frank wisner 3
Actual

Spionul

Într-o zi răcoroasă de octombrie, pentru el avea să răsune, o ultimă dată, versurile imnului Americii, „să fie aşa în veşnicie, atunci când oamenii liberi trebuie să stea/Între iubita lor casă şi dezolarea războiului! Binecuvântaţi cu victorie şi pace, fie pământul mântuit de ceruri”. Îşi slujise ţara cu preţul renunţării la sine, la tot şi toate, cu patimă şi obsesie chiar.

După o cuvântare a directorului CIA de la acea vreme, William F. Raborn Jr., chingile au coborât în mormântul din Cimitirul Arlington (locul unde şi-au găsit odihna veșnică circa 400.000 militari, veterani, preşedinţi ai SUA, astronauţi) una dintre cele mai remarcabile figuri ale Agenţiei Centrale de Informaţii.

Frank Wisner, unul dintre fondatorii biroului pentru coordonarea politicilor – Office of Policy Coordination – se sinucise, pe 29 octombrie 1965, cu arma de vânătoare a unuia dintre fii săi.

Un glonţ, scurt, în cap, îi curmase deznădejdea în care căzuse. Ştia că URSS este cel mai mare duşman al SUA, prevăzuse apariţia Războiului Rece, atenţionase, iar şi iar, că sovieticii urmăresc extinderea influenţei în statele din Europa Centrală şi de Est, văzuse parte din ororile comunismului, care îl obsedau, chiar şi când se retrăsese din activitatea Agenţiei.

A murit fără să vadă, peste decenii, că  într-un final URSS avea să colapseze.

Cine a fost Frank Wisner, spionul care l-a sfătuit pe Regele Mihai să aleagă exilul, simţind ameninţarea Uniunii Sovietice? Care a fost rolul său în fondarea Agenţiei Centrale a SUA? Care mai este acum statutul SUA în configuraţia puterii mondiale?

Peste decenii, fiul său, Frank Wisner jr., el însuşi diplomat american, răspunde întrebărilor Q Magazine.

Frank G. Wisner şi epoca sa

„Tatăl meu s-a născut într-un orășel din Mississippi, într-o familie de oameni de afaceri. Nimeni din clanul Wisner-Gardnier nu avusese de-a face cu domeniul afacerilor externe”, îşi începe Frank Winser jr. confesiunea pentru Q Magazine.

„În tinerețe, tatăl meu s-a înscris la Universitatea din Virginia și a studiat Dreptul. Cunoștinţele sale privind realitățile internaționale erau limitate; el făcuse o singură călătorie în Europa ca turist, însă credea cu ardoare în principiile fondatoare ale Statelor Unite, fiind un foarte mare patriot”.

http://images.huffingtonpost.com/2014-08-30-germanarmyattackspoland_thumb.jpg1940. Peste Europa cade cortina grea a războiului. Cele 14 puncte ale preşedintelui american Woodrow Wilson, dar şi Tratatul de la Versailles sucombă. Pacea era pierdută.

„Martor al ascensiunii fascismului în Europa, tatăl meu renunță la practica sa de succes în domeniul legii, lasă tânăra sa familie şi se înrolează în Marină, cu mai bine de un an înainte ca Statele Unite ale Americii să intre în Al Doilea Război Mondial. Este recrutat în primul serviciu american de informații, OSS, condus de William Donovan. «Wild Bill», cum i se mai spunea lui Donovan, fusese unul dintre reprezentanţii speciali ai preşedintelui Roosvelt în Marea Britanie, un susţinător al ideii că, pentru spionaj, nu este nevoie de militari de carieră, încorsetaţi în regulamente şi proceduri”.

A prevăzut Războiul Rece

La începutul războiului, tânărul Frank Wisner este trimis în Orientul Mijlociu.

„În august 1944, a sosit la București, după ce regele Mihai l-a arestat pe mareșalul Antonescu și România a trecut de partea aliaților. A petrecut următoarele șase luni în România, cu rolul de canal de informații strategice și tactice între guvernul român, Statul Major General şi aliați, precum şi în calitate de observator al activităților Rusiei în România. Rememorând timpul petrecut în România, tatăl meu îl considera un moment de cotitură în viața lui. Când se afla în România,  a prevăzut declanșarea Războiului Rece. Înțelesese comportamentul Uniunii Sovietice așa cum era – o încercare de eliminare a concurenței pentru a extinde puterea sovietică și controlul asupra României și a unei mari părți din Europa de Sud-Est şi de Răsărit.

frank wisnerÎn activitatea sa în România, el a învățat multe dintre deprinderile practice ale unui ofițer de informații. Mai presus de orice însă, tatăl meu s-a întors din România cu idea clară că amenințările la adresa securității Americii nu vor lua sfârșit odată cu înfrângerea Germaniei naziste; că trebuia să înfruntăm ambițiile Rusiei şi să le «îndiguim»”.

„La sfârșitul războiului, Frank Wisner a simțit că urmează o luptă de o viaţă împotriva comunismului. El a așteptat cu nerăbdare posibilitatea de a se alătura guvernului și, când i s-a făcut oferta, a fost încântat să fie parte a efortului care a dus la formarea CIA. Și-a petrecut restul vieții sale profesionale în CIA și a plecat doar când a fost incapacitat de debutul unei depresii severe, ceea ce a dus la moartea sa prin suicid în 1965”.

Care a fost activitatea lui Frank Wisner în România

„Tatăl meu a avut multe amintiri emoționante şi afectuoase despre România, pe care le-a păstrat toata viața”, spune Wisner fiul. „Aprecia umorul şi stilul românilor. Îi plăcea căldura prietenilor români. Mai presus de toate, el aprecia la români profunda lor înțelegere a mişcărilor strategice, născută din istoria şi geografia ţării”.

FrankWisner

Împreună cu Regele Mihai

„A adus şi multe suveniruri din România. Masa noastră din sufragerie era acoperită cu o față de masă românească. Un cadou de la Regina-mamă a devenit pudriera mamei mele. În iernile reci, tatăl meu a purtat o pălărie românească din blană.  Am o frumoasă icoană cu foiţă de argint, din secolul al XIX-lea, pe care el a adus-o de la București. Tatăl meu a rămas toată viața devotat prietenilor săi români, printre care domnul și doamna Rică Georgescu. Fiul lor, Petru, și cu mine am urmat exemplul părinților noștri și suntem prieteni de o viață”.

Cum a văzut politica externă a SUA și rolul informațiilor

„Tatăl meu a susținut tot timpul că Statele Unite au nevoie de o solidă politică externă și de securitate națională angajată la nivel global care să-i înfrunte pe dușmanii acestei țări. Credea cu putere în rolul informațiilor și într-un serviciu de informații profesionist, CIA, pentru a asigura apărarea Statelor Unite și a aliaților noștri. S-a implicat atât în colectarea de informații de înaltă calitate, precum şi în contracararea „trucurilor murdare” ale serviciilor secrete străine ostile, în special cele ale Uniunii Sovietice și ale aliaților săi. El a considerat că Statele Unite trebuie să-şi pună la bătaie resursele pentru a combate acţiunile subversive de inspiraţie sovietică din Europa, Orientul Mijlociu, Asia și America Latină”, ne spune Wisner jr.

frank wisner 2

Dacă tatăl lui ar fi trăit până în 1989?„Ar fi fost încântat de rezultatul Războiului Rece – prăbușirea Uniunii Sovietice şi eliberarea Europei de Est de sub dominația acesteia. Nimic nu i-ar fi plăcut mai mult decât sfârșitul comunismului în România. Dar tot el ar fi fost primul care ar fi recunoscut faptul că nicio națiune, inclusiv Statele Unite ale Americii, nu se poate culca pe lauri sau renunța la lupta pentru pace. Menținerea păcii cere un efort susținut – o diplomație activă, un serviciu de informații capabil și o armată puternică, precum și alianțe strânse cu națiuni și guverne cu aceleași orientări.”

America Today

Îl întrebăm pe Frank Wisner jr. care mai este acum rolul Americii într-o lume plină de conflicte.

„Statele Unite au responsabilități uriașe privind propria securitate, precum și securitatea prietenilor și aliaților săi din întreaga lume. Este evident că trăim vremuri tulburi: tensiuni în Marea Chinei de Sud, acte de teroare, posibile ostilități între India și Pakistan, în Orientul Mijlociu, Ucraina, Caucaz, provocări la adresa unității europene, dar și multe alte probleme.

Pentru a continua atât acasă, cât şi în străinătate să joace rolul pe care istoria i l-a hărăzit, America are nevoie de o economie puternică. SUA îşi revin încet din criza din 2008. Pentru a avea succes, economia americană modernă trebuie să împărtăşească cu toți cetățenii prosperitatea sa. Ea trebuie să ofere speranță tuturor celor care se luptă să-şi câştige un trai decent.

frank-g-wisner

În același timp, este datoria Statelor Unite să susţină diplomația, sistemul de informații și forțele militare puternice. America ar trebui să gândească și să acționeze strategic, să-şi stabilească cu atenție prioritățile și, odată ce sunt anunțate politicile noastre, să ne respectăm angajamentele”, declară diplomatul american pentru Q Magazine.

„Interesele Americii în lume vor fi cel mai bine servite atunci când Statele Unite vor lua în considerare necesitatea de a construi și menține coaliții și alianțe. Poziția noastră față de Rusia și China nu trebuie să se bazeze pe ostilitate, dar ambele națiuni ar trebui să înțeleagă că nu ne vom abate de la principiile noastre și vom răspunde nevoilor aliaților noștri.


Frank Wisner a fost o personalitate unică în istoria spionajului, unul dintre fondatorii CIA, un spion total, dedicat operațiunilor speciale de confruntare cu URSS în perioada Războiului Rece.

George Cristian Maior


„Am admirat abordarea președintelui Nixon privind conturarea unui echilibru de putere între națiunile mari, în special Rusia și China. Președintele Reagan a arătat clar că vom apăra principiile în care credem. Președintele George H. W. Bush a fost un practicant al diplomației la nivel mondial la fel de priceput ca toți președinții pe care i-am avut în acest secol. Președintele Clinton a făcut cunoscut lumii că suntem o națiune cu compasiune și energie – o societate care este capabilă să se schimbe și să ofere o viață decentă tuturor cetățenilor noștri”, mai spune Wisner.

Statele Unite și Orientul Mijlociu

Nicăieri nu sunt interesele americane și occidentale mai mult contestate decât în Orientul Mijlociu…

„De la o provocare la adresa regimurilor individuale, criza s-a extins la o luptă pentru avantaje între străini. De asemenea, Orientul Mijlociu a devenit un câmp de luptă pentru religii și între grupuri etnice. Criza va dura probabil mai mulți ani; ea a dat şi va continua să dea naștere unor acte oribile de teroare, la situația tragică a refugiaților, precum și la distrugeri și dificultățile economice de dimensiuni cu care nu ne-am mai confruntat din Al Doilea Război Mondial”.

https://cdn.theatlantic.com/assets/media/img/2015/02/17/ISIS_Web_feature2/1920.jpg?1440086852Care este soluţia, îl întrebăm pe Wisner jr.  „Pentru a face faţă provocării din Orientul Mijlociu este necesar un leadership autentic. Acesta trebuie să înceapă prin a înțelege că interesele celorlalte puteri externe, printre care se numără Rusia, China, Europa și marile națiuni din Orientul Mijlociu – Turcia, Iran, Egipt și Arabia Saudită – sunt cel mai bine servite de revenirea la stabilitate și încheierea conflictelor. Apoi, această înțelegere trebuie transformată în strategii politice concrete pentru abordarea crizei din Siria, Irak, Libia și Yemen”, ne explică Winser.

Acesta consideră că nu a fost înțelept din partea Statelor Unite să invadeze Irakul, dar nici nu pot fi culpabilizaţi americanii pentru toate dezastrele din regiune, începând cu ISIS.

Prăbușirea ordinii de stat în regiune a creat un vid pe care extremiştii religioşi au reuşit să îl speculeze, este explicaţia lui Wisner pentru situaţia actuală din Orientul Mijlociu.

„Nu noi am creat ISIS”, declară diplomatul american.

„Pentru a învinge ISIS este esențial ca musulmanii în general și popoarele din Orientul Mijlociu, în special, să respingă propagarea grotescă a islamului radical. Pe teren, doar soldații sirieni și irakieni pot învinge ISIS; ei merită să-i ajutăm. Dar ISIS și Al-Qaeda se vor întoarce sub alte forme în cazul în care acestea nu sunt zdrobite politic și numai popoarele și guvernele din Orientul Mijlociu pot face acest lucru”.

***

http://www.state.gov/cms_images/Wisner01Big.jpgNăscut la 2 iulie 1938 la New York, Frank George Wisner jr. este politician şi diplomat american. În 1976, a devenit secretar executiv adjunct al Departamentului de Stat al SUA. Apoi, a fost Secretar de Stat interimar în 1993, subsecretar pentru politică al Departamentului de Apărare în timpul Administraţiei Clinton, subsecretarul pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională între 1992 şi 1993, sub preşedintele George H.W. Bush.

 

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top