qmagazine stiri online
dela0.ro
Revista

Vara vrajbei noastre

Am dezvoltat, nu doar în spațiul public, o nesănătoasă cultură a conflictului. Ideea războiului româno-român-real! – în loc să ne producă, dacă nu fiori, măcar o legitimă îngrijorare, a ajuns să ne amuze. Războiul s-a banalizat, este acceptat cu seninătate și, nu de puține ori, este asumat cu cinism de aceia care nu pot oferi și altceva societății. O clipă nu am lega proasta performanță a societății de existența și permanenta alimentare a războiului româno-român.

Abordarea conflictuală a tuturor problemelor – probleme care cer, într-o societate normală, soluții colective, elaborate și aplicate cu sprijinul unei largi majorități – generează invariabil proastă guvernare, oricâte bune-intenții ar manifesta guvernanții și oricât de bune ar fi, pe hârtie, programele de guvernare. Populismul este consecința primă a abordărilor conflictuale. În esență, demersul populist este simplu: celălalt este vinovat de eșec, înlăturarea lui generează automat rezultatele așteptate de societate, rezolvă imediat și definitiv problemele reclamate de cetățeni. Realitatea ne-a dovedit contrariul și, cu toate astea, continuăm să repetăm aceleași și aceleași erori, pentru că, din păcate, ele au devenit singurul mod ”legitim” de abordare a gestionării societății.

Populismul, consecința primă a abordărilor conflictuale Q Magazine


Am introdus tot felul de criterii bizare de a judeca performanța unor politicieni și a politicilor publice


Am introdus tot felul de criterii bizare de a judeca performanța unor politicieni și a politicilor publice. Criterii arbitrare, care blochează funcționarea unor mecanisme sociale și politice. Oameni care nu au nici expertiză, nici îndreptățire să facă asta, dar sunt vârful de lance al unor interese cât se poate de concrete și de particulare, au ajuns să evalueze politicile publice, evident, tot conflictual, după principiul: ”E făcută de ăia, deci nu e bună!”

Populism, Q Magazine

Ne așteptăm ca lucrurile să se schimbe imediat ce o măsură este adoptată. Unii știu că o măsură nu este bună chiar înainte de a fi aplicată, drept pentru care duc adevărate campanii de demonizare a măsurii. Asta pentru că ”evaluările” nu sunt instrumente pentru a măsura impactul politicilor publice, ci pentru a furniza muniție combatanților din războiul româno-român. Un război altminteri inept, iar asta îl face și mai penalizant pentru performanța economică și socială a națiunii. Este o altă fațetă a populismului care domină acum politica.

Avem nevoie de o evaluare cât mai obiectivă și mai performantă a efectelor politicilor publice, pentru a putea introduce schimbările care se impun. Cei care fac asta trebuie să se profesionalizeze, pe de o parte, și să se depolitizeze, pe de altă parte. Este greu să lucrezi în atmosfera de confruntare și de suspiciune care domină acum spațiul public și scena politică. Trebuie s-o facem, însă, pentru că avem nevoie de instrumente funcționale ale bunei-guvernări.


Eșecul unora nu are cum fi câștigul altora, când este vorba despre guvernare


Avem toate datele pentru a face din vara asta una a vrajbei noastre. O vrajbă din principiu, până la urmă, pentru că, de stânga sau de dreapta, sunt măsuri și politici publice care se cer elaborate și puse în aplicare. Costurile inacțiunii vor fi extrem de mari. Iar eșecul unora nu are cum fi câștigul altora, când este vorba despre guvernare. Eșecul guvernării este eșecul ansamblului societății. Ar fi un lux pe care nu ni-l putem permite: suntem prea săraci pentru el.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top