media_143842194200546900

CV-ul ei se întinde pe câteva zeci de pagini pline de distincţii şi de premii. A revoluţionat, prin contribuţie directă, domeniul roboticii. Daniela Rus, românca de la MIT care scrie istorie, în exclusivitate pentru Q Magazine.

Coverstory

DANIELA RUS, femeia SF

CV-ul ei se întinde pe câteva zeci de pagini pline de distincţii şi de premii. A revoluţionat, prin contribuţie directă, domeniul roboticii. Daniela Rus, românca de la MIT care scrie istorie, în exclusivitate pentru Q Magazine.

Despre Daniela Rus nu se vorbeşte în România, însă în SUA este o somitate la un pas distanţă să spargă graniţele dintre oameni şi tehnologie prin crearea unor roboţi cu totul şi cu totul neobişnuiţi.

Românca de la  Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT) deja a inventat o serie de roboţi capabili să grădinărească, să taie un tort sau chiar să se mişte sub apă fără a fi coordonaţi de oameni.

În prezent, aceasta lucrează împreună cu echipa sa de cercetători la crearea unui „nisip inteligent” programabil, astfel încât grăunţele să comunice între ele şi să poată forma diverse obiecte, după dorinţa utilizatorului. „Îmi imaginez un viitor în care roboții vor fi atât de integraţi în toate activităţile de zi cu zi ale oamenilor încât prezenţa acestora să fie indispensabilă, la fel cum sunt telefoanele mobile astăzi. Domeniul roboticii are potenţialul de a îmbunătăţi semnificativ calitatea vieții noastre la locul de muncă şi acasă. De ani întregi, roboți au susținut activitatea umană în sarcini periculoase, murdare și plictisitoare şi au permis, totodată, explorarea mediilor intangibile până atunci. Pe măsură ce tehnologia avansează, roboţii vor fi capabili să se adapteze, să învețe și să interacționeze cu oameni și alte mașini la nivel cognitiv”, a explicat Daniela Rus pentru Q Magazine.

Prima femeie care conduce CSAIL

Cercetătoarea de origine română deţine funcţia de director al Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL), cel mai mare laborator interdepartamental al MIT (şi cel mai bun din lume), având 900 de persoane organizate în 50 de grupuri de lucru, pe trei domenii mari: inteligenţă artificială, sisteme şi teorie. Daniela Rus este de altfel prima femeie director al CSAIL, proiectele sale de cercetare în robotică şi distribuţie de calcule mobile conducând la o serie de inovaţii în sectorul transporturilor, securitate, mediu, explorare subacvatică şi agricultură. Pasiunea cercetătoarei pentru tehnologie s-a născut încă din copilărie, mama Danielei Rus fiind fizician, iar tatăl său, profesor de informatică. Aceştia i-au fost şi modele, după cum ea însăşi ne-a declarat. „Părinții și profesorii mei au fost modele pentru mine. Dar, de asemenea, interesul pentru tehnologie şi roboţi, în special, a fost stârnit de Will Robinson, robotul-minune din serialul „Lost in Space”. Dorinţa de a crea roboţi, în adevăratul sens al cuvântului, s-a născut însă în timpul facultăţii când am asistat la o discuţie despre oportunităţile de dezvoltare în domeniul roboticii”, ne-a mărturisit Daniela Rus.

În prezent, inventatoarea de origine română este profesoară la MIT (unde lucrează din 2003), având peste 30 de premii, granturi universitare pentru cercetare, distincţii şi burse de geniu.


„Îmi imaginez un viitor în care roboții vor fi atât de integraţi în toate activităţile de zi cu zi ale oamenilor încât prezenţa acestora să fie indispensabilă.”


Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top