bet
Actual

Bogaţii sportului. Topul celor mai valoroase cluburi din lume

Publicaţia americană Forbes a realizat, ca în fiecare an, topul celor mai valoroase 50 de cluburi sportive din lume. Fotbalul american dă liderul clasamentului şi cele mai multe reprezentante. Între cluburile de fotbal, Manchester United a surclasat giganţii spanioli Real Madrid şi Barcelona.

După trei ani în care a ocupat primul loc în clasamentul celor mai valoroase cluburi sportive, Real Madrid a predat anul trecut ştafeta. Franciza de fotbal american Dallas Cowboys, evaluată de Forbes la 4,2 miliarde de dolari, rămâne şi în clasamentul din 2017 cea mai valoroasă organizaţie sportivă din lume. Rezultatele financiare ale celor de la Cowboys nu sunt întâmplătoare. NFL (National Football League) este de departe cea mai profitabilă competiţie din lumea sportului. Drepturile TV sunt vândute în fiecare an pentru o sumă de 7 miliarde de dolari. Meritul ascensiunii Dallas Cowboys îi revine miliardarului Jerry Jones, cel care a cumpărat franciza în 1989 pentru 150 de milioane de dolari şi a transformat-o în cel mai bogat club din lumea întreagă. Veniturile obţinute de Dallas Cowboys în 2016 se ridică la o sumă ameţitoare de 700 de milioane de dolari! De altfel, 29 dintre francizele din NFL fac parte din topul bogaţilor sportului realizat de Forbes.

Industrie. NFL, campionatul de fotbal american, este cea mai profitabilă competiţie din lumea sportului.

Rocadă în fotbal

Real Madrid a condus clasamentul în 2013, 2014 şi 2015, însă acum gigantul spaniol a fost detronat în fruntea celor mai valoroase cluburi de fotbal. Pe locurile trei, patru şi cinci în topul Forbes se situează Manchester United, Barcelona şi Real Madrid. Cel mai titrat club din Anglia, Manchester United, a fost evaluat la 3,69 miliarde de dolari. Valoarea drepturilor TV din Premier League, dar şi contractele fabuloase de sponsorizare au urcat echipa lui Jose Mourinho deasupra celor doi coloşi spanioli. În sezonul 2015-16, United a obţinut numai din contracte de publicitate 405 milioane de dolari! General Motors plăteşte 80 de milioane de dolari pentru a afişa logo-ul Chevrolet pe tricourile de joc ale „diavolilor”, iar sponsorul tehnic – Adidas – a înlocuit Nike plătind un miliard de dolari pentru zece sezoane!

Preluat de magnatul american Malcolm Glazer în 2005, Manchester United este listat la New York Stock Exchange din 2012.

Sporturile americane, la putere

În primele 50 cele mai valoroase cluburi din lume, NFL, NBA şi MLB, adică fotbalul american, baschetul nord-american şi baseball-ul, au cele mai multe reprezentante. 29 de francize de fotbal american, opt de baseball şi şapte cluburi din NBA, adică 43 din 50, domină clasamentul în care au încăput doar şapte cluburi de fotbal europene. În total, 87 de organizaţii sportive din lumea întreagă depăşesc valoarea totală estimată de un miliard de dolari. Cea mai bună dovadă că industria sportivă este în creştere la nivel global este faptul că ultima clasată în Topul Forbes este în acest an cu 18% mai valoroasă decât în 2016 (1,48 miliarde de dolari).

În 2017, cele mai valoroase zece cluburi sportive din lume sunt:

1. Dallas Cowboys, 4,2 miliarde USD, creştere de 5% (fotbal american)

2. New York Yankees, 3,7 miliarde USD, creştere de 9% (baseball)

3. Manchester United, 3,69 miliarde USD, creştere de 11% (fotbal)

4. Barcelona, 3,64 miliarde USD, creştere de 2% (fotbal)

5. Real Madrid, 3,58 miliarde USD, scădere de 2% (fotbal)

6. New England Patriots, 3,4 miliarde USD, creştere de 6% (fotbal american)

7. New York Knicks, 3,3 miliarde USD, creştere de 10% (baschet)

8. New York Giants, 3,1 miliarde USD, creştere de 11% (fotbal american)

9-10. San Francisco 49ers, 3 miliarde USD, creştere de 11% (fotbal american)

Los Angeles Lakers, 3 miliarde USD,  creştere de 11% (baschet)

În 2015, produsul intern brut al României a fost estimat la 167,5 miliarde de dolari.

 

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top