cristian-david-interne-dna-465×390
Actual

„Darul” lui Moș Nicolae pentru un fost ministru de Interne

Fostul ministru de Interne Cristian David a fost condamnat, marți, de Înalta Curte de Casație și Justiție la cinci ani de închisoare în dosarul în care a fost acuzat de DNA că a primit mită de 500.000 de euro.

Citește și: Dosarul lui Cristian David

Decizia nu este definitivă, sentința definitivă în acest dosar urmând a fi luată de un complet de 5 judecători al ÎCCJ.

Cristian David a fost condamnat cu 2 la 1, în condițiile în care un membru al completului de judecată al ÎCCJ a făcut opinie separată în sensul achitării în baza art.16 alin. (1) lit. c) C.pr.pen care prevede c: „nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”, având în vedere că nu a existat flagrant, proba fiind doar denunțul din închisoare al lui Adrian Mladin, fostul primar din Jilava,

Magistrații au decis schimbarea încadrării juridice în cazul lui Cristian David din luare de mită în trafic de influență și confiscarea de la acesta a echivalentului în lei, la cursul BNR de la data punerii în executare, al sumei de 500.000 euro.

De asemenea, judecătorii l-au obligat și la plata sumei de 20.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care 12.500 lei în faza de urmărire penală.

În același dosar a fost condamnat și Valeriu Roger Nițescu, fostul șef de cabinet al lui David, la șase ani de închisoare pentru trafic de influență.

În schimb, Gheorghe Doliu și Marian Cristinel Bîgiu, prefect al județului Buzău, au fost achitați de către instanță.

Potrivit DNA, în calitate de ministru al Internelor și Reformei Administrative, în cursul anului 2007, prin intermediul lui Valeriu Roger Nițescu, Cristian David a pretins și primit suma de 500.000 de euro de la Adrian Mladin, fostul primar din Jilava, beneficiar al unor drepturi litigioase pentru 15 hectare de teren în Buzău. Mladin, denunțător în dosar, cumpărase drepturile litigioase de la proprietarul de drept, Viorica Știrbulescu.

Procurorii susțin că suma de bani a fost pretinsă și primită de Cristian David pentru a-și exercita atribuțiile de îndrumare și coordonare a activității prefecților într-o modalitate care să asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău de către Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate.

 

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top