Despre Legea vaccinarii, exclusiv in Q Magazine
Actual

Legea vaccinării. Ce, cum, de ce

 

În contextul internațional actual, în care majoritatea țărilor se confruntă cu puternice campanii antivaccinare și cu o rată de scădere a vaccinării din ce în ce mai alarmantă, România își asumă o poziție curajoasă de pionierat la nivel european, prin punerea în dezbatere publică a unei legi dedicate domeniului vaccinării.

În rândul țărilor europene, vaccinarea este reglementată în general prin acte normative de rang inferior. România poate deveni astfel un exemplu de bune practici pentru celelalte țări, care nu au astfel de reglementări naționale, deși situația devine îngrijorătoare și poate duce, până la urmă, la amenințarea siguranței sănătății unei națiuni.

Cum a apărut Legea vaccinării

În România, soluția pentru oprirea grupurilor antivaccin a fost gândită în urmă cu mult timp sub forma unei legi care să-i oblige pe părinți să le facă minimum opt vaccinuri copiilor lor.

Ideea legii a venit după ce Ministerul Sănătății a constatat că numărul celor vaccinați a scăzut până și în București cu 20%. Proiectul făcut acum un an prevedea amenzi între o mie și două mii de euro pentru cei care vor refuza vaccinările fără niciun motiv și, în plus, fără dovada vaccinării copilul nu putea fi înscris la școală.

vaccine-syring-vial-generic

Care este scopul

Proiectul de lege pus în dezbatere publică acum are ca obiective creșterea acoperirii vaccinale pentru toate tipurile prevăzute de Programul Național de Vaccinare, precum și conștientizarea părinților și a populației privind beneficiile, siguranța, calitatea și posibilele reacții adverse ale vaccinării, cât și riscurile în absența acesteia.

Asigurarea vaccinurilor în cabinetele medicilor

România s-a confruntat în ultima perioadă cu dificultăți serioase legate de aprovizionarea cu vaccinuri, unele cauzate de problemele de producție, care au dus la lipsa acestora din cabinetele medicilor de familie. Legea își propune să asigure continuitatea procesului de vaccinare prin constituirea unui stoc de rezervă de vaccinuri cel puțin egal cu necesarul anual, care să aibă un termen de valabilitate de minimum 18 luni.

Un aspect important stipulat de lege este asigurarea lanțului de frig, de la producător la distribuitor, la DJSP-uri și, în final, la cabinetul medicului de familie. Vaccinurile sunt produse imunologice care necesită un regim special de păstrare, de cele mai multe ori la temperaturi între 2-8 grade C, pentru a păstra calitatea și integritatea conținutului de substanțe.

Responsabilități clare pentru autorități

Una dintre problemele sistemului de vaccinare din România este cea a lipsei unui responsabil direct, care să se ocupe de organizarea acestui proces. Legea aduce clarificări. Astfel, la nivelul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) se va forma Grupul Tehnic de Coordonare a Activităților de Vaccinare (GTCAV), care are un rol esențial în elaborarea Strategiei Naționale de Vaccinare și recomandarea politicilor naționale de imunizare optime. La nivel județean, se vor forma comisii de vaccinare, care vor supraveghea și soluționa cazurile de nevaccinare.

A fost creat Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) prin intermediul căruia se vor raporta vaccinările efectuate și se vor deconta serviciile legate de activitatea de vaccinare. În acest fel, se va realiza o statistică epidemiologică amplă, reală, la nivel național.

Totodată, legea prevede atribuțiile și responsabilitățile fiecărei părți implicate: Ministerul Sănătății, INSP, DSP-uri, Ministerul Educației și Cercetării Științifice și inspectoratele școlare, medicii de familie, organismele profesionale ale profesioniștilor din sistemul medical, precum și părinții.

vytenis-andriukaitis

„Știu că aveți o mișcare anti-vaccinare puternică și că indecizia de a vaccina este destul de mare. Dar vreau să transmit un mesaj foarte clar: vaccinarea este un instrument medical dovedit științific. Vaccinurile ne ajută să salvăm vieți! Priviți în urmă cu 45 de ani, când în fiecare an mureau 2,5 milioane de copii din cauza acoperirii vaccinale scăzute. E cât se poate de clar că vaccinurile sunt benefice”. – Vytenis Andriukaitis, Comisarul European pentru Sănătate

În plus, Ministerul Sănătății vrea să creeze o comisie de informare formată din medici și psihologi pentru părinții care refuză să-și imunizeze copiii. „Scopul principal al acestei legi nu este acela de a sancţiona părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor, ci acela de a asigura o informare mai bună a acestora, asupra tipurilor de vaccinuri administrate, asupra beneficiilor acestora, asupra stării de sănătate a copiilor, asupra riscurilor la care se expun prin nevaccinare.

De asemenea, prin prezentul proiect de lege, devine primordial rolul medicului de familie privind informarea părinţilor şi stabilirea unei relaţii de încredere între medic şi pacient, respectiv părinţii, în acest caz, dar şi rolul statului în asigurarea şi garantarea sănătăţii la nivel populaţional”, se arată în proiectul actului normativ.

Chiar dacă părinţii pot alege să nu îşi imunizeze copiii, pentru înscrierea la şcoală sau grădinţă, este necesar documentul care dovedeşte vaccinarea.

Obligațiile

Părinții sau reprezentanții legali ai copiilor au o serie de obligații, care se regăsesc în articolul 24 al proiectului pentru Legea vaccinării. Aceștia trebuie să își prezinte copilul la medicul de familie sau la alt furnizor de servicii medicale pentru realizarea vaccinurilor corespunzătoare vârstei.

Dacă există părinți plecați din țară și copiii sunt lăsați în grija altor persoane, părinții trebuie să notifice în scris medicul de familie cu privire la numele persoanei care va însoți minorul la vaccinare.

Măsuri compensatorii

Pentru prima dată, proiectul de lege stipulează existența unor măsuri compensatorii din partea Ministerului Sănătății în cazul în care, în urma vaccinării, pacientul a suferit reacții adverse invalidante. Este responsabilitatea Ministerului Sănătății să acopere eventualele prejudicii suferite, iar GTCAV este responsabil de analiza și certificarea cazurilor de reacții adverse postvaccinale invalidante.

Related image

ROLUL MEDICULUI DE FAMILIE

Legea prevede ca medicul de familie să informeze pacienții asupra beneficiilor și riscurilor vaccinării, dar și asupra utilității vaccinării. El trebuie să pună la dispoziția părintelui antecedentele vaccinale ale copilului, precum și să urmeze cursuri de vaccinologie.

Informarea, cheia succesului

Scăderea acoperirii vaccinale, creșterea ratei de mortalitate infantilă, declanșarea unei epidemii de rujeolă sunt cauzate, în principal, de lipsa comunicării și informării părinților și a opiniei publice.

Proiectul de lege ajustează acest aspect. Astfel, se vor realiza campanii de informare și educare a populației, se vor corecta informațiile apărute în spațiul public, se va gestiona site-ul informativ www.desprevaccin.ro. Mai mult, organizațiile de specialitate vor fi sesizate atunci când un medic, farmacist sau asistent medical va transmite informații incorecte sau nedovedite științific sau dacă va participa la acțiuni antivaccinare. În acest fel, statul roman asigură condițiile necesare pentru ca părinții să fie corect informați înainte de a lua o decizie.

Românii sunt pro-vaccinare

87% dintre români consideră că afirmația „beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile reacțiilor adverse” este adevărată, potrivit celui mai recent studiu IRES


72% Aproape trei sferturi dintre participanții la studiu cred că obligația de a informa cu privire la calendarul de vaccinare, beneficiile și riscurile vaccinurilor este în primul rând a medicilor de familie


83% dintre respondenți consideră că admiterea copiilor într-o unitate de învățământ pe baza dovezii vaccinării complete este un lucru bun


9/10 respondenți declară că cei mai mici dintre fiii/fiicele lor minore au fost vaccinați conform schemei naționale de vaccinare actuală în momentul respectiv


94% dintre participanții la studiu ar alege să îl vaccineze conform schemei naționale de vaccinare, dacă ar avea un nou-născut


alexandru rafila

„Legea vaccinării trebuie să răspundă interesului de sănătate publică și nu urmărește sancționarea părinților”Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie

 

 

istoria-pdf-1_page_1 istoria-pdf-1_page_2 istoria-pdf-1_page_3

Vaccinul, revoluția din sănătate. Interviu exclusiv cu ministrul Florian Bodog
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top