Mircea-Ionescu-Quintus-800×550
Actual

Quintus, decorat la 100 de ani

Mircea Ionescu Quintus, preşedintele de onoare al PNL, a fost decorat de Klaus Iohannis, vineri, la Palatul Cotroceni. Ceremonia a avut loc cu o zi înainte ca senorul PNL să împlinească o sută de ani. 

Quintus a primit Steaua României în grad de ofiţer, „în semn de înaltă apreciere pentru contribuția la viaţa democratică din România, pentru dăruirea de care a dat dovadă de-a lungul întregii sale cariere politice, precum şi pentru exemplul de conduită civică”, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele de onoare al PNL a mai fost decorat în trecut, tot de ziua lui, cu Steaua României în grad de cavaler. Mâine, când va împlini 100 de ani, Mircea Ionescu Quintus va fi sărbătorit şi de liberali, la Cercul Militar, potrivit Realitatea.net.

„Ceremonia de astăzi are o însemnătate aparte, din motive care țin de identitatea noastră politică comună. Este o onoare să decorez astăzi o persoană care-și poartă cu atâta noblețe vârsta de 100 de ani. Sunt bucuros că mă aflu alături de cineva care reprezintă personificarea unui secol de istorie și a opt decenii de identificare cu valorile liberalismului și ale democrației”, a declarat președintele Klaus Iohannis.


Quintus: „Viața mea a fost un roman. Cred că mi-am făcut datoria și ca ostaș, și ca om politic”


„Vream să vă spun că nu mi-a fost ușor să trăiesc așa o îndelungată viață, mai ales pentru că, așa cum spuneți, viața ne-a dat de toate. Și bune, și mai puțin bune, și rele. Din fericire, însă, sfârșitul de viață îl trăim cu cele bune.

Spunea un critic literar că un roman, dacă nu are 700 de pagini tipărite, e nuvelă. Eu vreau să vă spun că viața mea a fost un roman. Am trăit peste 100 de pagini tipărite, câte zece zile fiind o pagină. Mă gândeam cum aș putea să trec prin acest roman al vieții mele. Vreau să vă spun că am luat viața pe umerii mei și pe răspunderea mea, încă de la 15 ani, când, din nefericire, bunul și valorosul meu părinte m-a lăsat. De atunci am avut răspunderea familiei.

Mă laud ca român și ca ostaș. Am îmbrăcat haina militară dupa ce am terminat facultatea și am venit la haina civilă în ’45, peste șapte ani, făcând toate campaniile. Cred că mi-am făcut datoria și ca om politic”, a afirmat Quintus.

Cine este Mircea Ionescu Quintus

Născut în 1917, acesta s-a înscris în PNL la vârsta de 19 ani. A luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost deţinut politic în perioada comunistă, iar după Revoluţie, preşedinte al PNL, ministru al Justiţiei, deputat şi de două ori senator.


Mircea Ionescu Quintus s-a născut pe 18 martie 1917, într-o familie de vechi liberali. Tatăl său, Ion Ionescu Quintus, a deţinut nu mai puţin de nouă mandate de parlamentar din partea PNL, iar fiul i-a urmat atât în cariera de jurist, cât şi în afinitatea politică pentru liberalism.


În perioada interbelică, duce mai departe tradiţia de familie şi urmează Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, iar după absolvirea din 1938, devine avocat. Îşi aminteşte exact ziua în care a devenit liberal, mai mult din întâmplare. Student fiind, pe 25 aprilie 1936 a fost rugat să rostească un discurs cu ocazia dezvelirii în oraşul său, Ploieşti, a bustului lui I.G. Duca, fostul premier liberal asasinat de legionari în 1933 pe peronul gării din Sinaia. Avea doar 19 ani, dar a rămas fidel Partidului Naţional Liberal vreme de peste opt decenii.

Mircea Ionescu Quintus spune că i-a avut ca mentori pe Nicolae Iorga şi pe Gheorghe Tătărăscu, despre cel din urmă spunând că a fost cel care a reuşit să-l ţină departe de Mişcarea Legionară, atât de la modă printre tinerii şi intelectualii din perioada interbelică.

În al Doilea Război Mondial a luptat iniţial pe frontul de est, ajungând până la Cotul Donului, iar ulterior, după ce România a întors armele împotriva Germaniei naziste, Quintus a ajuns până în Cehoslovacia, în Munţii Tatra.

În 1996, când PNL intră din nou în Parlament, Mircea Ionescu Quintus este ales senator de Prahova şi reuşeşte să-şi reînnoiască mandatul şi la alegerile din 2000. Din 2002 este preşedinte de onoare al Partidului Naţional Liberal, fiind de multe ori un factor de echilibru între taberele din interiorul PNL.

În 2002, a fost decorat de preşedintele Ion Iliescu cu „Steaua României” în grad de cavaler. În 2009, a primit de la preşedintele Traian Băsescu gradul de general de brigadă în retragere.

Ultimul eveniment politic la care a participat a fost Consiliul Naţional de Coordonare al PNL de la începutul lunii martie, unde liberalii au stabilit calendarul şi regulile alegerilor interne din partid. „Sunt membru al PNL de 80 de ani. Împreună cu tatăl meu am trăit 100 de ani în acest partid. Nimic nu mi-a putut clinti sau mişca în vreun fel adeziunea la el şi încrederea în el. Abia aştept momentul în care să felicit pe următorul preşedinte, pe noul preşedinte al PNL, să-l asigur de sprijinul meu şi să vă asigur pe toţi care luptăm pentru victoria PNL”, le-a spus seniorul liberal mai tinerilor săi colegi.

Mircea Ionescu Quintus este scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor, el publicând mai multe volume de epigrame. Una dintre acestea a rostit-o anul trecut pe scenă, cu ocazia aniversării a 99 de ani: „Spre suta anii se adună / Ca prin păduri, semeţii brazi / Şi s-or găsi destui să spună / Ce mai înseamnă suta azi?”.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top