qmagazine stiri online
Actual

Restricţii dure pentru muncitorii europeni după Brexit

Divorţul dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană se negociază la sânge. Primii şi cei mai dur afectaţi sunt imigranţii. Printre ei, cei peste 200.000 de români care trăiesc oficial în Regat. Potrivit unui document al guvernului, obţinut de ziarul The guardian, Marea Britanie va pune capăt liberei circulaţii a forţei de muncă imediat după Brexit. Executivul britanic vrea să introducă restricţii pentru toţi muncitorii din Uniunea Europeană.

Un document “sensibil”

Documentul marcat ca fiind extrem de sensibil are 82 de pagini şi este intitulat „ Sistemul de frontieră, imigrație și cetățenie” după ce Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană. Este o variantă de lucru, iar propunerile nu sunt aprobate de miniştri. Acestea, însă, vor fi puse pe masa negocierilor de la Bruxelles. Este pentru prima dată când Marea Britanie îşi arată politica în privinţa imigranţilor.

Muncitorii britanicii, pe primul loc

„ Angajatorii din Marea Britanie ar trebui să caute să-și satisfacă nevoile din munca rezidentă. Acum este mai important ca niciodată să avem competențele necesare pe plan intern pentru a construi o economie puternică și competitivă.”, se mai arată în document.

Cetăţenii europeni, muncitori de clasa a doua?

Londra împarte imigranţii în două categorii: cei cu un nivel scăzut de calificare şi cei care au o ocupaţie cu înaltă calificare. Iată care sunt principalele condiţii pe care Guvernul britanic vrea să le implementeze:

  • cei care vor dori să intre în UK, imediat după Brexit, vor avea nevoie obligatoriu de un paşaport
  • ar putea fi introdus un permis biometric de ședere temporară pentru toți cetățenii UE care vin să stea mai mult de câteva luni
  • permisele de ședere nu vor fi acordate persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă
  • dacă un cetățean UE care locuiește în Marea Britanie dorește să-şi aducă soțul / soția, el sau ea va trebui să câștige cel puţin 18.600 de lire sterline pe an
  • cei care au o „ocupație cu înaltă calificare” vor primi autorizații de muncă pentru o perioadă cuprinsă între trei şi cinci ani

În Marea Britanie locuiesc 3,2 milioane de cetăţeni din UE


„Știu că există o neliniște legată de ceea ce li se va întâmpla cetățenilor europeni. Dar, astăzi, țin să calmez aceste neliniști. Vreau să îi asigur pe deplin pe oameni că, în baza acestor planuri, niciunui cetățean UE aflat în prezent în mod legal în Marea Britanie nu i se va cere să plece în momentul în care Marea Britanie va ieși din UE. Vrem ca voi să rămâneți”, declara Theresa May în iunie, anul acesta.

Oficial, Marea Britanie ar trebui să părăsească UE în martie 2019.

 

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top