Nicolae Zamfir
Actual

Directorul laserului de la Măgurele, decorat de Franța

Profesorul Nicolae Victor Zamfir, directorul proiectului Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), a fost distins cu Legiunea de Onoare în grad de Ofițer, de către Excelența Sa domnul François Saint-Paul, Ambasadorul Franței în România, în cadrul unei ceremonii care a avut loc miercuri, 22 iunie.

Fără determinarea, expertiza, cunoștințele și răbdarea domnului Profesor Zamfir, proiectul ELI-NP probabil nu ar fi putut să ia naștere la Măgurele”, a declarat François Saint-Paul.

„Nașterea și realizarea celui mai important Centru de cercetare științifică din România, ELI-NP, se datorează în mare măsură susținerii Franței, iar istoria lui se scrie împreună cu Dumneavoastră. Colaborarea strânsă cu laboratoarele de cercetare științifică ale CNRS și CEA, cu marii reprezentanți ai industriei franceze – Thales – și puternica susținere politică sunt esențiale în implementarea proiectului. Am certitudinea că împreună vom reuși să construim unul dintre cele mai vizibile infrastructuri de cercetare din Europa și din lume”, a declarat Profesorul Zamfir.

 La rândul său, Nicolae Zamfir a spus că distincția  este, în fapt, o înaltă recunoaștere a calității și performanței colegilor și colaboratorilor săi din IFIN-HH, ELI-NP și întreaga comunitate românească de fizică. „Le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil acest moment, în particular echipei ELI-NP, pentru devotamentul, curajul și profesionalismul  de care au dat și dau dovadă, pentru pasiunea şi competenţa probată într-o activitate la nivelul celor mai înalte standarde științifice”, a mai spus acesta.

 „Ordinul Național al Legiunii de Onoare conferit astăzi, deopotrivă onorant pentru mine și simbolic în planul integrării europene a cercetării științifice românești, ne mobilizează şi ne dă și mai mult elan în ”aventura” la care ne-am angajat pentru finalizarea ambiţiosului proiect al celui mai puternic laser din lume. Îmi exprim speranța că vom sărbători împreună multe alte momente de succes ale colaborării noastre, într-o atmosferă la fel de deosebită precum cea din această seară”, a conchis Zamfir.

28648

Și președintele Iohannis l-a decorat pe Profesorul Zamfir, conferindu-i Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer

 Nicolae Zamfir este fizician și membru titular al Academiei Române. A absolvit liceul Andrei Șaguna din Brașov (1971). A urmat Facultatea de Fizică a Universității din București pe care a terminat-o cu Diploma de Merit (1976). În 1978 a început să lucreze ca fizician la Institutul de Fizică Atomică din Măgurele, iar în 1984 a obținut titlul de doctor în fizică cu lucrarea „Determinarea și evaluarea parametrilor de structură pentru nuclee depărtate de stabilitate”.

Pe parcursul carierei sale, a lucrat în mai multe instituții de prestigiu din străinătate. În perioada 1990-1992 a lucrat în Germania, alături de profesorul doctor  Peter von Brentano, director al Institutului de Fizică Nucleară al Universității din Köln, iar ulterior în Statele Unite ale Americii la Brookhaven National Laboratory, unde lucrează în cadrul grupului de structură nucleară la High Flux Beam Reactor. În anul 1997 a fost numit profesor la Universitatea Yale.

Din 2004 este director general al Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, unde administrează programul laser ELI-NP, un proiect ambiţios care a pus România pe harta mondială a cercetării. În 2006, a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar în 2015 a devenit membru titular

Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI- NP), pilonul românesc al proiectului ELI, este cel mai mare proiect de investiţii în cercetare ştiinţifică din istoria României şi unul dintre cele mai mari din lume în momentul actual.

În cadrul proiectul european ELI Extreme Light Infrastructure, devenit cel mai important proiect european de cercetare în domeniul laserilor, între România și Franța a luat naștere o cooperare fără precedent în trei domenii: cercetare, cu participarea Centrului național francez de cercetare științifică (CNRS), industria de vârf, cu participarea THALES pentru livrarea sistemului de laseri și cooperarea universitară, prin crearea de programe de studii.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top