Iusuf Q Magazine
Q Magazine
Actual

Muftiul Iusuf Murat: „Europa trebuie să rămână creștină”

Şeful Cultului Musulman din România, Iusuf Murat a transmis un mesaj surprinzător în cadrul conferinţei „Dumnezeu își ia revanșa? Geopolitica religiilor azi”. Evenimentul a avut loc, marţi, în Aula Academiei Române, cu prilejul lansării Laboratorului de Sociologie și Geopolitică a Religiilor, înființat recent de Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române.

În discursul său, Iusuf Murat a subliniat diferența existentă între un Islam pur și un Islam prizonier al diverselor capcane ale ideologiilor. A atras atenția asupra riscurilor secularismului și a subliniat necesitatea pentru Europa de a își păstra și afirma identitatea creștină, subliniind necesitatea unui constant dialog între religii pentru găsirea căilor de pace socială.

”Europa are și trebuie să rămână cu valorile creștine. Europa care va renunța la valorile creștine va fi ca un copil lipsit de ambii părinți”, a spus liderul Muftiatului cultului musulman din România.

Moderatorul evenimentului, Secretarul general al Academiei Române, Victor Voicu, a declarat că Laboratorul de Sociologie și Geopolitică a Religiilor ca şi cel lansat anterior, de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică, umple o nevoie a societăţii româneşti.

Academicianul Răzvan Theodorescu a vorbit despre destinul conceptului de geopolitică în lumea academică de după al doilea război mondial. De asemenea, a vorbit şi secretarul de stat pentru culte, Victor Opaschi, atrăgând atenția asupra riscului apariției analfabetismului religios, care împiedică dialogul real între mediul religios, civic, academic și cel politic.

Din partea cultelor religioase din România au vorbit P.S. Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, care a transmis mesajul de salut al patriarhului Daniel. Părintele Wilhelm Dancă a transmis salutul mitropolitului romano-catolic de București, Ioan Robu, și a subliniat necesitatea unei bune colaborări între teologi și sociologi în acest domeniu. Aurel Vainer, preşedintele Federației Comunităților Evreiești din Români,  a transmis salutul din partea comunităţii pe care o reprezintă.

„Temele pe care le avem pe agendă vizează religii diferite în spaţii diferite, dar care au inclusiv incidenţe politice. În ceea ce priveşte spaţiul ortodox, lucrurile sunt destul de complicate şi poate cel mai puţin cunoscute. O discuţie despre geopolitica ortodoxiei trebuie făcută în spaţiul românesc, ca să putem răspunde la întrebările despre relaţia dintre Constantinopol şi Moscova, relaţia dintre Ortodoxie şi Catolicism, cine luptă astăzi pentru „telefonul” ortodoxiei şi cine este interlocutorul Papei, Patriarhul de la Moscova sau Patriarhul de la Constantinopol.

Nu în ultimul rând, ne vom referi la relaţia dintre Moscova, Bucureşti şi Chişinău în ceea ce priveşte Mitropolia Basarabiei. Sunt teme abandonate până în acest moment, complet nediscutate în spaţiul românesc, pe care Laboratorul va reuşi să le pună pe agendă nu doar în beneficiul activităţii academice, dar şi a deciziilor de politică externă, pe care Bucureştiul trebuie să şi le asume”, a declarat pentru Q Magazine, prof.univ. Dan Dungaciu, director general al ISPRI, iniţiatorul înfiinţării Laboratorului de Sociologie și Geopolitică a Religiilor.

 

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top