orbanc5
Congresul Partidului Național Liberal a adoptat, sâmbătă, modificările la Statutul liberalilor
Actual

Votul la Moțiunea de Cenzură, subiect fierbinte pentru PNL

Congresul PNL care se desfășoară, azi și mâine, la Romexpo este umbrit de scandalul din PSD care ține capul de afiș al ultimelor zile.

La Congresul PNL o atenție deosebită a fost acordată moțiunii de cenzură pe care o depune PSD împotriva propriului Guvern.

În funcție de reconfigurarea taberelor din PSD, votul liberalilor ar putea deveni important, mai complicat este semnalul pe care îl va da din punct de vedere politic principalul partid din Opoziție.

 

Duminică, liberalii se reunesc în Consiliul Național de Coordonare

În acest moment, configuraţia politică a Parlamentului arată în felul următor: PSD – 221; PNL – 98; USR – 43; UDMR – 30; ALDE – 23; PMP – 26; Minorităţi – 17; Neafiliaţi – 6

În situaţia în care am avea PSD-ALDE vs. restul, scorul ar fi 244 la 220. Ar fi astfel nevoie ca 13 parlamentari din tabăra PSD-ALDE să trădeze pentru ca moţiunea de cenzură să nu întrunească numărul necesar de voturi (majoritatea senatorilor şi deputaţilor – 233). Victor Ponta deja a anunţat că va încerca să-şi convingă colegii de partid să nu voteze o eventuală moţiune, premierul s-ar putea baza şi pe voturile celor şase parlamentari de Timiş, iar două-trei absenţe motivate sunt inevitabile. În acest scenariu, totul este foarte strâns.

Ludovic Orban spunea că este sprijinit de 40 de filiale liberale pentru șefia PNL

Astăzi se decide cine va fi noul președinte al PNL

 

Trecând la poziția pe care ar putea să o adopte PNL la votul moțiunii de cenzură, problema se complică.
Teoretic există mai multe posibilități:

1. PNL susține moțiunea de cenzură. Ar fi un lucru firesc pentru un partid din Opoziție, dar situația este una atipică. Presupunând că aportul PNL va duce la căderea Guvernului Grindeanu, din punct de vedere strict politic s-ar putea crede că liberalii i-au dat o mână de ajutor lui Dragnea ca să-și înfrângă premierul pe care l-a impus, implicit puterea lui Liviu Dragnea va crește.

2. PNL votează împotriva moțiunii de cenzură. Dacă moțiunea pică, Grindeanu rămâne pe poziții, iar războiul din PSD continuă. Aceasta va atrage după sine instabilitate economică și politică la nivelul ăntregii țări. Politic s-ar putea traduce că liberalii se implică în scandalul din PSD și îl susțin pe Grindeanu, lucru care iar nu ar da bine.

Rămân ca soluții absența de la vot, prezența în sală dar fără a se exprima votul sau abținerea. Abținerea nu ar putea intra în calcul deoarece voturile se contorizează la una dintre grupări. Acesta ar fi motivul pentru care, azi, liderii liberali, deși au abordat subiectul, au fost destul de reținuți.

Deși contracandidați, când e vorba de principii, Orban și Bușoi gândesc la fel

Orban și Bușoi, rezervați până după alegerea președintelui PNL

Ludovic Orban unul dintre candidații la șefia PNL a precizat că o decizie, privind votul la moțiune va fi luată de conducerea legitimă . „Dacă o să găsească pe cineva care să știe să citească moțiunea. Decizia PNL va fi luată de conducerea legitimă care va fi aleasă astăzi”.

Parlamentul, convocat mai repede. Moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Grindeanu va fi citită duminică la ora 16:30

La rândul său, Cristian Bușoi, și el aspirant la conducerea PNL a declarat că ”PNL va trebui să îşi asume nişte responsabilităţi, să încerce să facă o majoritate împotriva PSD şi să oprească acest circ care face rău României, care vine doar din lupta pentru putere în interiorul PSD şi din dorinţa preşedintelui PSD de a controla România şi Guvernul României„. Cât privește votul parlamentarilor PNL la moțiunea de cenzură, Buşoi a declarat că decizia va trebui luată de noua conducere a partidului, după o discuţie cu parlamentarii.

Vasile Blaga a abordat și el subiectul fiind de părere că parlamentarii PNL ar trebui să nu voteze.
„PNL va avea de luni o nouă conducere legitimă şi această criză politică ne priveşte pentru că priveşte şi România, va trebui analizată foarte serios această poziţie a noastră. Dar eu cred că nu ar trebui să intrăm în acest joc. (…) Cea mai bună variantă ar fi să fie prezenţi colegii mei în sală, dar să-i lase în pace, (…) să nu voteze”, a declarat Vasile Blaga.

Raluca Turcan respectă deciziile viitoarei conduceri a PNL

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, personal ar vrea părăsirea sălii, dar spune că decizia rămâne la aprecierea conducerii PNL, care va fi aleasă mâine.
„Dacă ar fi după mine, lucrul acesta aşa ar trebui să se întâmple, decizia însă va aparţine echipei de conducere pe care PNL o va vota mâine”.
„Va fi o decizie, fie nu participăm deloc la vot, fie nu votăm , e o bătălie în interiroul PSD între două clanuri cu comportament mafiot. Considerăm că PSD ar trebui să se devoaleze în întreaga splendoare şi să încerce să decimeze din interior, aşa cum a făcut până acum”, a completat Raluca Turcan.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top