Monica Davidescu
Actual

Actrița Monica Davidescu: Ce am câștigat după 28 de ani de libertate?

Actrița Monica Davidescu vorbește despre evoluția tehnică în artă, dar și despre societatea de azi, după 28 de ani de libertate, în exclusivitate pentru Q Magazine.

Cunoscută de la debutul ei pe scena Teatrului Național din București, Monica Davidescu s-a născut la 6 august 1972, la Câmpina și este absolventă a Facultății de Artă Teatrală și Cinematografică, secția actorie, la clasa profesorului Grigore Gonta.

Înainte de a fi actriță a fost învățătoare, dansatoare și model. Din 1996 joacă pe scena Teatrului Național din București.

Este căsătorită cu Aurelian Temișan și au împreună o fetiță, Dora.

 „Sunt bine, dar sunt tristă. Și azi și în zilele din urmă, am aflat de dispariția dintre noi a unor oameni cu care am interacționat. Asta îmi dă o mare apăsare în suflet, mă întristează și nu știu cum să reacționez.

În rest… sunt  în vacanță,  și, după  câteva  zile la mare și o săptămână  în tabără,  la munte,  cu copiii a căror profesoară sunt  la Acting Dream Academy, m-am întors acasă, unde mă simt cel mai bine.  Îmi revăd  notițele și textele pe care am  lucrat până la sfârșitul lui iunie pentru  Livada de Vișini în regia lui David  Doiashvilli, la  Teatrul Național București.  La 22 august voi relua repetițiile, iar în septembrie avem premiera.  Până atunci, lucrez la proiectul  Ajut un copil.  Vom avea un prim eveniment, la 9 septembrie. ”, povestește actrița Monica Davidescu pentru Q Magazine.

Peisajul cultural românesc, ca și societatea, se transformă, rămânând totodată oglinda acesteia. Uneori, ceea ce reflectă e minunat , alteori e îndoielnic,  dar este ceea ce trăim.

Evoluția tehnică în artă…

„Sunt un actor care trăiește  urcușuri  și coborâșuri în carieră și care crede că e loc  de exprimare  artistică  pentru  toți.

Făceam  cu  copiii o analiză  a unei poezii, scrisă la începutul secolului trecut,  și  am  constatat  că  nu înțelegeau  expresiile  sau  cuvintele, oarecum  arhaice. Le traduceam în expresii uzuale  din limbajul  lor  ca să  poată  avea o imagine  clară   asupra  acțiunilor  și  emoțiilor  din  text.  Îi pot condamna că  nu  știu  expresiile  mai  vechi  sau trebuie  să  mă  adaptez necesităților lor???  Îi pot critica pentru  asta sau pot să înțeleg ce fel de artă  le  este  lor  pe  înțeles și către ce îi îndreaptă  evoluția tehnică în  artă. ”

Monica Davidescu in spectacolul Regele Lear, Q Magazine În spectacolul Regele Lear

Publicul este matur, selectiv, deștept

„În sălile  de  teatru  este  un  public  mai  numeros acum.  În ‘96- ’97,  când  urcam  eu  în  scenă,  publicul  de teatru   își  mutase  atenția  pe  informația  televizată,  care  era  din  ce  în  ce  mai  amplă. De câțiva ani buni, oamenii s-au lămurit  cum  e  cu  rapida  informație  de  moment pe  care o  oferă televiziunea , s-au  cam săturat și  vin  în  număr  mare  la  teatru  pentru  emoții reale, pentru  texte  bune,  pentru drame sau comedii deopotrivă. ”

Premiile  din  carieră  sunt importante, dar  nu reprezentative, cred că recunoașterea  publică e măgulitoare pentru un  actor. Aplauzele, ovațiile, dorința  publicului  de  a  te  vedea în  scenă  și a producătorilor de a te avea în distribuții. 

După 28 de ani libertate, cine este politicianul pe care îl admiră

„…pot să pierd  ultima  picătura de sânge din mine ca să ai tu dreptul  să  mă  contrazici pe  mine.”  Ion Rațiu

Monica Davidescu, Aurelian Temisan si fetita lor, Dora, Q MagazineCu soțul său, Aurelian Temișan, și fetița lor, Dora

Astăzi, la 45 de ani

„La  cât  de dese  sunt  disparițiile  din lipsa  sănătății,  evident  că  sănătatea  e prima  mea  dorință.

Și îmi doresc oameni  înțelegători și toleranți  în  această  societate, care să  asculte  mai  mult și să țipe mai puțin,  și îmi doresc să  fiu înconjurată  de frumos  și de curat,  și îmi  doresc să  mă pot întreține decent, dar  sigur  din  meseria  pe  care o  fac  cu credință,  și îmi  doresc să pot servi pe  altarul  artei  până  târziu în  viață,  și  îmi  doresc  să ajung  la  bătrânețe  și  aceasta  să fie  una  ușoară,  și nu  una  în  care să  lupt  pentru  supraviețuirea de  pe o  zi  pe   alta,  cum  fac azi bătrânii  pensionari,  adevărații  muncitori  ai  acestei  țări, și îmi  doresc  să  am  mereu  familia  aproape  întreagă,  sănătoasă  și fericită.”,  încheie Monica Davidescu pentru Q Magazine.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top