Maryam Mirzakhani
Actual

Singura femeie din istorie care a primit echivalentul Nobelului pentru matematică

Maryam Mirzakhani, singura femeie care a primit Medalia Fields, cea mai importantă distincție acordată pentru matematică, echivalentul Premiului Nobel, a murit la 40 de ani, după ce a pierdut lupta cu cancerul.

Născută și educată în Iran, Maryam Mirzakhani spunea despre matematica abstractă, pe care o studiase din adolescență, că ”este distractivă, ca un joc de puzzle sau ca o investigație a unui detectiv care unește punctele pe planșetă pentru a afla adevărul”.

În 2014 primise Fields Medal, premiul suprem în matematică, acordat o dată la patru ani, valoros cât un Nobel. Era momentul ei de grație pentru studiul și descoperirile sale în matematica teoretică, specializată în simetria formelor geometrice curbate, cum sunt sferele și cu rezolvări inovatoare în dinamica acestora.

Pentru profani, cercetările sale au izbândit în determinarea dinamicii diferitelor module în interiorul unor structuri și suprafețe sferice. A cuprins în formule matematice traseul exact, anticipat, al unor corpuri în interiorul sferelor.

Congresul Internațional al Matematicienilor răsplătea astfel pentru prima dată o femeie, care, la 37 de ani atingea Everestul în această știință, era profesoară la Stanford și obținuse doctoratul la Harvard.

În același timp, Mirzakhani se lupta cu cancerul la sân, care a învins-o sâmbătă, pe un pat de spital din Statele Unite.

prima femeie din lume medaliată cu cel mai important premiu în matematică

Maryam Mirzakhani nu visase să devină teoretician al matematicii. În adolescență, pe când trăia în Iran, se pregătea să devină scriitoare, literatura fiind vocația ei. Fiind însă trimisă la Olimpiada de matematică, ajungând printre laureații internaționali, a descoperit despre sine că poate rezolva probleme dintre cele mai abstracte. Așa a ajuns la demonstrații ale unor teoreme greu de atins în sofisticata lume a numerelor și a formelor geometrice.

 


”Să faci matematici înalte, pure este ca atunci când te-ai rătăcit în junglă și își folosești toate cunoștințele pe care le-ai dobândit într-o viață, toate conexiunile pe care le faci, pentru a ajunge la soluții noi care să-ți arate calea de ieșire, supraviețuirea”, spunea Maryam Mirzakhani.


După ce a obținut toate onorurile academice din țara ei, după nenumărate premii la olimpiade internaționale de matematică, a fost admisă la Harvard. În 2004, și-a susținut doctoratul la prestigioasa universitate. În 2008 deja devenise membră a echipei de matematicieni de la Stanford, capitala mondială a matematicii, locul unde cele aritmetica, geometria și algebra capătă cele mai înalte definiții.

Comunitatea academică de la Stanford, matematicienii, autoritățile iraniene au transmis mesaje de condoleanțe pentru dispariția nu doar a unui geniu al matematicii, ci și a unei femei curajoase, cu o minte sclipitoare, care a adus în lumină soluții și rezolvări ale unor întrebări geometrice pe care cei mai mulți dintre noi nici nu le pot cuprinde.

 

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top