adela zaharia si placido domingo
Actual

Adela Zaharia ne spune cum ajungi să te desemneze Placido Domingo Nr.1 în lume

Cel mai mare concurs de operă al lumii, Operalia, a fost câștigat anul acesta de o româncă, Adela Zaharia, soprana de 29 de ani, născută la Arad. Adela Zaharia a povestit, în exclusivitate pentru  QMagazine, cum ajungi să te desemneze Placido Domingo și directorii celor mai mari teatre lirice din lume Numărul 1.

''Este pentru prima dată când particip la un concurs de asemenea anvergură, şi, de fapt, al doilea concurs la care am participat vreodată – după „Hariclea Darclee”, la Brăila.
Am ales cu mare atenţie momentul. Sunt foarte critică față mine însămi şi abia în stagiunea ce tocmai s-a încheiat m-am simţit pentru prima dată destul de pregătită şi sigură pe ceea ce am învăţat până acum încât să mă prezint în faţa unui juriu de nivel atât de înalt.
Bineînţeles că nu mi-a trecut prin minte că rezultatul va fi atât de bun, scopul meu era doar să mă prezint cântând cât de bine pot în faţa managerilor unor teatre importante, să mă fac pur şi simplu cunoscută lor şi să văd ce va aduce asta pe viitor. Iar feedback-ul din partea juriului, tradus în premiile câştigate, este cel mai important pentru mine la ora actuală.

Am primit o confirmare că sunt pe un drum bun şi că eforturile depuse au fost în direcţia potrivită.


Poate sună ca un clişeu, dar este o poveste despre vise pe care nici nu am îndrăznit să le visez, dar au devenit realitate


Mai departe, responsabilitatea îi va reveni agenţiei din care fac parte. Dânşii vor avea discuţii şi negocieri cu reprezentanţii teatrelor, încercând să găsim proiectele potrivite şi necesare dezvoltării mele şi a unei cariere sănătoase şi durabile.
Pe această cale, vreau să mulţumesc şi pentru susţinerea şi mesajele de încurajare primite în timpul concursului din partea atâtor români! A fost realmente o bucurie şi am fost surprinsă, având în vedere că nu sunt foarte cunoscută publicului din ţară, iar una dintre cele mai mari satisfacţii este faptul că am făcut mândri oamenii care mi-au fost alături de-a lungul timpului – unii mai recent, alţii de la începuturi'', a spus, pentru QMagazine, soprana care a fost distinsă cu premiul I la ediția din acest an a Operalia.

ADELA ZAHARIA, un nume în fața căruia se deschid acum larg porțile marilor scene de operă

Din juriul care a clasat-o pe primul loc pe Adela Zaharia au făcut parte directori de la cele mai mari teatre de operă ale lumii – Metropolitan, Covent Garden, Opera Națională din Paris, Teatrul Regal din Madrid, renumite scene din Germania. De obicei, o astfel de distincție este o poartă deschisă spre consacrarea internațională, spre marile scene. Adela Zaharia este într-un astfel de moment al carierei. A studiat muzica la Arad și a absolvit canto la Conservatorul din Cluj. Este dintr-o familie unde toți cei trei frați sunt muzicieni – sora sa este pianistă, iar fratele, dirijor. Adela Zaharia cânta, până la câștigarea trofeului Operalia, la teatrul liric din Dusseldorf, unde a interpretat roluri de Mozart, Bizet și Donizzetti. În finala de la Operalia a interpretat una dintre cele mai dificile partituri pentru tipul său de voce, Aria Nebuniei, din Lucia di Lamermoor, de Donizzetti. Concursul Operalia a fost înființat de Placido Domingo în 1993 și majoritatea câștigătorilor acestui trofeu sunt astăzi marile voci ale lumii – Jose Cura, Joyce Di Donato, Rolando Villazon, Olga Peretkyatko, Sonia Yoncheva. Adela Zaharia este a treia româncă laureată a premiului I al acestui concurs, după tenorii Ștefan Pop și Ionuț Hotea.

 

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top