Răzvan Mazilu și Ana Morodan, exclusiv Q Magazine
AnaMorodan.com
Revista

În lumea lui Răzvan Mazilu, pe scenă și dincolo de ea…

Celebrul Răzvan Mazilu vorbește, în exclusivitate pentru Q Magazine, despre lupta artistului cu vulgaritatea și snobismul spectatorilor.

„Eu fac ce fac demult: repetiții, spectacole, premiere… chiar în acest moment mă pregătesc să închei stagiunea cu o nouă premieră, și acest interviu mă surprinde în toiul repetițiilor pe ultima sută de metri. Este vorba despre un nou musical, Fecioarele noastre grabnic ajutătoare, la Teatrul Excelsior din București. Titlul acesta ciudat și incitant e un musical de Lee Hall, care se joaca chiar acum la Londra cu mare succes, câștigând recent Premiul Laurence Olivier pentru cea mai bună comedie. Putem spune, deci, că ne aliniem la standardele internaționale. Fecioarele noastre grabnic ajutătoare va fi un spectacol pentru tineri și pentru adulți, e povestea zilei care le-a schimbat viața unor tinere fete – elevele unui liceu catolic. E o poveste despre viață și moarte, de fapt despre victoria vieții în fața morții și zădărniciei, o poveste emoționantă în care ne regăsim cu toții.”, spune artistul pentru Q Magazine.

Dansator, coregraf, regizor și actor în România…

„Înseamnă să te lupți să supraviețuiești într-un peisaj cultural-artistic care nu s-a dezvoltat, nu a evoluat aproape deloc sau prea puțin. Înseamnă să te lupți cu un gust artistic din ce în ce mai atent la spectacole de proastă factură, vulgare, încropite. Zidurile Bucureștiului sunt pline de astfel de pseudo-spectacole. Înseamnă să te lupți cu snobismul spectatorului care aplaudă prea ușor pomi lăudați. Dacă reușești să treci peste toate astea – dar și peste multe altele – și să îți vezi mai departe de drum, atunci sigur vei reuși.”

 

Răzvan Mazilu, în eclusivitate pentru Q MagazineFoto: Dragoș ȚarăLungă

„Îmi pare că trăim într-o societate decadentă, ca o lume aflată în derivă, pe sfârșite, o societate ipocrită care pare că nu învață nimic din experiențele anterioare ale istoriei. O societate în care speranța e, precum în legenda Pandorei, la fundul unei cutii din care ies mai întâi toate relele.” 

Esențial

„Să muncești și să te ambiționezi exact atunci când îți e mai greu, să încerci să rămâi tu însuți, autentic și vertical, să iubești ceea ce faci și să te bucuri de fiecare clipă a profesiei și a vieții tale.”

„În peisajul artistic autohton, aș schimba tot, absolut tot, începând cu mentalitatea – tipic românească, balcanică – și terminând cu amestecul politicului în cultură.” 

 

Răzvan Mazilu și Monica Petrică, excluisv Q MagazineAlături de Monica Petrică, în recitalul de dans „Răzvan Mazilu & Ladies”

Cel mai important premiu

„Toate premiile au fost importante la vremea lor, mi-au dat curaj și puterea de a merge mai departe. Dar îmi amintesc cu drag și nostalgie de Premiul Operei din Paris, în 1996, la Concursul Internațional prezidat de madame Jaques Chirac.”

Un tânăr coregraf

„Cred că are viitorul pe care și-l face el însuși. Acum sunt mai multe oportunități decât atunci când am debutat eu, în sensul că afli imediat de o audiție, te urci ușor într-un avion… Dacă muncește și își vede de treabă nu are cum să nu aibă satisfacții. Nici în România nu e foarte ușor, dar nici afară, e o profesie pe cât de frumoasă, pe atât de crudă, de efemeră.”

Răzvan Mazilu și Mihaela Rădulescu, exclusiv Q MagazineRăzvan Mazilu și Mihaela Rădulescu într-un tango răvășitor

„Doresc tuturor o vară cu lumină și, înainte să plecați în vacanță, vă aștept încă o dată la teatru, cel puțin la premiera noastră de la Teatrul Excelsior.” 

 

 

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top