Emiratele Arabe Unite cer scuze Israelului
Actual

Marius Vizer, românul care mediază un conflict în Orientul Mijlociu

Oficialii echipei de judo din Emiratele Arabe Unite au prezentat scuze omologilor israelieni sâmbătă, 28 octombrie, după ce, ȋn timpul unui turneu ce a avut loc la Abu Dhabi, sportivii israelieni au fost jigniţi de gazdele turneului din cauza naționalității acestora.

 

Câștigători fără imn și steag

Mohammad Bin Thaloub Al-Darei, președintele Federației de Judo din Emiratele Arabe Unite, și Aref Al-Awani, un alt oficial al sportului din această țară, au prezentat scuze ȋn faţa președintelui Federației Israeliene de Judo, Moshe Ponte, pentru că un atlet din Emiratele Arabe Unite a refuzat să strânga mâna unui israelian judokan după un meci.

Rashad Almashjari, membru al echipei de judo din EAU, a refuzat să strângă mâna  israelianului Tohar Butbul după ce acesta l-a învins în prima rundă a categoriei ușoare (66-73 kg) bărbați. Israelul a reușit să câștige mai multe medalii la acestă competiție.

Cu toate acestea, simbolurile israeliene au fost interzise în timpul competiției, steagul nu a fost arborat  în timpul ceremoniilor de premiere, iar imnul național al Israelului nu a fost cântat ȋn cinstea medaliei de aur câștigate de Tal Flicker.

După cum vedeți, nu am steagul!”, a declarat judoka Or Sasson, după ce a câștigat medalia de bronz în categoria de peste 100 de kilograme, indicând pata goală pe piept, unde ceilalți concurenți aveau imprimat steagul național. „Dar inima mea este întotdeauna, întotdeauna cu statul Israel. Sper că v-am făcut mândri și voi continua să vă reprezint cu mândrie „, a spus sportivul.

A doua zi, Peter Paltchik, care a câștigat, de asemenea, o medalie de bronz la categoria sub 100 de kilograme, a fost fotografiat de  IJF într-o ipostază ȋnconjurat de oficiali din Emiratele Arabe Unite care îl felicită.

Întreaga echipă israeliană a trebuit să concureze fără simboluri de identificare naţionale, iar înainte de turneu li s-a spus că nu va exista nicio recunoaștere a țării lor de origine – o politică discriminatorie impusă exclusiv concurenților israelieni.

Joi, organizatorii evenimentului au refuzat să cânte imnul național israelian sau să afișeze steagul israelian când judokanul israelian Tal Flicker a câștigat medalia de aur la categoria bărbaților sub 66 de kilograme. În aceeași zi, steagul a fost de asemenea exclus când Gili Cohen a câștigat bronzul la categoria feminină de sub 52 de kilograme.

Flicker a cântat singură „Hatikvah”-imnul Israelului- sub steagul Federației Internaționale de Judo (IJF), ȋn timp ce imnul Federației a rulat în fundal.

 

Vizer: „Am făcut multe pentru Israel în ultimii ani!”

Marius Vizer, președintele Federației Internaționale de Judo, a declarat că în ciuda aspectelor legate de imn și steag, echipa  Israelului a fost  tratată bine.

„Uneori, cu respect, curaj și politețe, se pot rezolva tensiuni și conflicte care nu au fost rezolvate de mai multe decenii”, a spus Vizer.

Site-ul de știri Ynet din Israel a publicat faptul că simbolurile israeliene vor fi admise la evenimentul de anul viitor, însă nu a existat nici o confirmare a acestui fapt. Vizer a exprimat doar speranța că „în viitorul apropiat vom obține cea mai bună condiție de participare pentru echipele Israelului”.

„Astfel de probleme delicate între țări, guverne și națiuni nu pot fi rezolvate peste noapte și nu pot fi rezolvate imediat prin sport”, a spus Vizer. „În ultimii ani, IJF a făcut multe acțiuni și pași importanți pentru participarea și recunoașterea echipei israeliene în țări precum Maroc și Emirate și sper că în curând vom putea rupe mai multe bariere pentru o mai mare toleranță între țări și națiuni și pentru a exprima valoarea reală a sportului, unităţii, prieteniei și solidarității „, a adăugat președintele FIJ.

Sportivii israelieni se confruntă în mod regulat cu discriminarea atunci când concurează în străinătate împotriva sportivilor din țări aflate ȋn conflict cu Israel.

La Jocurile Olimpice de vară din 2016, judokanul egiptean Islam El Shahaby a refuzat să dea mâna cu Sasson, după ce acesta a fost învins de israelien. El a făcut doar obișnuita ȋnclinare ȋn faţa adversarului la sfârșitul meciului după ce a fost chemat înapoi de către arbitru. Ulterior a fost eliminat din turneu pentru refuzul de a urma protocolul.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top