vaccin
Actual

Cum va soluţiona Guvernul criza vaccinurilor

 

Executivul a înfiinţat, joi, două noi structuri cu atribuţii în soluţionarea crizei vaccinurilor şi aprovizionarea continuă şi la timp cu dozele necesare care vor funcţiona la nivelul Guvernului, respectiv al Ministerului Sănătăţii.

Astfel, se înfiinţează Departamentul Monitorizare Implementare Program Naţional de Vaccinare, structură care va funcţiona în subordinea directă a ministrului Sănătăţii. Această nouă structură, înfiinţată prin reorganizarea ministerului, va avea atribuţii cu privire la achiziţionarea vaccinurilor, administrarea acestora şi o mai bună informare a populaţiei cu privire la beneficiile vaccinării.

CITEȘTE ȘI

Legea vaccinării. Ce, cum, de ce

Printr-un Memorandum, Guvernul a stabilit înfiinţarea Comitetului Interministerial de urgenţă pentru soluţionarea disfuncţionalităţilor din Programul Naţional de Vaccinare şi asigurarea aprovizionării la timp cu vaccinurile necesare.

Comitetul va avea ca principal obiectiv identificarea unor soluţii imediate pentru criza vaccinurilor începută în 2016. În acest sens, Comitetul va elabora şi va prezenta primului-ministru, până la finalul lunii mai, un plan de acţiune, iar implementarea acestuia se va realiza până la sfârşitul lunii septembrie 2017. De asemenea, va întocmi un raport care va fi prezentat premierului până la finalul perioadei de implementare.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a explicat că noua unitate de management „va avea cinci membri, va fi coordonată de către doamna Pistol de la INSP şi va avea componentă de achiziţii, componenentă de sănătate publică, componentă juridică. Va avea absolut toate componenentele”.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, are două fete. Le-a vaccinat? Răspunsul, în exclusivitate pentru Q Magazine

Comitetul va putea face propuneri de modificare a cadrului legal, astfel încât, pe termen scurt, să permită achiziţionarea în regim de urgenţă a dozelor de vaccin necesare, iar pe termen mediu, asigurarea stocurilor de vaccinuri în mod predictibil şi continuu.

Comitetul interministerial va fi condus de ministrul Sănătăţii. Din Comitet vor face parte secretari de stat şi experţi din Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică-Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş”, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi Serviciul Român de Informaţii.

Criza vaccinurilor

În prezent, România se confruntă cu o lipsă a vaccinurilor incluse în Planul Național de Vaccinare, cantitățile existente fiind insuficiente pentru asigurarea unei acoperiri vaccinale protective pentru populație.

Cantitățile de vaccinuri incluse în PNV și care fac obiectul unor contracte care se află acum în derulare sunt insuficiente sau etapizarea livrărilor nu corespunde cerințelor actuale (pentru unele vaccinuri, unele livrări se vor face după luna octombrie).


5.700 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate până în prezent, dintre care 27 de copii şi tineri au decedat.


La nivel naţional, în 2016, acoperirea cu vaccin împotriva ROR (Rubeolă-Oreion-Rujeolă) a fost de 86% pentru prima doză şi de 67% pentru a doua doză, sub recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, de 95%. În ceea ce priveşte vaccinarea antigripală şi vaccinarea persoanelor cu risc, România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană.

CUM ÎNCURAJEAZĂ VACCINAREA CELELALTE ȚĂRI DIN EUROPA
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top