presedintele Klaus Iohannis la baza Kogalniceanu
Actual

La baza Kogălniceanu, președintele Iohannis își spune părerea despre rachetele PATRIOT

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Baza Militară Mihail Kogălniceanu, că statul român a lansat ”o solicitare principială către partea americană” în privința achiziționării rachetelor sol-aer Patriot, o decizie urmând să fie luată și apoi pot începe negocierile.

Departamentul de Stat al SUA a anunțat că aprobă vânzarea de rachete Patriot către Armata Română, pentru contractarea efectivă a echipamentelor care sunt operaționale în misiunile Armatei americane în alte țări fiind nevoie și de aprobarea Congresului SUA.

Revista QMagazine a contactat oficili ai Departamentului de Stat al SUA care au dezvăluit, în exclusivitate, că au avut loc negocieri, care au în vedere un contract care nu este offset (deci banii se plătesc cash, 3,9 miliarde de dolari și nu are loc o investiție care se întoarce în România), iar echipamentele sunt de ultimă generație.

Președintele Iohannis a fost întrebat ce părere are despre afirmaţii potrivit cărora România nu ar trebui să plătească atât de mulţi bani pentru sistemul Patriot.


”Nu am deloc de gând să le răspund, acestea sunt chestiuni militare, tehnice, iar militarii vor formula atunci când este cazul un punct de vedere”.


Iohannis a precizat că a discutat şi cu Guvernul Grindeanu, şi cu actualul Guvern despre cheltuirea banilor alocaţi armatei şi care până acum nu au fost folosiţi.

”Mi-au promis că vor face tot ce este necesar pentru a demara în timp util achiziţiile, aştept să se întâmple”, a continuat Klaus Iohannis.

Președintele Iohannis a vizitat, joi, baza de la Kogălniceanu, unde s-a întâlnit și cu preşedintele Comitetului Militar al NATO, Petr Pavel,  un subiect fiind banii pentru armată, oficialul străin spunându-i că apreciază decizia României de a aloca 2% din PIB pentru apărare.

”Am discutat şi despre bani, mai exact domnul general a ţinut să-mi spună că apreciază foarte mult această poziţie a României de a aloca un buget de 2% pentru apărare”, a menţionat şeful statului.

La Capul Midia, militarii români s-au antrenat recent, alături de militarii americani, pe echipamente Patriot.

C itește declarațiile exclusive ale oficialilor Departamentului de Stat al SUA pentru QMagazine

ANALIZA QMagazine, de generalul Constantin Degeratu

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top