mockup_vc3a2rstele-iubirii-1
Actual

Două glasuri în pustia chemărilor cu sens

 

Suntem la o vreme în care văzduhul se umple de vorbe, de aici și nevoia de cuvinte convertitoare. Două volume recente mi-au readus nădejdea teologhisirii asupra vieții, cotidiene și veșnice deopotrivă, la măsura omului aplecat riguros asupra Ortodoxiei.

Teodor Baconschi propune volumul Cetatea sub asediu. Însemnări despre credință, rațiune și terorism, sub forma unui discurs etic și de analiză culturală orientat în patru axe: De civitate Dei, Centru și periferie, Frontiere geopolitice și Bibliotheca Alexandrină. Pornind de la observarea limitei umane în contextele gândirii teologice, căutând sensurile unei meritocrații acordate teologiei și democrației deopotrivă, atent la contextele care dezvoltă istorie în momentele de tensiune ale lumii, nu doar europene, redescoperind și provocându-ne la lectură și reasumare de literatură, Teodor Baconschi nu se dezminte. Pentru scrobiții teologiei și geopoliticienii de studio Tv cartea este un scurt manual de comunicare.

cetatea sub asediu (2) buna


„Cultura și credința sunt, pentru Baconschi, materia unei opțiuni unice, a unei experiențe globale, în care nu încap discriminări schizoide și excomunicări sărăcitoare”.

Andrei Pleșu despre volumul Cetatea sub asediu


 

Mihai Neamțu revine cu volumul Vârstele iubirii. Cum transformăm întâmplarea în destin. Autorul este un naiv al frazei pline de farmec, un îndrăgostit care se lasă văzut. Un soi de teofanie discretă prin ochii unui îndrăgostit. Merită să vă aduc dinainte chemarea din titluri: Chemarea dragostei (Cartea Junglei, Mowgli&Shanti, Intermezzo: Dorul de veșnicie); Văpaie și Amurg (Sărutul adolescenței; Muzică, armonie și vrajă; Vara fierbinte; Intimitate, societate, destin; „Da” sau „Ba”; Trădarea de sine; Intermezzo: Cinism și indiferență); Transfigurare și Har (Primăvara iubirii; Dans, muzică și teologie; Pariul veșniciei; Cununie și copilărie; Puritate și suferință; Memorie și nemurire). Cartea se încheie, rotund, cu un Epilog și Două eseuri contemporane (Falsificarea digitală a iubirii; Criza bărbatului occidental). Scurte pagini împotriva rănii de scepticism și infatuare, un gest de risc personal dinaintea blazării generalizate.

vartsele_iubelii_0


„Trei vârste umane, trei povești de dragoste și un autor capabil să deslușească haloul iubirii sacre în filigranul celei profane… O carte a întâlnirilor admirabile, de care te poți lesne îndrăgosti”.

Adrian Papahagi despre Vârstele iubirii


 

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top