mihai fifor ministru
Actual

PSD face rocadă de miniștri pentru portofoliul Apărării. Mihai Fifor preia MApN

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a acceptat numirea lui Mihai Fifor și a lui Gheorghe Șimon în funcția de ministru al Apărării și respectiv de ministru al Economiei. Ceremonia de depunere a jurământului are loc la ora 15:00 la palatul Cotroceni.

Mihai Fifor (actual ministru al Economiei) va fi noul ministru al Apărării după ce a devenit o nominalizare oficială a PSD, votat în unanimitate în Biroul Permanent lărgit al social-democraților. La Ministerul Economiei ar urma să fie numit, potrivit unor surse citate de Antena 3, Gheorghe Şimon. Procedura arată că mai este nevoie și de acceptarea președintelui Klaus Iohannis, care semnează decretele de numire a lui Fifor și Șimon în fruntea MApN și a Ministerului Economiei.

Mihai Fifor are 47 de ani și a fost până acum ministru al Economiei, după ce, în anul 2015, a fost refuzat de Klaus Iohannis pentru preluarea Ministerului Transporturilor. Fifor și-a consolidat poziția în partid în ultima vreme, după alegeri, ca senator de Arad, devenind liderul senatorilor PSD. Fifor este filolog, are doctorat în antropologie, a absolvit Colegiul Național de Apărare și Colegiul Național de Afaceri Interne.

Mihai Fifor devine al treilea ministru al Apărării într-un an, după Gabriel Leș și după Adrian Țuțuianu. Schimbările repetate în fruntea Armatei au loc tocmai în momentul în care bugetul de stat îi acordă MApN 2% din PIB, iar mare parte din acești bani se vor îndrepta către înzestrarea MApN.

România se află în proces de negociere pentru achiziționarea de rachete Patriot și de sisteme HIMARS. În acest sens, este programată o vizită a premierului Mihai Tudose în lunile următoare în Statele Unite, pe agendă fiind, potrivit unor surse, negocieri oficiale pentru contractele de achiziționare de armament. Semnarea contractelor cu componentă offset, adică o mare parte din piesele sistemelor militare să fie fabricate în România, reprezintă o strategie de negociere pentru MApN.

O problemă pentru MApN o reprezintă și fondurile de salarii, care au fost amânate pentru câteva zile. Explicațiile publice ale lui Adrian Țuțuianu, care a învinuit Guvernul că a întârziat rectificarea bugetului, par să fie motivul oficial al înlocuirii sale din fruntea Apărării. Neoficial, se pare că Țuțuianu susținea intențiile președintelui Iohannis de a achiziționa echipamente și armament de proveniență americană, în vreme ce există în PSD un curent care oscilează între oferte franceze și israeliene deopotrivă.

Biroul permanent al PSD va discuta nominalizarea la conducerea Ministerului Apărării. Numele speculate până în această dimineață erau Mihai Weber (vicepreşedinte al Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor), Ion Mocioalcă (preşedintele PSD Caraş-Severin) şi deputatul Georgian Pop. Refuzul lui Weber de a fi luat în considerare pentru această poziţie lasă loc speculaţiilor.

În prezent, portofoliul de ministru interimar al MApN este deţinut de Marcel Ciolacu.

Citeşte aici cauzele demisiei lui Ţuţuianu şi aici analiza cu privire la motivele plecării de la conducerea MApN

 

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top