Cod rosu de canicula in Europa Q Magazine
Actual

„Lucifer” topeşte Europa. Ce temperaturi record sunt înregistrate

Europa este traversată de un val saharian de căldură. Este cod roşu în Italia, Polonia, Ungaria, Elveţia, Croaţia, Bosnia, Muntenegru, Serbia şi Slovenia. Valul de căldură a cuprins şi Bulgaria, Germania, Spania, Franţa şi Republica Moldova, state în care a fost instituit cod portocaliu.


Cod ROŞU de caniculă. Ce spune Florinela Georgescu, directorul executiv ANM, despre aceste temperaturi extreme


Căldura insuportabilă este provocată de un curent de aer cald, venit din nordul Africii, numit de italieni Lucifer. Niciodată în ultimii 200 de ani nu a fost atât de cald, au spus meteorologii.

La Roma şi Bologna au fost înregistrate, temperaturi de 41 de grade. Iar la Napoli a fost şi mai rău: s-au simţit peste 50 de grade Celsius. 

 Temperaturile maxime înregistrate au atins 43,4 grade în Turcia și 42,8 grade în Cordoba, Spania și în Frosinone, Italia.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îi anunţă pe cetăţenii români că în perioada 4-6 august se află sub cod roşu de temperaturi ridicate mai multe zone de pe continentul european, majoritatea fiind şi destinaţii turistice – întreg teritoriul Croaţiei, al Bosniei-Herţegovina, Serbiei, Muntenegrului şi Ungariei, cea mai mare parte a Sloveniei, sudul Poloniei, sudul Slovaciei, sudul Elveţiei, centrul şi sud-estul Italiei, precum şi insulele Sicilia şi Sardinia. De asemenea, din cauza caniculei există pericolul producerii unor incendii de vegetaţie uscată şi de păduri.

Conform sursei citate, există pericolul producerii unor incendii de vegetaţie uscată şi de păduri în zone precum sudul şi estul Portugaliei, sudul şi centrul Spaniei şi zona Mallorca, sudul insulei Corsica şi zona mediteraneană a Franţei, insulele Sicilia, Sardinia, sudul şi centrul Italiei, zona de coastă a Croaţiei, centrul Albaniei, zona estică a Ungariei, nordul şi estul Serbiei, Macedonia, sud-estul şi nord-vestul Bulgariei, partea de sud a ţărmului Greciei şi insulele Ciclade, părţi din zona centrala a Ciprului şi centrul şi sud-vestul Turciei.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite zonele pentru care sunt activate codurile de alertă, iar cei afectaţi de situaţia din atenţionare pot solicita asistenţă consulară la misiunile diplomatice şi oficiile consulare de carieră ale României, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor români din străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. Se recomandă cetăţenilor români ca, înainte de a porni spre aceste zone, să consulte paginile de Internet http://www.meteoalarm.eu şi http://erccportal.jrc.ec.europa.eu/ – pentru informaţii actualizate permanent, să evite expunerea directă la soare, în special la orele amiezii, şi să aibă la dispoziţie suficiente rezerve de lichide pentru o hidratare corespunzătoare, în situaţii de caniculă.

Și în țara noastră, alerta de cod roșu emisă de meteorologi avertizează că vor fi 42 de grade în vestul țării.

În toate ţările cu temperaturi foarte mari, autorităţile au recomandat aceleaşi lucruri cetăţenilor: să poarte haine deschise la culoare, să consume cât mai multe lichide şi, pe cât posibil, să evite deplasările care nu sunt necesare.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top