creer
Actual

Anticipare în medicină

Cine nu visează că se va descoperi un leac pentru vindecarea cancerului sau Alzhaimerului, că va fi produs un medicament care să ne ajute să ne menținem tineri și sănătoși, indiferent de stilul nostru de viață?

Medicina își poate revendica succese impresionante în numeroase cazuri. Dar cele mai multe noutăţi sunt despre cât de greșite pot fi unele  tratamente şi multe dintre sfaturile venite de la medici. „Nu mânca mai mult de 2 ouă pe săptămână/mănâncă un ou pe zi. Grăsimile îți dăunează/ai nevoie de grăsimi pentru a funcționa. Margarina este mai bună decât untul/margarina îți pune sănătatea în pericol. Folosește îndulcitori artificiali non-calorici/ îndulcitorii artificiali pot cauza probleme de sănătate”. Lista poate continua. Fiecare medicament are efecte negative. Dar unele sunt de-a dreptul radicale. Nu demult, medicii prescriau metamfetamină pentru scăderea în greutate.

În prezent, SUA și o mare parte a Europei trec printr-o criză de supra-utilizare de opiacee. Cu alte cuvinte, problema nu este cum ne-ar putea ajuta medicina să depășim tot felul de boli, ci ce anume trebuie făcut pentru a ajuta medicina să depășească o înțelegere eronată a ființei umane. Trebuie să facem ceva înainte ca medicina să cauzeze o criză de mari proporţii. Gândiţi-vă doar la consecinţele abuzului de antibiotice!

Pierdem sensul informaţiei

Umanitatea înregistrează succese excepționale în fizică, chimie și, mai ales, în tehnologie. Construim mașini care fac „minuni”: spectaculoasa revoluție tehnologică continuă. Aproape niciun domeniu al activității umane nu a rămas neschimbat. Cabinetul medical de azi și spitalele sunt total diferite de cele din trecut.

Revoluția științifică și tehnologică afectează sănătatea noastră, dar şi modul în care percepem medicina și chiar cel în care definim asistenţa medicală. Pericolul este ca sănătatea să devină un obiect de calcul. În ceea ce se cheamă eMedicine, totul este măsurat, cântarit, numerotat. Dar se face foarte puțin pentru a înțelege cu toții ce anume înseamnă cu adevărat informația despre starea sănătăţii. Pierdem sensul informaţiei. O glumă ilustrează idea:

„Doctore, nu este nicio diferență între ce faci tu și ce fac eu, zice mecanicul în timp ce repară mașina doctorului. De ce eşti tu plătit mai bine? Doctorul răspunde: Ai dreptate. Dar poți repara maşina în timp ce merge?”

Am crescut într-un context în care plantele medicinale, fructele și legumele de sezon, precum și o varietate de metode tradiționale de vindecare au constituit un sistem de menţinere a sănătăţii, paralel cu cel al medicinei oficiale. Era bazat pe sintagma „viul în cei vii”. Înaintea mea, generație după generație au practicat cultura vindecării în care erau integrate organic arta lecuirii și supravegherea empirică a simptomelor și a leacurilor. Nu vreau să idealizez un trecut în care ştiu prea bine că oamenii au murit de boli care între timp au fost eradicate. Gândiţi-vă doar la tuberculoză. Multe alte boli pot fi tratate astăzi mult mai bine decât în trecut.

Biblia ne învăța ce trebuia făcut atunci când un lepros era descoperit: cei afectați trebuiau izolați, ca să nu contamineze comunitatea. Vindecarea nu era o opţiune. Azi știm atât de multe despre nivelul molecular al unor afecțiuni precum lepra, holera și febra tifoidă, încât putem găsi mijloace de a le contracara răspândirea și de a răspunde farmaceutic simptomelor. Dar avem alte boli: febra dengue, gripa aviară, ebola, zika, AIDS, care ameninţă continente întregi.

Sunt milioane de oameni peste tot în lume care nu vor putea funcționa fără protezele de genunchi, umeri, șolduri. Sunt multe alte milioane care beneficiază de pe urma unei mari varietăți de mașinării, de exemplu pentru dializă, pentru a respira, de inimi artificiale. Putem să vizualizam funcţionarea inimii, a plămânilor. Şi totuşi, oricât  ajută mașinăriile, se pune întrebarea: „De ce se pare că medicina navighează orbește în universul suferinței umane și a handicapului pe termen lung”?

Aproximativ 80% dintre operațiile pe inimă s-au dovedit a fi de prisos, chiar dăunătoare. În tratarea cancerului, aceeaşi proporţie: 80% dintre tratamente nu au lecuit cancerul şi nu au oferit bolnavilor o viaţă mai uşoară. Deci: tratamentul a fost mai rău decât boala. Ca să nu mai vorbim despre faptul că numai cei care au bani îşi pot permite anumite tratamente.

Știința anticipării

Cartea „Anticipare și Medicină” este o publicație fără precedent, menită să-i călăuzească pe medici şi să-i informeze pe viitorii pacienţi. Cred că dacă medicina nu-și va depăși starea reactivă în care se află, ea va continua să devină din ce în ce mai scumpă și din ce în ce mai puțin eficace. Același lucru este valabil și pentru modul în care privim ființa umană, ca pe o mașină care are nevoie de reparații, în loc de a declanșa procese de auto-vindecare. Un genunchi artificial este o piesă de schimb profitabilă pentru cei care o produc şi pentru cei care efectuează operaţiile. A repara un genunchi (de artrită sau lipsă de cartilaj) prin mijloace genetice necesită timp. Este nevoie de „măiestria” îngrijirii medicale şi de răbdare. La urma urmei, genunchiul a devenit ceea ce este într-un timp îndelungat. Lecuirea nu poate fi forţată decât cu preţul unor consecinţe de durată.

Medicina bazată pe anticipare înseamnă a înțelege că fiecare dintre noi este diferit. Înseamnă, de asemenea, a înțelege că tratamentele individualizate implică o percepție holistică a corpului uman, a organismului. Nu va fi ușor ca medicina să devină din nou conștientă de faptul că a vindeca înseamnă a-l angaja pe pacient într-un proces de lecuire. În plus, este nevoie de un simț al comunității și al familiei, la care lumea occidentală a renunțat în favoarea avantajelor tehnologiei.

Pentru a-şi revendica statutul ştiinţific în lumea de astăzi, ştiinţa anticipării va trebui să facă evident caracterul ei practic. Schimbarea modului în care societatea concepe sănătatea şi asistenţa medicală ca expresie a anticipării ar fi un exemplu practic al viabilităţii ei. Nimic nu este mai important decât sănătatea, ea însăşi o expresie a unor multitudini de procese anticipative în trupul nostru.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top