kohl
Kohl este considerat principalul arhitect al Reunificării Germaniei
Actual

Helmut Kohl, arhitectul Reunificării Germaniei, a murit

Helmut Kohl, principalul arhitect al Reunificării Germaniei, a murit, vineri, la vârsta de 87 de ani.

 

Membru al Uniunii Creștin-Democrate (CDU), cancelar al Republicii Federale Germania din 1982 până în 1998, Helmut Kohl a avut cel cel mai lung mandat al unui cancelar german de la Otto von Bismarck. Mandatul său de cancelar a durat 17 ani, cu doi ani mai mult decât cel al lui Konrad Adenauer. Kohl este considerat principalul arhitect al Reunificării Germaniei și, împreună cu președintele francez François Mitterrand, este considerat de asemenea arhitectul Tratatul de la Maastricht, care a format Uniunea Europeană.

Helmult Kohl avea numeroase probleme de sănătate. El a fost nevoit să își petreacă ultimii ani din viață într-un scaun cu rotile, după un un accident domestic.

 

16 iulie 1990, în localitatea balneară Jeleznovodsk, din Peninsula Crimeea, a avut loc o întâlnire între cancelarul Helmut Kohl şi preşedintele Mihail Gorbaciov

 

Președintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, pe Twitter, un mesaj de condoleanțe afirmând că el a fost un „mare om de stat”, un lider și o „sursă de inspirație” pentru toți.

„Astăzi l-am pierdut pe Helmut Kohl, un mare om de stat, lider european și o sursă de inspirație pentru noi toți. Sincerele mele condoleanțe poporului german”, se arată în mesajul șefului statului, postat pe Twitter.

 

Președintele Emil Constantinescu împreună cu cancelarul Helmut Kohl, în cabinetul Cancelariei Federale de la Bonn

 

Fostul preşedinte Emil Constantinescu a transmis, la rândul său un mesaj de condoleanțe.

El arată că, în calitate de cancelar al Republicii Federale Germania, Kohl a înţeles mai bine decât alţi lideri occidentali semnificaţia evenimentelor din URSS şi a deschis dialogul referitor la reunificarea germană ''în chiar momentele în care Zidul Berlinului se prăbuşea''.

''Neclintit, el a reuşit ceea ce părea imposibil, anume să convingă Rusia, dar şi Polonia, Franţa, Marea Britanie şi SUA, la început reticente, precum şi Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană, că reunificarea germană nu e doar o datorie a Europei faţă de trecut, ci şi o garanţie a progresului viitor'', mai spune fostul preşedinte.

 

Kohl a fost descris de președinții americani George W. Bush și Bill Clinton ca fiind „cel mai bun lider european al celei de-a doua jumătăți a secolului 20”

 

03 aprilie 1930 –  Născut în Ludwigshafen (Rheinland-Pfalz).
1973 – Președinte al CDU.
1 octombrie 1982 – Devine cancelar
1983 – Primește sprijinul lui François Mitterrand în criza rachetelor europene.
28 noiembrie 1989 – Prezintă programul Bundestag – ului pentru „depășirea diviziunilor din Germania“ , după căderea Zidului.
03 octombrie 1990 – Triumful alegerilor parlamentare CDU.
1998 -Înfrângerea CDU-CSU. Helmut Kohl a părăsit cancelaria.
1999 – Implicat într – un scandal de finanțare ascunde CDU.
16 iunie 2017 – Moare în Ludwigshafen, la vârsta de 87.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top