Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanul, pe numele de mirean Cornel Onilă, trimis în judecată pentru viol și alte agresiuni sexuale, a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare, potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a menținut astfel hotărârea anterioară a Curții de Apel Galați.
- Nicușor Dan și Victor Ponta fac plângere penală împotriva Elenei Lasconi
- Cursurile pot fi supravegheate video in școli. La ce pot fi folosite înregistrările
- Unde puteți urmări votarea, în timp real
- Întâlnirea românilor reîntorși în țară
- „Administrațiile locale și instituțiile centrale neglijează nevoile urgente ale pacienților din România”
În cauză, Episcopia Hușilor și Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur” Huși, părți responsabile civilmente, au fost obligate să achite câte 3.000 lei fiecare, sumă reprezentând cheltuieli judiciare ocazionate cu soluționarea apelului. Aceeași sumă trebuie plătită și de Cornel Onilă.
„Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de către apelantul inculpat Onilă Cornel și de către apelantele părțile responsabile civilmente Episcopia Hușilor și Seminarul Teologic Ortodox Sf. Ioan Gură de Aur împotriva aceleiași sentințe penale. Deduce din pedeapsa aplicată durata măsurilor preventive privative de libertate dispuse față de apelantul inculpat Onilă Cornel, respectiv reținerea și arestarea preventivă de la 21.05.2020 – 05.06.2020”, se arată în decizia instanței.
Judecătorii i-au interzis fostului episcop al Hușilor să mai ocupe o funcție publică timp de 5 ani după executarea pedepsei și să ia legătura cu victimele.
Totodată, fostul arhimandrit Sebastian Jitaru, care a executat anterior o pedeapsă privativă libertate pentru că l-ar fi șantajat pe fostul episcop amenințând că va face publică o înregistrare în care fostul prelat ar fi întreținut raporturi homosexuale cu un elev de la Seminarul Huși, a fost și el condamnat pentru viol și alte agresiuni sexuale la 14 ani și două luni de închisoare, după ce a fost condamnat inițial la 15 ani și patru luni de detenție.
„Inculpatul Jitaru Sebastian Cristi urmează să execute pe lângă pedeapsa rezultantă de 14 ani și două luni închisoare, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. (1) lit. a), b), n) și g) din Codul penal, dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, a dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a comunica cu persoanele vătămate și de a se apropia la mai puțin de 500 de metri de acestea și dreptul de a exercita funcția de preot pe o durată de 5 ani, care se va executa în condițiile art. 68 alin. (1) lit. c) din Codul penal. Deduce din pedeapsa aplicată durata măsurilor preventive privative de libertate dispuse față de apelantul inculpat Jitaru Sebastian Cristi, respectiv reținerea și arestarea preventivă de la 15.06.2017-10.11.2017, perioada executată din 14.03.2019 – 22.02.2022, precum și reținerea și arestarea preventivă din 21.05.2020- 05.06.2020”, precizează hotărârea ICCJ.
Fostul ierarh este acuzat de infracțiuni la viața sexuală, după ce în anul 2017 în spațiul public au apărut unele înregistrări în care acesta ar fi întreținut relații sexuale cu un minor, care la momentul respectiv ar fi fost elev al Seminarului Teologic Ioan Gură de Aur din Huși.
Un scandal a izbucnit în iunie 2017 la Episcopia Hușilor, când Corneliu Bârlădeanul, pe atunci episcop al Hușilor, a reclamat la DNA că este șantajat de trei preoți care i-au cerut bani sau funcții pentru a nu face publică o înregistrare în care prelatul ar apărea în timp ce întreține relații homosexuale cu o persoană despre care se crede că era un elev de la Seminarul Teologic Huși, actualmente preot într-o parohie din județul Vaslui.
Fostul episcop al Hușilor s-a retras din funcție în august 2017.
