Groapa de gunoi Glina, Q Magazine
Actual

INCREDIBIL. Bucureștenii inhalează CIANURI! Două tone de deșeuri toxice au fost descoperite la groapa Glina!

Procurorii au descoperit o adevărată bombă ecologică la Glina, după ce patronul unei firme ieșene a fentat analizele chimice și a adus la groapa de gunoi de lângă București două tone de reziduri cu cianuri și alte substanțe periculoase.

Incendii repetate la groapa de gunoi Glina și mirosuri fetide. Dacă nici cianurile de la groapa Glina nu reprezintă o problemă pentru autorități, atunci suntem cu adevărat pierduti!

Încă un apel deschis al locuitorilor din comuna Glina, Popești Leordeni și ai celor din cartierele învecinate cu groapa de gunoi Glina (Berceni, Titan, Sălăjan, Pantelimon, 23 August) pentru a nu se elibera o nouă autorizație de mediu pentru groapa de gunoi Glina, disperați fiind de prezența cianurilor în această groapă.

O anchetă începută de procurorii Parchetului General în 2010 scoate la iveală detalii șocante despre activitatea care are loc la groapa de gunoi Glina. De fapt, problemele care  vizează acest loc, de mai bine de zece ani, nu par să deranjeze pe nimeni, indiferent de anchetele făcute de jurnaliști care au arătat inclusiv implicarea mafiei italiene în această afacere. Astfel, o afacere începută între o firmă din Iași, denumită S.C. GLOBAL ECO CENTER S.R.L, al cărei administrator este Vasile Tofan, și groapa de gunoi din Glina a devenit extrem de periculoasă. Și asta pentru că anchetatorii au aflat că Tofan a dispus și a coordonat activitatea de ecologizare a unei platforme industriale (fostă ARO), fără să elimine substanțele periculoase din aceste deșeuri, două tone mai exact, pe care le-a transportat ulterior la groapa de la Glina. Și nu doar atât. Vasile Tofan a fentat analizele chimice obligatorii care precedau transportul.

 ”Raportul de expertiză tehnică judiciară efectuat în cauză concluzionează faptul că obţinerea unor nămoluri/şlamuri cu conţinut de substanţe periculoase a fost cauzată de aplicarea necorespunzătoare şi/sau incompletă a procedurilor de tratare a deşeurilor periculoase – şlamuri galvanice, nerespectarea procedurilor de prelevare a probelor de deşeuri pentru analizele fizico-chimice, trimiterea la ICIM Bucureşti a unei probe prelevate din alte deşeuri decât cele transportate la depozitul Glina, amestecarea deşeurilor la locul de tratare şi depozitare, trimiterea la depozitul Glina a altor deşeuri decât cele pentru care se realizaseră determinările la ICIM Bucureşti”, se arată într-un raport al procurorilor de la Parchetul General.

Groapa de gunoi Glina, Q Magazine

Oamenii se plâng că apa este contaminată si nu se poate folosi nici macar la spalatul rufelor sau la udatul gradinii.

”Potrivit rapoartelor de expertiză criminalistică întocmite de experţi din cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, cu sprijinul specialiştilor de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi S.C. W.R. S.R.L., deşeurile analizate fizico-chimic sunt deşeuri de tip nămol sau şlam rezultate din tratarea prin procedee fizico-chimice a apei rezultate din procesele tehnologice de tratare chimică a suprafeţelor metalice (procese de galvanizare, procese de zincare); totodată, s-a determinat pH-ul şi conţinutul de substanţă uscată, prezenţa şi concentraţiile azotului amoniacal, sulfaţilor, cianurilor totale, cromului hexavalent, metalelor grele (cupru, nichel, plumb, zinc), ale hidrocarburilor policiclice aromatice şi ale produselor petroliere totale”, se arată în comunicatul procurorilor.

 

Numeroase incendii au izbucnit de-a lungul timpului la groapa de gunoi Glina

In data de 31 iulie 2016 la groapa de gunoi Glina au intervenit opt autospeciale de stingere, suprafața afectată fiind de 5.000 de metri pătrați. Un incendiu devastator a avut loc si in luna decembrie 2016 când timp de 6 ore pompierii s-au chinuit să stingă focul, care s-a extins cu repeziciune pe o suprafață de 6.000 de metri pătrați.

Incendiu groapa de gunoi Glina, Q Magazine

Forțele de intervenție ale detașamentului de pompieri  au constatat că deșeurile ardeau în interiorul celulei de depozitare, pe o suprafață de peste 12.000 mp cu posibilitatea de propagare la casele învecinate și la comunitățile din împrejurimi.

Pe data de 05.07.2017 la ora 11:00 a izbucnit un alt incendiu extrem de periculos, in apropierea caselor de locuit, la o distanta de aproximativ 100 metri de comunitatea locală.

Groapa de gunoi Glina, operata de ECOREC S.A., incalca cele mai elementare prevederi ale legislatiei de mediu privind distanta fata de locuinte, care ar trebui sa fie de minim 1000 m (Ordinul 119/2014, art.11.1). Conform documentelor expuse pe site-ul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, distantele la care se afla unele locuinte sunt mai mici chiar si de 100 metri, respectiv de 70  metri.

 

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top