lazau
Actual

Criminalistul care a uimit FBI

Florin Lăzău, unul dintre cei mai buni artiști criminaliști din Europa, povestește cititorilor revistei Q Magazine cum a ajutat la prinderea a mii de infractori.

Curtat de FBI, alege România

Cel mai bun criminalist din România este șeful Serviciului Criminalistic IPJ Bihor și un patriot desăvârșit. A refuzat să lucreze în străinătate, ofertat de FBI, unde nivelul de trai este mai ridicat, alegând să trăiască „printre ai lui” și rămânând fidel Poliției Române.

„România este casa mea, este spațiul meu stabil și sigur în care mă simt util și împlinit”, declară Florin Lăzău pentru Q Magazine.

„Bineînțeles că există o oarecare tentație de a încerca să te realizezi din punct de vedere profesional și chiar personal în străinătate. Sunt convins însă că, dincolo, în afara țării, nu aș fi reușit să mă desăvârșesc în această profesie, dat fiind faptul că niciodată nu aș fi fost acceptat «drept unul de-al lor», aș fi fost privit ca un «outsider». Până la urmă, nu am motive să-mi părăsesc țara, sunt român, născut și crescut în România, am o familie frumoasă și mă simt foarte bine printre ai mei. Nu se rezumă totul la bani, e vorba de satisfacția de a avea posibilitatea de a face ceea ce-ți place, iar Poliția Română mi-a oferit totul: apartenență, un cămin, realizare profesională, dar și personală, oportunități, satisfacții, șansa de a face ceea pentru care am fost creat”, spune șeful Serviciului Criminalistic IPJ Bihor.

Procesul de identificare

16443353_1248585748561751_111890094_n


60

Un portret robot se realizează în aproximativ 50-60 de minute, timp în care victima sau martorul discută în permanență cu criminalistul despre semnalmentele făptuitorului.


Legătura dintre artistul criminalist și victimă este una deosebit de importantă, deoarece victima își deschide sufletul și mintea pentru a rememora trăiri care o încarcă negativ.

Lăzău ne-a dezvăluit că, nu de puține ori, martorii, la terminarea interviului, i-au mărturisit că au avut emoţii la început doar la gândul că vor păşi pe holurile instituţiei şi că vor fi intervievați de organele de poliţie. Iar la final au recunoscut că, dimpotrivă, interviul a fost unul deschis şi chiar plăcut, apreciind că are în faţă un prieten şi nu un „om în uniformă”.

Portretele-robot realizate  au ajutat la identificarea și prinderea a sute de infractori și la găsirea unor copii dispăruți de foarte mult timp.

Singurul criminalist din România specializat pe îmbătrânire facială

Îl întrebăm pe Florin Lăzău care sunt elementele de care are nevoie un criminalist atunci când începe să realizeze un portret robot. „Portretul robot este abilitatea unui artist de a creiona chipul unei persoane, reconstituit din memoria unui martor, utilizând tehnici de intervievare și cunoștințe în psihologia cognitivă. Este genul de artă judiciară care constă în aplicarea cunoștințelor anatomice privind evoluția și transformările în timp ale oaselor craniului și mușchilor feței umane – în cazurile îmbătrânirilor faciale digitale ale minorilor dispăruți cu mult timp în urmă; utilizarea datelor și informațiilor științifice din antropologie și cunoștințe ale anatomiei craniului și feței – în reconstrucția facială postmortem a cadavrelor cu identitate necunoscută”, declară Lăzău.

221.000

urme papilare


Anul trecut, specialiştii criminalişti din cadrul Poliţiei Române s-au deplasat în teren în peste 221.000 de cazuri şi au efectuat 126.400 de cercetări la faţa locului. În urma acestora, au fost ridicate peste 1.000.000 de urme şi au rămas în evidenţă pentru valorificare aproape 700.000 de urme papilare, biologice, înscrisuri, microurme sau alte genuri de urme.


De exemplu, primul lucru pe care trebuie să-l stabilim în îmbătrânirea facială digitală în cazul minorilor dispăruți este linia ereditară, care poate fi paternă sau maternă. Acest lucru îl putem determina cu ajutorul fotografiilor de referință ale părinților naturali ai acestora. În lipsa acestor imagini, procesul de îmbătrânire digitală este mai dificil, întrucât acest neajuns lasă loc imaginației și perspectivei artistului în anticiparea evoluției în timp a trăsăturilor caracteristice distinctive ale individului. Înaintarea în vârstă a persoanelor tinere ori adulte (cei care se sustrag urmăririi penale) este mult mai ușor de prevăzut, în sensul că transformările fizionomice sunt minore. Craniul dezvoltat, trăsăturile fizionomice conturate dispensează criminalistul de aceste aspecte, lăsându-i libertatea de a lucra doar cu elementele care țin de musculatura și pielea feței, luând în considerare implicarea factorilor acceleratori ai îmbătrânirii”, explică expertul criminalist.

Fiecare caz în parte reprezintă o provocare

Discret, Florin Lăzău mărturiseşte că fiecare caz pe care îl întâlneşte reprezintă în sine o provocare, nefiind atent la ierarhizări în funcţie de gravitate sau dificultate.

30.000

lazau


Numai în 2016, criminaliștii au realizat aproape 30.000 de identificări de persoane şi obiecte, în cadrul a aproape 20.000 de dosare penale. Pe baza expertizelor efectuate de criminalişti, au fost identificate aproape 6.000 de persoane.


N-aș putea să amintesc sau să cataloghez ca dificil un caz anume, toate cazurile sunt unice, diferențiindu-se ca și complexitate, gravitate ori grad de  implicare a participanților la actul infracțional. Cel mai dificil aspect în realizarea unui portret robot este atunci când martorul sau victima nu reține trăsăturile făptuitorului, iar mai apoi, din dorința de a nu dezamăgi, își creează propria versiune, propria realitate deformată, influențată de personalitatea, educația, profesia și experiența sa de viață”, declară criminalistul.

Pe lângă talentul înnăscut și pasiunea cu care își exercită meseria, cel mai bun criminalist din Europa spune că implicarea emoțională este cheia care garantează succesul, indiferent de domeniul ales. Fără aceasta nu se pot obține rezultate.

16441361_1248585315228461_16421869_n

Nu e de ajuns să urmezi mecanic niște tipare, proceduri sau instrucțiuni; dacă nu te implici emoțional și sentimental nu obții rezultate, oricare ar fi domeniul în care activezi. Dar, pe cealaltă parte, trebuie să învățăm să ne protejăm față de aceste încărcături energetice, să nu rămânem atașați de evenimente, să acceptăm și să ne împăcăm cu reușita, dar și cu nereușita acțiunilor noastre”, spune acesta.

Credința în Dumnezeu, nevoia de cunoaștere, dorința de a-i ajuta necondiționat pe cei aflați în dificultate, implicarea totală în tot ceea ce întreprinde sunt câteva dintre aspectele care îi definesc identitatea lui Florin Lăzău. „Învăț și mă pregătesc în permanență pentru a fi la nivelul standardelor de performanță cerute, mă preocup de dezvoltarea personală și evoluția mea spirituală…”, conchide Florin Lăzău.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top