media_146476332024094400
Coverstory

EXCLUSIV. Dem Demetrescu. Pentru copii între 3 și 93 de ani

Dem Demetrescu este românul din copilăria noastră. Deși multe dintre ilustrațiile sale sunt întipărite în memoria noastră afectivă, puțini dintre noi știu că lui i le datorăm. Adrian Buga, critic de artă și autorul demersului de a îl readuce în conștiința publică pe acest român, care în anii ’30 era brand de țară, povestește pentru Q Magazine odiseea întoarcerii în copilăria românilor.


 

Dem Demetrescu s-a uitat la lume prin ochii de pictor, prin obiectivul aparatului de fotografiat și de filmat … și prin ochi de copil care desenează pentru alți copii. Proiectul nostru și opera lui se adresează tuturor copiilor între 3 și 93 de ani!

 

Cine a fost?

Pictorul, fotograful, ilustratorul de cărți pentru copii și realizatorul de filme de animație și documentare DEM Demetrescu a fost un artist care și-a găsit adesea inspirația în etnografia și folclorul poporului român, astfel încât opera sa, atât de ușor de înțeles, a reușit să redea cu fidelitate specificul naţional, mai precis imaginea particulară a oamenilor şi obiceiurile țării noastre.

DEM Demetrescu a fost un simbol național, cu opera răspândită în toată lumea. Dar, prin lipsa promovării și prin interzicerea de a își semna unele ilustrate din cărți, a fost din păcate uitat. Mulți oameni îi recunosc stilul desenelor sale inconfundabile, şi totuşi foarte puţin specialiști pot lega numele DEM de aceste imagini atât de cunoscute.

Premii

Cred că cel mai mare premiu pe care l-a luat a fost cel din partea copiilor. A câștigat multe inimi, iar numărul este în creștere. Pot vorbi de toate categoriile de vârstă, din acest motiv, am intitulat proiectul nostru de recuperare a lui DEM Demetrescu – DEM Creativ, pentru copii de la 3 la 93 de ani!  A făcut istorie prin numărul de exemplare ale cărților sale. A fost publicat în Vietnam, India, Franța, Ungaria, Armenia, Rusia, Anglia. M-am uitat din curiozitate la numărul tirajului și al reeditărilor și spre exemplu Capra cu trei iezi a fost reeditată de nenumărate ori și a ajuns la un tiraj de peste 200.000 de exemplare.

Dem în comunism, Dem astăzi

În perioada comunismului, mai ales în prima parte, cea mai grea, DEM Demetrescu a fost marginalizat. A avut mari probleme cu o carte ilustrată – Domnul Oac, în care o mică broscuță verde e supărată și este mustrată că se crede un rusnac. Pare o bagatelă, dar aproape a fost arestat, riscând să ajungă la fel ca Lena Constante, artista ilustratoare, care a petrecut ani grei în puşcărie. În vremurile bune, Dem Demetrescu și Lena Constante au decorat scările pavilionului românesc al Expoziției Internaționale din New York, 1939; au realizat panourile decorative înfățișând chipuri și icoane românești. Bine, puțină lume știe că Lena Constante l-a creat pe faimosul Țăndărică când era în detenție.

DEM Demetrescu a început să fie promovat! Iată, încă de la primul eveniment, DEM Creativ, au venit oameni și mi-au întins o mână de ajutor. Este fantastic! Și acum, de câte ori am ocazia, doresc să-l prezint cât mai des celor ce au avut o copilărie colorată de diafilmele cu lucrările lui Dem Demetrescu, dar și să îi inspir și pe cei mici să se bucure de ceva nou pentru ei. Vreau ca mulți să-l lase pe DEM să deschidă cutia amintirilor sau să-l invite, cu ajutorul nostru, pentru a crea unele noi.

Despre descoperire

L-am descoperit pe DEM Demetrescu cu ajutorul „spionilor” care-mi cunoșteau pasiunea pentru artiști uitați. Am fost invitat să cumpăr câteva cărți vechi, iar familia artistului mi-a prezentat câteva ilustrații originale ale lui DEM. A fost un moment greu de povestit. Pentru mine lucrurile deveniseră clare: aveam sentimentul unei datorii morale, omenești, și nu făceam pași înapoi. Am cumpărat primele opere ale lui DEM, și, odată cu ele, a început una dintre cele mai frumoase aventuri ale mele. Spun una pentru că am descoperit mulți artiști uitați.

La început a fost pasiunea, aventura, curiozitatea care curgea prin venele mele ca un sânge dătător de speranță. Am călătorit mult, am cercetat, am studiat, am scormonit prin poduri și pivnițe, iar, ulterior, alături de soția mea, am pus bazele companiei ARGO. Numele vine de la argonauți și a lor călătorie pentru a găsi lâna de aur.

Argo Art Consulting, firmă apărută în 2008, s-a născut din bucuria descoperirii și înțelegerii artei. De atunci, formăm o echipă de cercetători în arhive, restauratori, designeri, doctori în arte vizuale, iar scopul principal este de a aduce în lumina vieții culturale artiști uitați, atât prin descoperirea, cât  și prin susținerea lor ulterioară. Toți argonauții, cu care formez o familie, credem că orice pictor român uitat este o pierdere de neiertat.

Un prim exemplu este Raul Lebel, pictorul evreu a cărui operă a fost readusă de noi din îndepărtata insulă La Reunion. Cum ne finanțăm singuri, am avut marele noroc ca acest prim proiect să fie un succes. După expoziția organizată sub Patronajul Casei Regale a României au venit mulți colecționari interesați de lucrările expuse. De atunci, îl consider pe Lebel sponsorul următorului pictor descoperit. În acest sistem al locomotivei care trage nenumărate vagoane, am publicat zece monografii pentru artiști români uitați sau nepromovați.

Un strigăt

Trebuie să strigăm presei. Televiziunile au o putere extraordinară, iar când o să înțeleagă că prin cultură pot schimba România, atunci și proiectele mele o să fie prezentate în prime time.

O să le strigăm despre ilustrațiile de carte care pot contribui, din fragedă pruncie, la moștenirea culturală și literară. Copiii trebuie să învețe cu plăcere, iar desenele lui DEM influențează la nivel individual înțelegerea și memoria celor mici, pe care le dezvoltă prin text și desen.

Dem poate rămâne un brand de țară. Cum ?

Putem să invităm toate personajele lui DEM: pe Ionică Vulpoiul, pe Trăncănel, Domnul Oak, Iepurașii poznașii, Neghiniță și pe Capra cu trei iezi, cu tot cu lupul rău, să ne spună povestea lor uitată. Noi am adus în fața dumneavoastră şi Circul din pădure cu întreg alaiul, cu ursuleţii îmbrăcați cu iţari, cu vulpiţa încinsă de o fotă, cu iepuraşii din Oaş și pe bursucul cu ilicul său brodat. Să-i aducem pe toți și să-i prezentăm la televizor, să publicăm cărți, să realizăm jocuri și filme. Să-i facem reclamă lui DEM, să-l exportăm, să-l considerăm al nostru și să ne mândrim cu el. Un brand de țară se obține prin multă reclamă și popularizare.

 

 

 

De cine depinde?

Nu știu de cine depinde. Dar dacă eu o să bat toba tare, sigur o să audă tot satul. Mai în glumă mai în serios, cred că depinde de mine și de fiecare dintre noi. Schimbarea începe prin sine.

Noi ne-am propus  să aducem în spațiile dedicate celor mici, în creșe, grădinițe, școli, dar și în spațiile celor mari, în galeriile de artă sau în muzee, lucrările lui Dem Demetrescu care să inspire și să bucure, la rândul lor, cât mai mulți oameni.

Schimbarea începe cu respectul pentru oamenii care ne-au lăsat ceva, iar respectul are punct de plecare cunoașterea și aprofundarea valorilor noastre.

***A fost odată ca niciodată un ilustrator care trăia într-o mare carte colorată, atât de mare încât își invitat tot timpul prieteni noi pe la el. În vremuri tulburi cartea lui DEM a fost închisă, dar pentru că mulți copii au venit să ne îndemne să-l ajutăm, lucrurile s-a schimbat… Pentru copiii și părinții care au deschis cartea și l-au ajutat pe DEM ilustratorul să-și spună povestea, el le-a oferit prietenia din nou.

 

 

Recent înfiinţată, platforma Dem Creativ a apărut în urma efortului susţinut a unor istorici de artă, critici de film, cercetători în arhive, toţi iubitori ai creaţiei lui Dem Demetrescu. În decursul a 10 ani de căutări în arhivele şi bibliotecile din Bucureşti şi în muzeele din ţară, fondul Dem Demetrescu s-a îmbogăţit şi a ajuns la 1000 de lucrări ‒ grafică, diafilme, filme, fotografii.

Dem Creativ este o platformă care, prin activitățile și evenimentele deschise copiilor şi adulţilor, vrea să readucă în galerii, săli de cinematograf, grădiniţe şi spaţii pentru ateliere, lucrările lui Dem Demetrescu, care să inspire la rândul lor noi creaţii şi noi activităţi artistice.

I-am invitat pe Ionică Vulpoiul, pe Neghiniță și pe Capra cu trei iezi (cu tot cu lupul rău, poate fi îmblânzit), am adus Circul din pădure și îi așteptăm pe cei care au avut o copilărie colorată de diafilme, cât și pe cei care urmăresc povești printr-un touchscreen să ne amintim de lucrările lui Dem Demetrescu și sa le lăsăm să ne inspire.

Aducem și mostre ale României anilor ’40 din documentarele realizate de el, ilustrații de carte și din revistele pentru copii, mărturii de la pavilioanele României, fotografii, picturi, reclame la biscuiți, vederi și alte documente inedite care să dea tonul unor noi serii de creații și obiecte marca Dem Creativ!

 

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top