rock sub secera si ciocan
Revista

Anamneza rockului românesc sau despre o altfel de rezistență

Dintre surprizele editoriale ale sfârșitului de an 2016 am ales una care mi-a făcut, real, o deosebită bucurie: Rock sub seceră și ciocan. Prima parte din cronica muzicii rock în România ( Ed. Ariergarda, Timișoara, 2016, 470 pg.). Până acum autorul ei, Nelu Stratone, a fost o voce. Fie la Radio Nova 22, fie la Radio Tinerama, „Stratonelu” era profesorul de rock cel mai autentic, cel puțin pentru tinerii pe care i-am cunoscut ca iubitori ai fenomenului.

Cartea aceasta îl fixează în linia istoricilor unui fenomen neglijat, cred, dintr-un soi de pudibonderie răsturnată, tăria de ton a rockului părând că nu are nevoie de pagini de rediscernere istorică. Construită în forma unui jurnal de bord al unui pelerin transparent, cartea propune patru capitole distincte: Rock’N’ Roll tovarăși (Dincoace de „Cortina de Fier”; The young ones; Un nou „Început”; Rock în marile orașe; Club A și ultimele evenimente ale anilor ’60; Rockul românesc în date (1961-1970) și Povești rockerești); Cultul personalității și muzica Rock (Înapoi la cenzură; ofensiva Jazzului; România și mișcarea Flower Power; Phoenix vs. Sfinx; Avangarda rock; Cronica rock după regiuni; Muzica folk și Cenaclul Flacăra; Rockul românesc în date (1971-1975); Povești rockerești); Mișcarea Underground (Legalizarea muzicii rock; Pop Rock; Hard & Heavy; New Wave și avangarda rock; Folk Rock, Rock Progresiv; Punk Rock) și Situația ca o parafrază (Cultura comunistă de masă; Rockării pe val la sfârșitul unei epoci; Festivalurile rock și edițiile postdecembriste; Catalogul formațiilor postdecembriste) urmate de un Epilog (Azi în Timișoara, mâine-n toată Țara!).

Jurnalistic și eficace, extrem de acrivic, atent la contexte și vizibil orientat într-un mediu greu conservabil, stilul lui Nelu Stratone place și lămurește, conservă și propune geneze. O să vă întrebați ce caută în Raftul Duhovnicului. E simplu. Pentru a înțelege tânăra generație e nevoie să-i înțelegem pe rezistenții la sistem din toate generațiile, să învățăm să le respectăm alegerile, gusturile și culturile din care-și hrănesc idealurile.

Alcătuită din sute de fișe de lectură personală, istoria acestei rezistențe este dăruită nouă prin grija editorilor Andrei Ruse și Radu Toderaș. Un volum din aria hyperliteratură, cum își intitulează demersul editorialistic coordonatorii, care propune redescoperirea unui continent în care generația mea își reconsideră, încă, rădăcinile culturii imediate, developate de pe discul de vinilin direct pe carnea inimii. Alături de excelenta Cronică a Vulpii a lui Paul Slayer Grigoriu această lucrare ne descoperă suflete și oameni, concepții de viață asupra cărora merită meditat, indiferent de stadiul religiozității noastre. A citi, a te documenta, a asculta înseamnă a respecta și a iubi. România din sălile de concerte și de pe plajele comunismului inspira o rezistență din afară împotriva unui sistem care eroda rezistența cea dinăuntru.

Volumul lui Nelu Stratone ne obligă la analiza unei perioade de istorie în care libertatea avea sens numai prin cultură și credință. O carte frumoasă, pentru pasionații de rock și socialul românesc sub comunism, o cronică a unei agonii împlinită în cântec. Dacă avem o colecție de istorie a etnicului rural și urban, ține de obligația obiectivității cercetării să avem și o istorie a etnologicului urban, fremătând de tonurile rockului. Merită să ne reamintim cum s-au rupt zăbrelele ideologicului comunist. Fiecărei vocații, istoria ei. O carte dedicată # Colectiv.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top