contemporanii-mihai-sarbulescu-pt-maria-pasc-cover-800
Actual

Expoziție personală Mihai Sârbulescu, unul dintre cei mai importanți pictori români contemporani

Luni, 13 martie 2017, orele 19.00, va avea loc, în sala Theodor Pallady a Bibliotecii Academiei Române, deschiderea expoziției personale a pictorului Mihai Sârbulescu.

 

Expoziția va cuprinde un fond de aproximativ douăzeci și cinci de lucrări ce aparțin celor  patru genuri ale picturii: compoziție, peisaj, portret și natură moartă, ce sunt rezultante ale unor perioade relevante de meditație și consum artistic.
126993681234
Evenimentul expozițional este menit să celebreze faptul că, anul acesta, Mihai Sârbulescu a împlinit 60 de ani, dintre care o bună parte pictorul și i-a petrecut jucând pariul cel mare al creației în domeniul artei plastice.
Mihai_sarbulescu_Stanjenel
În deschidere vor lua cuvântul: Sever Voinescu, Cătălina Macovei și Maria Pașc.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 13-24 martie 2017, în timpul programului Bibliotecii Academiei Române, de luni până vineri, între orele 10:00 și 16:00.


„Pictura pe care o oferă Mihai Sârbulescu este eminamente dramatică. Se desprinde o anumita încrâncenare din ea. Nu o dată i-a intrigat pe cei mai apropiați ai lui prin ceea ce face, încercând mereu să iasă din propriile-i canoane, dar tocmai prin aceasta rămânând el însuși. N-am mai văzut om mai fascinat de materie și preocupat de prelucrarea ei, păstrătoare întru transfigurare, în pictura, dar pe de alta parte, un om atât de desprins de cele materiale în cele ce au ele perisabil. Este un pictor de factură wagneriană. Pictura lui, atât de amplă și densă în simfonismul ei, îți dă nu o dată, un sentiment de inconfort, îți cere un efort intelectual peste încercările obișnuite la majoritatea pictorilor.

În felul acesta, orice lâncezeala spirituală devine imposibilă în fața pânzelor sale. A-ți spune că îți plac, pare o judecată copilărească inadecvată în cazul lor. Nu „a plăcea” este calitatea lor principală, ci declanșarea mișcărilor de cuget, amorsarea dialogului interior, problematizarea propriei condiții. Timpul pare să te izbească cu valuri grele, stârnite de teribile furtuni interioare, din pictura lui. Zilele senine, cu mare calmă, nu lipsesc nici ele, arătând că starea de pictură îi poate aduce și clipe de supremă bucurie în viață. Bucuria dată de pictura lui Mihai Sârbulescu este eminamente dramatică” a spus Costion Nicolescu.

Costion Nicolescu este teolog şi etnolog, doctor în teologie la Institutul de Teologie Ortodoxă „Saint Serge” din Paris şi cercetător la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti.
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top