Cristian Popa, în cadrul unui eveniment organizat de Camera de Comerț Româno-Americană AmCham.
Foto FB CP
Economie

Oficial BNR, mesaj cu cifre către nostalgicii comunismului

Cristian Popa, membru în Boardul de conducere al Băncii Naționale a României, a analizat datele furnizate de Eurostat în privința ponderii industriei în cadrul Produsului Intern Brut în țările Uniunii Europene, contrazicând „nostalgicii” care cred că produceam mai mult în perioada comunistă decât acum.

Oficialul arată, într-un comentariu pe o rețea de socializare, că „Industria în România are o pondere mai mare în PIB decât în Germania și net superioară mediei Uniunii Europene.”

Da, vorbim despre România zilelor noastre, nu de „epoca de aur”.

„Datele indică o perspectivă total diferită de cea a nostalgicilor după comunism, mulți din păcate: un sfert din valoarea adăugată brută a PIB-ului românesc provine din sectorul industrial, mult peste media Uniunii Europene. Această cifră contrazice narațiunea populară și demonstrează un echilibru sănătos între robustețea sectorului industrial și diversitatea economică.”, scrie Popa.

Acesta recunoaște că „într-adevăr, acum 30 de ani, industria avea o pondere mai mare cu aproape 10 procente în PIB,” dar „dintr-un PIB de 10 ori mai mic în termeni nominali.”

„De altfel, în 2022 aproximativ 40% din exporturile României au fost reprezentate de categoria Mașini și echipamente pentru transport, conform INS. Dacă acum 30 de ani eram izolați, astăzi România și industria sa au devenit parte din lanțurile de producție europeană. În timp ce melancolicii privesc în urmă la zilele de glorie ale industriei ca fiind o epocă de aur, consider că datele actuale sugerează mai degrabă o maturizare economică. Vorbim despre o structură economică mult mai capabilă să navigheze prin complexitățile secolului XXI.”, spune Cristian Popa.

Oficialul amintește faptul că România de azi nu mai este în epoca industriei grele și ineficiente: „A evoluat spre un peisaj industrial modern, unde calitatea primează asupra cantității și unde piața globală decide cine este câștigător și cine este pierzător.”

„Celor ce suspină după acele vremuri bune, le spunem că este timpul să trecem peste nostalgia pentru fabrici colosale și poluante, în mijlocul orașelor, pentru a îmbrățișa realitatea că o economie sănătoasă și rezilientă înseamnă diversitate, adaptabilitate, productivitate și un sector dezvoltat al serviciilor. Avem în continuare uzine, dar astăzi sunt relocate în afara orașelor, dacă nu le vedem zilnic nu înseamnă că ele nu există, și da, utilizează tehnologii mult mai avansate.”, concluzionează reprezentantul BNR.

În lipsa unui acord scris al QMagazine, pot fi preluate maxim 500 de caractere din acest text, fără a depăşi jumătate din articol. Este obligatorie citarea sursei www.qmagazine.ro, cu link către site, în primul paragraf, și cu precizarea „Citiţi integral pe www.qmagazine.ro”, cu link, la finalul paragrafului.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai populare articole

To Top