15-decembrie-2015-Patriarhul-Daniel-inconjurat-de-copii-la-Biserica-Sfantul-Elefterie-din-Bucuresti-cu-ocazia-sfintirii-picturii
Cultură

PATRIARHUL DANIEL ÎN CABLOGRAMELE WIKILEAKS.CE TRANSMITEA AMBASADORUL SUA LA WASHINGTON

Un document secret, nedestinat publicității, ci doar oficialilor americani de la Washington,ne arată un portret inedit pe care ambasadorul Statelor Unite la București din 2007, Nicholas Taubman, i l-a făcut Patriarhului. Q Magazine redă integral cablograma dezvăluită de Wikileaks.

TRAFICUL DE PERSOANE  ȘI PROSTITUȚIA

Ambasadorul, împreună cu PolCouns (Consulul politic) și cu directorul USAID, s-au întâlnit cu Preafericitul Patriarh Daniel (Patriarhul Ortodox al României) la data de 26 Noiembrie 2007.

Patriarhul Daniel a vorbit despre situația economică a Statelor Unite, comparând-o cu cea din România, și a remarcat faptul că România trebuie să învețe lecțiile succesului economic de la americani.

Ambasadorul a afirmat că, deși este la curent cu predicțiile pesimiste ce vizează economia românească, nu este de acord cu acestea. În opinia dumnealui, România are un potențial economic fabulos și în continuă dezvoltare. El menționează că este conștient de faptul că Biserica Ortodoxă a fost cea mai respectată instituție din România și a subliniat admirația sa personală pentru tânărul Patriarh.


Întâlnirea, mai degrabă formală, de curtoazie, a avut la bază două subiecte: traficul de persoane și legalizarea prostituției.


Ambasadorul a spus că USG (Guvernul Statelor Unite) continuă eforturile, în parteneriat cu autoritățile române, pentru combaterea TIP (traficului de persoane) și susține că, odată cu creșterea prosperității, România ar putea trece de la statutul de țară de tranzit la cel al unei țări de destinație.


FLORIANA JUCAN, INFORMAȚII INEDITE DESPRE PATRIARHUL SECRET. CITEȘTE AICI.


Patriarhul Daniel îi mulțumește ambasadorului pentru comentariile încurajatoare. El menționează că Biserica a fost alături de US în încercarea lor de a împiedica alte state să legalizeze prostituția. Legalizarea prostituției nu a implicat problema demnității umane și a transformat oamenii în obiecte de consum. Patriarhul a remarcat că cei ce susțin legalizarea prostituției amintesc în mod constant de beneficiile sănătății publice, dar uită cu desăvârșire să analizeze celelalte costuri. Preafericitul Părinte și-a arătat admirația față de țările care se opun și aprobă punctul de vedere al ambasadorului, conform căruia prostituția nu este o infracțiune fără victime. Patriarhul a spus că Biserica Ortodoxă Română a avut la dispoziție numeroase mijloace de media, precum televiziune, radio și revista Lumina, de care s-a folosit pentru combaterea legalizării. El a invitat ambasadorul să vorbească despre TIP și despre alte subiecte folosind mass-media Bisericii, adăugând că acesta ar putea fi un alt exemplu al Ambasadei SUA care „influențează pozitiv” evoluția României.

RELIGIA ȘI SOCIETATEA

Patriarhul Daniel a remarcat, de asemenea, istoria comună iudeo-creștină a României și a Statelor Unite, precizând că a discutat recent cu Ambasadorul Israelului în vederea organizării unui seminar privind contribuțiile iudeo-creștine la identitatea europeană.


Obiectivul lui, ca Patriarh, a fost acela de a dezvolta legăturile dintre Bisericile americane și române, inclusiv legăturile cu consiliul ecumenic al Bisericilor din Statele Unite.


Observând poziția istorică a Bisericii Ortodoxe Române ca o biserică „majoritară”, Patriarhul a spus că Biserica trebuie să învețe să funcționeze într-o societate ce devine din ce în ce mai pluralistă și să își gestioneze relația cu celelalte biserici de pe poziții de egalitate.  El a adăugat că Bisericile de pretutindeni s-au confruntat cu aceleași provocări în abordarea unei societăți din ce în ce mai secularizate. Patriarhul a spus că viziunea sa a fost de a promova un dialog permanent cu Bisericile surori cu privire la modul în care religiile ar putea să contribuie pozitiv la dezvoltarea societăţii.

Patriarhul a afirmat că a petrecut mulți ani în străinătate în medii academice, inclusiv opt ani la Geneva, ca profesor.  El spune că este nostalgic după atmosfera ecumenică din străinătate și că încearcă să o recreeze în București. 

Acesta caută sprijinul ambasadorului pentru viitoarele evenimente, printre care invitarea membrilor Consiliului ecumenic din Statele Unite și aducerea tinerilor aici, în schimburi de experiență. Patriarhul Daniel a adăugat că acest demers ar oferi Ambasadei o vizibilitate favorabilă în plan diplomatic. Ambasadorul spune că va încerca să găsească modalități prin care să susțină cauzele inițiate de Patriarh.


TEODOR BACONSCHI DEZVĂLUIE AICI CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN COMITETUL PENTRU REÎNNOIREA BISERICII FORMAT DUPĂ REVOLUȚIE. CE ROL A AVUT DANIEL


Atunci când ambasadorul remarcă faptul că tinerii au fost uneori deosebit de fervenți în prozelitismul credinței lor, Patriarhul a răspuns: „Este mai bine să existe discuții, decât să ne învinovățim unul pe celălalt; și este mult mai bine să avem un ton agresiv, decât să ajungem să ne războim între noi.” Patriarhul este de părere că legătura creată între tinerii participanți la schimbul de experiență reprezintă o modalitate care îi ajută să transforme simbolurile în realitate.

El a subliniat și pericolele pe care religiile le-au creat prin „absolutizarea” diferențelor minore în materie de crez și liturghie, amintind vechea glumă religioasă: „Vă închinați lui Dumnezeu în felul vostru, noi ne închinăm în felul Său …”

În încheiere, Patriarhul a spus că românii încă mai au de învățat de la Statele Unite în ceea ce privește promovarea dialogului, toleranței și a coexistenței dintre religii.

„PATRIARHUL DANIEL ARE CALITĂȚI MAI RAR ÎNTÂLNITE”

Comentariu. După decenii de așteptare sub conducerea Patriarhului Teoctist, în Biserica Ortodoxă Română se simte aerul schimbării. Patriarhul Daniel are o experiență internațională vastă, este fluent în limba engleză și în alte limbi și are experiență în întreținerea relațiilor cu ceilalți oameni din cadrul ecumenic – calități ce sunt întâlnite mai rar în rândul bătrânilor ce reprezintă Biserica din România.  De asemenea, priceput în media, Patriarhul este conștient de puterea pe care Biserica o are asupra opiniei publice.


Ambasada U.S. a făcut o cauză comună cu Biserica Ortodoxă în a se opune legalizării prostituției aici și se pare că vom putea continua să avem un aliat activ în acest efort în continuare.


În trecut, însă, Ambasada U.S. nu a acordat sprijin Bisericii Ortodoxe cu privire la chestiunea spinoasă a restituirii proprietăților greco-catolice confiscate în perioada comunistă.

Comentariile Patriarhului cu privire la necesitatea dialogului și coexistenței dintre Biserici sunt un semn încurajator. Sfârșitul comentariului.

Notă biografică. Patriarhul Ortodox Daniel s-a născut în Dobrești-Bara (județul Timiș). Daniel, în vârstă de 56 de ani, a fost ales în funcția de Patriarh al Bisericii Ortodoxe la începutul lunii septembrie 2007, după moartea predecesorului său, Patriarhul Teoctist. El a fost anterior Mitropolitul Moldovei și Bucovinei timp de 17 ani, poziție care l-a plasat încă de la început printre favoriți în cursa pentru a deveni noul Patriarh.


Conform tradiției, Mitropolitul Moldovei este cel ce urmează la tronul Patriarhiei, deși asta nu reprezintă neapărat o condiție prealabilă pentru obținerea acestei poziții.


Absolvent al Institutului de Teologie Ortodoxă din Sibiu în 1974, Daniel și-a continuat studiile la Departamentul de Teologie Protestantă al Școlii de Științe Umaniste din Strasbourg (Franța), timp de doi ani, iar la Facultatea de Teologie Catolică a Universității „Albert Ludwig” din Freiburg im Breisgau (Germania), timp de încă doi ani. În 1979 a luat doctoratul la Strasbourg și în 1980 la București. Între 1980 și 1988, Daniel a fost lector la Institutul Ecumenic din Bossey, Geneva (Elveția) și profesor asociat la Geneva și Fribourg.


CITEȘTE AICI SECRETELE CELOR OPT ANI (1980-1988) PETRECUȚI DE PATRIARH ÎN ELVEȚIA. UN APROPIAT DEZVĂLUIE INTIMITĂȚI DIN CASA LUI DANIEL, PE ATUNCI PROFESOR LA BOSSEY


După întoarcerea în România, în 1988, a reușit să fie promovat de la funcția de consul patriarhal la cea de mitropolit, în doar 3 ani. Daniel este privit de majoritatea experților ca un ierarh ortodox relativ tânăr și energic, deschis spre Vest și ecumenism și cu opinii reformiste. Cu toate acestea, unii critici au afirmat că studiile lui Daniel în străinătate și intervalul de predare în Elveția în perioada comunistă ar fi putut fi posibile numai dacă ar fi avut legături cu Securitatea. Astfel de suspiciuni au fost alimentate și de faptul că dosarul Securității a fost declarat „pierdut” imediat după căderea comunismului.

El a acordat ajutor Mitropoliei Basarabiei în lupta sa de a se separa de Biserica Ortodoxă Rusă. Patriarhul Moscovei a reacționat furios la eforturile lui Daniel de a întări Biserica basarabeană.


 PREOTUL CONSTANTIN NECULA DESPRE SECRETUL PREAFERICITULUI DANIEL DIN CIMITIRUL CERNICA. CITEȘTE AICI


 

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top