de câțiva ani în Cipru, iar în luna aprilie a anului 2020, a fost fotografiat stând pe marginea piscinei, la casa sa din Limassol, pentru un articol din Reuters despre instrumentele de urmărire utilizate în lupta împotriva coronavirusului.

„Faceți cunoștință cu Tal Dilian, unul dintre veteranii din domeniul supravegherii cibernetice. Fostul ofițer de informații israelian ne arată una dintre noile sale jucării, o camionetă de 9 milioane de dolari plină cu un kit de supraveghere similar cu al celor de la NSA (Agenția de Securitate Națională din SUA), despre care susține că poate pirata un smartphone pentru a afla toate mesajele private.” Așa începe un videoclip filmat de revista Forbes în august 2019. Tal Dilian se află într-o dubă în Larnaca, Cipru și își demonstrează abilitatea sa de a intra în smartphone-uri pe o rază de 500 de metri față de vehicul.

Autoritățile cipriote au fost mai puțin tolerante. Au confiscat duba și l-au chemat pe Dilian pentru audieri. Oamenii legii bănuiau că vehiculul era destinat spionajului comercial, în ciuda afirmației lui Dilian că produsele vândute de compania sa, WiSpear, sunt destinate doar statelor.

În decembrie 2019, trei dintre angajații lui Dilian au fost arestați în cadrul anchetei împotriva acestuia, dar au fost eliberați două zile mai târziu. Cinci luni mai târziu, în mai, un ziar cipriot a raportat că Dilian a fost reținut în martie și că ancheta împotriva sa era încă deschisă. Dilian a negat toate acuzațiile împotriva sa, se arăta în raport.

DE CE ESTE ACUZAT TAL DILIAN

Povestea din Forbes a reapărut săptămâna trecută într-un proces intentat împotriva lui Dilian în instanța din Tel Aviv de către antreprenorul de înaltă tehnologie Avi Rubinstein. În proces se susținea că mândria lui Dilian a costat compania lor o afacere profitabilă cu un mare client privat. Acesta a mai spus că interviul a condus la emiterea unui mandat internațional de arestare și a unui mandat de arestare cipriot împotriva lui Dilian.

Procesul i-a numit și pe alți doi inculpați, colonelul (rez.) Oz Liv, care l-a precedat pe Dilian în funcția de comandant al Unității 81 și omul de afaceri Meir Shamir. Împreună cu Rubinstein, toți patru sunt acționari la Aliada.

Aliada, conform procesului, este un grup de companii de arme cibernetice ale căror produse sunt cunoscute sub numele Intellexa. În mai 2019 grupul l-a recrutat pe Eran Beck, fost șef al departamentului cibernetic al Serviciilor de Informații Militare, ca director de dezvoltare.

„După eliberarea din IDF”, se spune în proces, „Dilian a continuat să fie implicat în tehnologia intelligence din industria cibernetică, a deschis noi companii în diferite teritorii și a încheiat tranzacții dubioase, toate cu scopul de a încerca să se îmbogățească. Principala acuzație a lui Rubinstein este că în iulie 2020, Dilian, Liv și Shamir au acționat ilegal pentru a-și dilua propriile acțiuni printr-o piramidă de companii înființate în străinătate.

Unele dintre aceste companii au fost înființate prin intermediul unor oameni conectați cu Dilian, inclusiv a doua soție a sa, Sara Hamou. Procesul implica faptul că acest transfer al activităților Aliada din Israel prin intermediul companiilor de tip shell (care există doar pe hârtie și nu au birou și niciun angajat, dar pot avea un cont bancar sau pot deține investiții pasive), mai întâi în Insulele Virgine Britanice și mai târziu în Irlanda, a încălcat legile israeliene și externe privind controlul exporturilor de apărare. Echipa de dezvoltare a firmei Aliada includea israelieni care lucrau în Israel.

CINE ESTE TAL DILIAN

Dilian, în vârstă de 59 de ani, a crescut la Ierusalim. Părinții săi erau artiști care locuiau în cartierul Yemin Moshe, într-o casă cu vedere la zidurile orașului vechi. În 1979, a fost înrolat în unitatea de elită Sayeret Matkal a armatei, unde a făcut parte din pluton și apoi a devenit comandant de companie.

Tal Dilian

El s-a transferat în cele din urmă la Unitatea 81, care este responsabilă cu dezvoltarea instrumentelor de informații și ajută unitățile de operațiuni speciale ale IDF și alte agenții de apărare. Dilian a ocupat mai multe posturi în această unitate și a devenit comandant al acesteia în 1998. A fost chiar distins cu Premiul Israelului pentru Apărare pentru unul dintre proiectele pe care le-a gestionat acolo, ale cărui detalii rămân clasificate.

Dar cariera lui promițătoare a luat o întorsătură negativă în 2002, când Poliția Militară a început să-l investigheze. Suspiciunile erau legate de fraude financiare din Unitatea 81. În plus, sub comanda lui Dilian, unitatea a cheltuit bani pentru mobilă și renovări despre care s-a pretins că sunt necesare pentru operațiuni secrete, când, de fapt, nu exista o astfel de nevoie.

În 2002, Dilian a fost criticat de Moshe Ya’alon, pe atunci adjunctul șefului de stat major al IDF, iar promovarea sa a fost suspendată din cauza a ceea ce a fost numită „utilizarea necorespunzătoare a fondurilor publice, cu încălcarea reglementărilor”. Un fost ofițer superior al armatei familiarizat cu ancheta Poliției Militare a confirmat detaliile către TheMarker.

Refuzul lui Dilian de a accepta circumstanțele plecării sale din IDF sunt doar un aspect al misterului care îl înconjoară. Pe de o parte, este un om strălucit; oamenii care au lucrat cu el îl descriu ca pe un geniu. De asemenea, a fost implicat în proiecte sociale și educaționale.

Tal este un nonconformist perfect”, a declarat avocatul Daniel Reisner de la firma Herzog, Fox & Neeman, care l-a cunoscut pe Dilian la începutul anilor 2000 și a rămâs prieten cu el până în prezent. „Majoritatea oamenilor încearcă să se gândească la o soluție creativă, dar Tal nu are soluții care să nu fie creative”.

Reisner a ocupat funcția de șef al departamentului de drept internațional al Avocatului General Militar în perioada în care Dilian, în calitate de comandant al Unității 81, dezvolta instrumente pentru a ajuta soldații care luptau în zonele urbane ale teritoriilor.

Alți ofițeri superiori, care au cerut să rămână anonimi, l-au descris pe Dilian ca pe cineva cu abilități operaționale remarcabile, dar care are probleme cu respectarea regulilor.

HACKING ÎN ȘASE SECUNDE

Ca dezvoltator, Dilian a avut un succes extraordinar cu firma Circles Technologies. El a fondat-o în urmă cu aproximativ 10 ani împreună cu Boaz Goldman, fost director al companiei de telecomunicații Orange. Compania a profitat de vulnerabilitatea rețelelor celulare pentru a identifica locația telefoanelor și a intercepta corespondența de la acestea pe baza unui protocol numit SS7. Tehnologia companiei putea fi instalată și în drone, vehicule de supraveghere și chiar într-o valiză.

În interviu, Dilian a spus că firma a dezvoltat o tehnologie care ar putea să se infiltreze în orice telefon și să-l pirateze în șase secunde. Circles Technologies, la fel ca alte industrii de securitate cibernetică (cea mai cunoscută dintre acestea este NSO – dezvoltatorul de programe spion Pegasus), funcționează într-un domeniu care, pe de o parte, permite țărilor să contracareze atacurile teroriste și să prevină infracțiunile, dar le oferă, de asemenea, instrumentele pe care le pot folosi pentru a supraveghea jurnaliștii, activiștii pentru drepturile omului și pe oricine altcineva. 

Dincolo de preocuparea cu privire la prejudiciul adus democrației, se află și preocuparea că această activitate este dăunătoare vieții private. Dar, deși NSO este urmărit de departamentul de supraveghere al Ministerului Apărării, Dilian operează în străinătate și, prin urmare, compania nu se află sub supravegherea ministerului. „Aceasta nu este doar o problemă ce ține de tehnologie”, spune o sursă din lumea securității cibernetice, „pentru orice întâlnire, negociere sau afacere – e nevoie de un permis. Decizia lui Dilian de a înregistra compania în străinătate are o semnificație.”

Un lucru este sigur! Compania Circles Technologies l-a făcut pe Dilian un om foarte bogat. Conform rapoartelor mass-media, compania a fost vândută în noiembrie 2014 pentru 120 de milioane de dolari către firma americană de capital privat Francisco.

O altă problemă care a atras atenția este reprezentată de încercările lui Dilian de a recruta veterani ai comunității israeliene de intelligence la companii care nu operează în Israel și, prin urmare, nu se află sub supravegherea sa. Acești oameni sunt genii ai tehnologiei – veterani ai Unității 81 și Unității 8200. Un raport publicat în urmă cu aproximativ un an de cotidianul Yedioth Ahronoth descria modul în care companiile din străinătate, unele care lucrează pentru țările arabe, încearcă să-i ispitească pe aceștia cu salarii uriașe.

CINE SUNT STATELE CLIENTE ALE COMPANIEI

Se cunosc foarte puține informații despre compania Circles și despre clienții săi. La începutul lunii, a fost publicat un raport de către think-tank-ul canadian Citizen Lab de la Universitatea din Toronto, care a menționat 25 de țări în care se presupune că funcționează sistemele companiei. Alături de unele țări occidentale, raportul menționează Guatemala, Indonezia, Malaezia, Mexic, Maroc, Nigeria, Serbia, Thailanda, Emiratele Arabe Unite, Zambia, Zimbabwe și Guineea Ecuatorială. 

Multe dintre aceste țări au un istoric problematic în ceea ce privește spionarea jurnaliștilor și a activiștilor pentru drepturile omului. Emiratele Arabe Unite, de exemplu, l-au supravegheat de la începutul ultimului deceniu pe activistul pentru drepturile omului Ahmed Mansoor. În 2017, Mansoor a fost luat în arest și de atunci este după gratii.

Un raport de investigație cuprinzător publicat în 2016 în ziarul nigerian Premium Times a constatat că două districte din federația nigeriană au cumpărat produse de la Circles în 2012.

Conform raportului, aceste sisteme au fost folosite ulterior de entitățile locale pentru a spiona mai mulți politicieni și rude ale acestora.

Mai mult, se pare că Circles a colaborat și cu guvernul Mexicului. Una dintre cele mai interesante conexiuni ale companiei în timpul lui Dilian a fost cu Emiratele Arabe Unite, către care companiile israeliene exportau în secret produse de securitate, în principal în domeniul cibernetic, cu mult înainte de acordul de normalizare. La începutul ultimului deceniu, Dilian a lucrat aproximativ șase luni pentru compania lui Mati Kochavi, Logic Industries, una dintre cele mai proeminente din Golful Persic.

„La acea vreme, Mati trimitea două zboruri pe săptămână către Abu Dhabi și vindea cele mai bune produse israeliene.”, spune o sursă care cunoștea compania atunci.

Hagar Shezaf și Jonathan Jacobson au raportat în Haaretz în urmă cu doi ani despre un e-mail trimis de Eric Banoun, un membru de top din Circles, lui Ahmad Ali al-Habsi, oficial al Consiliului Suprem pentru Securitate Națională din Emiratele Arabe Unite. Mesajul menționa că liderii consiliului vor lua în curând o decizie, referindu-se aparent la cumpărarea produselor companiei.

Între timp, al-Habsi i-a cerut lui Banoun și unui alt angajat să îi arate capacitățile companiei, ceea ce era aparent interzis și de regulile Ministerului Apărării. Companiei Circles i s-a cerut să intercepteze conversațiile redactorului ziarului Al Arab, din Qatar, pe o perioadă de 48 de ore. Și într-adevăr, în termen de două zile, al-Habsi a primit un e-mail cu înregistrări ale conversațiilor redactorului.

În raportul efectuat de Citizen Lab, Mohammad Dahlan, fostul șef al forței de Securitate Preventivă din Gaza, pare, de asemenea, că a făcut afaceri cu Circles, în timp ce Dilian era unul dintre proprietarii companiei. Raportul prezintă o chitanță din martie 2014 prin care o firmă de consultanță din Abu Dhabi asociată cu Dahlan achiziționează sisteme Circles în valoare de 2,75 milioane de dolari. Dhalan, care a locuit în Abu Dhabi în ultimul deceniu, a fost menționat recent în presă ca fiind implicat în acordul de normalizare dintre Israel și Emiratele Arabe Unite în calitate de consilier al prințului moștenitor al Emiratului Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed.

Ca răspuns la Forbes, Dilian a susținut că tranzacțiile cu EAU și Nigeria au fost încheiate într-un moment în care acesta nu era implicat în companie. Din câte se știe, Dilian a continuat să-și încurajeze legăturile în Emirate. Potrivit rapoartelor firmei Shamir, în 2018, veniturile Aliada au fost de 8,6 milioane de dolari, spre deosebire de jumătate de milion doar în 2017. TheMarker a aflat că veniturile din 2018 provin din tranzacții făcute în Golful Persic, printre altele, cu Emiratele Arabe.

După Circles Technologies, Dilian a continuat să dezvolte alte companii din domeniul cibernetic, dintre care cea mai cunoscută este WiSpear.

O altă întâmplare legată de afacerile lui Dilian din ultimii ani implică firma de securitate cibernetică Senpai Technologies. Unul dintre proprietarii companiei era Eric Banoun, care lucrase și la Circles. La un moment dat, au apărut mai multe neînțelegeri între proprietari, care s-au soldat cu o vizită la tribunal.

Într-un raport despre această situație apărut în cotidianul Calcalist, dosarele instanței indică faptul că, în mai 2019, Dilian a corespondat cu Banoun cu privire la posibilitatea de a cumpăra Senpai. Unul dintre clienții cheie ai companiei era chiar guvernul malaezian. În corespondență, Banoun a dat detalii despre acordurile anticipate cu guvernul condus de Najib Razak în valoare de milioane de dolari. Cu un an înainte, Senpai a vândut serviciului de securitate din Malaezia un sistem care i-a permis să supravegheze membrii opoziției.

În corespondența dintre Banoun și Dilian, conform procesului, potențialul pentru o înțelegere în Oman a fost, de asemenea, ridicat la o valoare cuprinsă între 1,2 și 2,5 milioane de dolari.

În cele din urmă, conflictul cu firma Senpai s-a încheiat printr-un acord și procesul a fost anulat. Astăzi, Senpai aparent nu mai este activă, dar cel puțin la un moment dat sistemul său a fost oferit spre vânzare pe site-ul web al Intellexa.

În lipsa unui acord scris al QMagazine, pot fi preluate maxim 500 de caractere din acest text, fără a depăşi jumătate din articol. Este obligatorie citarea sursei www.qmagazine.ro, cu link către site, în primul paragraf, și cu precizarea „Citiţi integral pe www.qmagazine.ro”, cu link, la finalul paragrafului.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai populare articole

To Top