TURKEY-MILITARY-POLITICS-COUP-DEMO
Actual

Turcia lui Erdogan, la un an de la puciul eșuat

Turcia comemorează sâmbătă un an de la puciul eșuat împotriva regimului de la Ankara, când o facțiune a Armatei turce a încercat să-l înlăture de la putere pe președintele țării, Recep Tayyip Erdogan, un eveniment despre care revista Q Magazine a relatat în exclusivitate la vremea respectivă informații în premieră, chiar din mijlocul conflictului care a marcat traseul Turciei, cu efecte pe termen lung.

Între aniversarea victoriei și comemorarea evenimentelor, când 260 de oameni au murit, iar peste 2.000 au fost răniți, în Turcia sunt organizate mai multe evenimente, cu proteste ale opoziției și adunări ale susținătorilor lui Erdogan, numărul lor fiind estimat de ordinul a sute de mii de oameni.

proteste in turcia

Pe parcursul perioadei care a început la 15 iulie 2016, guvernul controlat de Erdogan a înlăturat din administrația centrală peste 150.000 de angajați, numai vineri fiind anunțată concedierea a încă 7.000 de oameni din personalul poliției și al armatei turce. Cu toții au fost acuzați că l-ar sprijini pe predicatorul turc care trăiește în Statele Unite, Fethullah Gulen, considerat inițiatorul puciului din 2016, dușmanul declarat al lui Erdogan.

QMagazine a relatat chiar în timpul desfășurării loviturii de stat, în exclusivitate, despre victimele epurărilor 

Concedierilor masive din Armată, Poliție, din universități și administrație, din presă, li se adaugă 50.000 de arestări pe parcursul acestui an.

Represaliile la care a recurs regimul de la Ankara au avut ca efect conturarea unei mișcări de opoziție civică, a cărei manifestare a culminat, duminica trecută, cu un ''marș pentru justiție'', care a adunat sute de mii de oameni în centrul orașului Istanbul, după parcurgerea a 450 de km pe teritoriul Turciei.

turcia, la 1 an de la tensiuni

Marșul a fost inițiat și organizat de politicianul Kemal Kilicdaroglu, care a condamnat lovitura de stat din 15 iulie 2016, dar care, în același timp, l-a condamnat pe Erdogan pentru represaliile concretizate în epurările și arestările din ultimul an, despre care a spus că ar reprezenta o a doua lovitură de stat care are loc în Turcia.

Răspunsul lui Erdogan a fost lansarea acuzației de terorism la adresa disidenților care au organizat Marșul Justiției.

Astăzi, se așteaptă demonstrații masive ale opoziției la adresa lui Erdogan, în vreme ce președintele turc se va adresa Parlamentului.

Ziua de astăzi a fost declarată oficial zi liberă.

Și președintele Erdogan și-a chemat susținătorii, tot astăzi, la Podul de peste Bosfor, un loc simbolic pentru Istanbul.

Autoritățile din Turcia îl consideră în continuare pe clericul musulman Fetullah Gulen responsabil pentru puciul de anul trecut, în vreme ce acesta a lansat o scrisoare deschisă, din Statele Unite, acolo unde se află sub protecția autorităților americane, care au refuzat pe parcursul întregului an extrădarea predicatorului.

fetullah gulen

În ajunul zilei de 15 iulie, Gulen a condamnat din nou ''puciul abject și vânătoarea de vrăjitoare'' pentru care îl consideră responsabil pe Erdogan.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top