Gabriela Firea
Actual

De ziua ei, Gabriela Firea despre Dan Voiculescu

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea împlinește astăzi 45 de ani. În exclusivitate pentru Q Magazine, explică ce planuri are pentru bucureșteni, dar și relațiile cu familia Voiculescu și cu foștii colegi din presă.

 „Ca să parafrazez o replică celebră, trăiesc în București și asta îmi ocupă tot timpul! Serios vorbind, încerc să împac activitatea de la Primărie cu cea politică și cu viața de familie. Nu că ar fi conflictuale, dar cele trei ipostaze au în comun o resursă care, din păcate, nu este nelimitată: timpul. Da, mi-aș dori ca ziua să aibă mai multe ore, dar dacă acest lucru s-ar întâmpla, lucrurile ar deveni prea simple. Așadar, cred că cea mai bună caracterizare a stării mele zilnice este aceea că sunt tot timpul în priză. Și cred sincer că n-o fac doar de nevoie, ci și pentru că așa mi-e firea…”, spune Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea pentru Q Magazine.

Alături de comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, exclusiv Q MagazineAlături de comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu

Jurnalist, om politic, prima femeie primar a Bucureștiului, scriitoare, interpretă

„Cu siguranță, cel mai bine mă îmbracă haina pe care o port. Nu doar acum, așa a fost întotdeauna. E plăcut să mai deschid, din când în când șifonierul și să privesc hainele pe care le-am purtat în alte etape ale vieții mele. Dar, doar atât. Cred că Dumnezeu mi-a dat fiecare șansă la timpul ei. Iar timpul nu se întoarce niciodată, pentru că, nu-i așa?, timpul nu are răbdare…”

Singurul premiu care contează cu adevărat pentru un politician este votul oamenilor. După care, și mai important, este votul reconfirmat. În ce mă privește, sunt la jumătate. Am primit premiul, anul trecut, când bucureștenii au decis că merit să-mi acorde încrederea. Voi lupta cu toată energia mea să nu-i dezamăgesc și sper să aprecieze ce voi face în acest mandat.

Ce face Gabriela Firea pentru bucureșteni față de predecesorii săi

„Pot să vă spun doar ce doresc eu să fac pentru bucureșteni. Eu sunt o persoană prin excelență pozitivă și am convingerea că toți primarii care m-au precedat, cel puțin cei de după Revoluție, au avut intenții bune și și-au propus să facă lucruri benefice pentru oraș și pentru locuitorii săi. În ce măsură au reușit, nu sunt eu cea care trebuie să aprecieze, ci beneficiarii.

În ce mă privește, mi-aș dori ca la finalul mandatului meu la Primăria Capitalei să putem spune că Bucureștiul este mai degrabă un oraș pentru oameni decât pentru mașini sau instituții, iar locuitorii săi să-l iubească și să fie mândri de el, chiar dacă vor continua să critice primarii.”

Cu primarul sectorului 3, Robert Negoiță, la inaugurarea centrului de zi LizucaCu primarul sectorului 3, Robert Negoiță, la inaugurarea Centrului De Zi „Lizuca”

Proiect legat de numele primarului Gabriela Firea 

„Aș vrea ca de numele meu să se lege nu neapărat un mare proiect, deși am câteva la care țin foarte mult, cum ar fi Spitalul Metropolitan sau cartierele de locuințe, ci de faptul că am reușit să schimb în bine ceva din modul în care funcționează administrația. Am făcut primii pași, am deblocat nenumărate proiecte care erau adevărate pete pe obrazul Capitalei – și vă dau doar două exemple emblematice, Arcul de Triumf și Pasajul Sudului! – și am pus bazele dezvoltării proiectelor viitoare. În acest scop am înființat Holdingul Municipal București Capitală Europeană, care va aduce o nouă abordare în prestarea serviciilor către populație, la standarde de calitate ridicate și la costuri mult reduse.”

Alături de premierul Mihai TudoseAlături de premierul Mihai Tudose

Peisajul politic al ultimelor zile

„Cariera mea de jurnalist a fost mai îndelungată decât cea de politician. Dar, indiferent de ipostaza în care m-am aflat, am privit peisajul politic cu aceiași ochi. Elementul de noutate este acela că din peisajul politic actual fac și eu parte, ceea ce nu mă împiedică să sesizez, cu amărăciune, faptul că disputele nu sunt unele constructive, din care să rezulte soluții pentru problemele oamenilor, pentru a le face viața mai bună. Sunt angajate în această luptă energii incredibile, care ar putea fi canalizate către scopuri mult mai utile. În plus, în ultima perioadă cuvântul de ordine a fost instabilitatea, sau incertitudinea, care sunt extrem de nocive pentru societate. Din fericire, am depășit momentul de criză și cred că putem să ne concentrăm, cel puțin noi, cei din coaliția majoritară, pe calitatea actului de guvernare, pentru că asta așteaptă oamenii de la noi.”

Într-una dintre ultimele emisiuni prezentate, la Antena 3, Q MagazineÎntr-una dintre ultimele emisiuni realizate, la Antena 3

Dorul de presă, relațiile cu familia Voiculescu și cu foștii colegi

„Îmi este dor de presa de pe vremea mea, dacă îmi este permisă această licență. Nu atât prin prisma profesionalismului jurnaliștilor, cât prin atmosfera mult mai relaxată în care ne desfășuram activitatea. Era mai puțină încrâncenare, iar atacurile în interiorul breslei mult mai rare și anemice.

Cu familia Voiculescu am rămas în relații de respect reciproc, iar în ce mă privește le voi fi întotdeauna recunoscătoare atât profesorului Voiculescu, cât și doamnei Camelia Voiculescu pentru șansele pe care mi le-au dat în decursul celor mai bine de 10 ani cât am lucrat împreună.

Iar cu foștii colegi, indiferent de locul unde lucrează în prezent, am păstrat relații cordiale, chit că acum suntem pe baricade diferite. Cel mai ciudat este că acum trebuie să ne vorbim cu dumneavoastră atunci când particip la emisiuni…”

Cele mai deranjante sunt minciunile, atacurile nejustificate sau campaniile îndârjite care nu au la bază fapte criticabile, ci antipatii personale sau interese de orice fel. Dar m-am obișnuit cu ele și sunt conștientă că asumarea unui rol la acest nivel vine la pachet și cu aceste bucurii. În rest, nu mi s-a întâmplat nimic atât de abominabil și nici n-am făcut lucruri atât de rele încât să mi le doresc șterse din memoria colectivă. Îmi asum tot ce am făcut și tot ce mi s-a întâmplat, cu bune și cu rele. Așa a fost dat să fie…

Gabriela Firea, alături de soțul ei, Florentin Pandele și cei doi copii, exclusiv Q Magazine

Împreună cu soțul său, Florentin Pandele, și cei doi copii 

La 45 de ani…

„Am rămas datoare cu o carte pe care probabil nu voi mai apuca niciodată s-o scriu, pentru că atunci când voi avea timpul necesar inspirația se va fi risipit, și cu o fetiță, pe care mi-am dorit-o foarte mult, dar a trebuit să mă resemnez cu statutul de mamă de băieți, de care sunt, însă, tare mândră.”

Cred în Dumnezeu și în oameni.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top