nana
Actual

Corpul de control al premierului a descoperit nereguli la autorităţile din comuna Nana: plăţi duble şi decontarea unor sume în plus faţă de valoarea lucrărilor

Corpul de control al prim-ministrului a publicat, miercuri, un raport în urma unor controale efectuate la autorităţile administraţiei publice locale ale comunei Nana – Călăraşi, în legătură cu aplicarea proiecte finanţate de la bugetul de stat, descoperind mai multe anomalii.

 

Potrivit raportului, a fost controlat modul de aplicare a proiectelor „Realizare zonă verde în comuna Nana”, „Podeţe pe străzi în comuna Nana, judeţul Călăraşi” şi „Realizare stadion comunal Nana”, finanţate din bugetul de stat în cadrul Programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural, precum şi din bugetul Fondului pentru mediu în cadrul Programului naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi.

Conform documentului, au fost descoperite mai multe probleme, printre care fals în înscrisuri, obţinerea de foloase material necuvenite, decontarea în mod nejustificat a unor sume în plus faţă de valoarea unor lucrări specifice efectuate în realitate.

Astfel, la proiectul „Realizare zonă verde în comuna Nana”, inspectorii au descoperit că autoritatea contractantă a încălcat o serie de prevederi legale din domeniul achiziţiilor publice în procesul de atribuire a contractului de lucrări.

„Prin aprobarea cesionării contractului de lucrări nr. 964/19.07.2010 către societatea Temy Jean S.R.L., Primăria Comunei Nana a atribuit un contract de achiziţie publică cu încălcarea dispoziţiilor art. 20 din O.U.G. nr. 34/2006, cu modificările şi completările ulterioare, care impuneau autorităţii contractante obligaţia de a atribui un contract de achiziţie publică prin aplicarea procedurilor conform reglementărilor din domeniul achiziţiilor publice. Consecinţa acestei atribuiri, fără respectarea prevederilor legale din domeniul achiziţiilor publice, a constat în efectuarea de plăţi de la bugetul de stat în cuantum de 150.525,35 lei (TVA inclusă) către societatea Temy Jean S.R.L. şi obţinerea pentru această societate a unor foloase materiale în mod injust”, se arată în raportul Corpului de control al prim-ministrului.

Mai mult, cu privire la proiectul „Realizare zonă verde în comuna Nana, judeţul Călăraşi”, controlul a relevant faptul că a fost obţinută finanţare nerambursabilă de la bugetul de stat prin utilizarea unor înscrisuri necorespunzătoare adevărului.

„În documentaţia de solicitare a finanţării nerambursabile de la bugetul de stat pentru proiectul «Realizare zonă verde în comuna Nana», depusă la Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, a fost identificat documentul denumit «Hotărârea Consiliului Local al Comunei Nana nr. 1/31.01.2008» cu privire la care a rezultat că nu a fost emis de către autoritatea deliberativă a administraţiei publice locale, respectiv Consiliul Local al Comunei Nana, întrucât în anul 2008 nu a fost adoptată nicio hotărâre de către Consiliul Local al Comunei Nana al cărei conţinut să se refere la aprobarea proiectului «Realizare zonă verde în comuna Nana»”, informează Corpul de control al prim-ministrului.

În cazul obiectivului „Podeţe pe străzi în comuna Nana, judeţul Călăraşi”, inspectorii CCPM au descoperit că s-au făcut şi plăţi duble pentru aceleaşi materiale.

„Reprezentanţii Primăriei Comunei Nana au plătit de două ori suma de 8.400,18 lei, pentru aceleaşi materiale, respectiv 3 (trei) bucăţi tuburi «PREMO Ø 1000 R+C şi transportul acestora», sumă inclusă în factura nr. 012782/30.06.2011 (în valoare totală de 111.490,78 lei)”, precizează raportul Corpului de control.

Şi în privinţa stadionului comunal Nana, inspectorii Corpului de control al premierului au descoperit nereguli.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top