kim-jong-un
Actual

Retorică de război între Coreea de Nord și SUA

Coreea de Nord ia în considerare un atac cu rachete asupra insulei Guam, din Oceanul Pacific, unde se află o bază militară americană, a anunțat un oficial al Ministerului Apărării de la Phenian. Replica nord coreeană apare pe fondul unor tensiuni amplificate în ultimele luni, care au culminat zilele trecute cu noi sancțiuni aplicate Phenianului de către ONU, dar și cu amenințări din partea lui Donald Trump.

La finele săptămânii trecute, ONU a aprobat noi sancțiuni economice la adresa Coreei de Nord, care au fost interpretate de regimul Kim Jong Un ca fiind ”o violare violentă a suveranității sale”. Este vorba despre sancțiuni care vor avea ca efect reducerea cu o treime a veniturilor realizate din exporturi ale Phenianului. Coreea de Nord a avertizat că sancțiunile ONU vor avea ca efect ”un preț pe care îl vor plăti și Statele Unite”.

Retorica declarațiilor de război a avut parte și de o reacție a președintelui american Donald Trump, care a spus că Phenianul va întâlni ”focul și furia” SUA.

Agenția oficială de știri din Coreea de Nord KCNA a citat un oficial al Ministerului Apărării de la Phenian care a spus că țara sa ”examinează cu atenție planul operațional pentru un atac asupra Guam-ului, cu rachete cu rază medie şi lungă de tip Hwasong-12, în vederea neutralizării bazelor militare majore ale Statelor Unite, printre care şi Baza Forţelor Aeriene Anderson”.

Guvernatorul din Guam, Eddie Baza Calvo, a spus că în acest moment nu poate vorbi de nicio amenințare asupra Insulei Guam, dar că locuitorii acestei zone sunt pregătiți pentru orice.

Capacitățile Phenianului

În ultimele săptămâni, Coreea de Nord a făcut teste balistice nucleare de cinci ori, iar după ultimul a anunțat că deține capabilitățile să lovească direct teritoriul SUA. Presa americană a relatat recent că cercetările Phenianului au ajuns la momentul în care Coreea de Nord poate introduce într-o rachetă un focos nuclear pe care l-a fabricat la dimensiuni mai mici decât se credea. Astfel de informații despre capabilitățile Phenianului, care sunt confirmate de ofițeri americani, au condus la concluzia că, în acest moment, Coreea de Nord, sub conducerea lui Kim Jong Un, este un stat dotat cu armament nuclear pe deplin operațional. 

De asemenea, se pare că ritmul în care Phenianul își dezvoltă capabilitățile nucleare este mult mai rapid decât se credea până acum. De pildă, se pare că rachetele nucleare ale acestui stat au atins performanțe necunoscute până acum în domeniul vitezei de deplasare.

La toate aceste informații, președintele american a recționat , zilele trecute, spunând că

Phenianul ”se va întâlni cu focul și furia, așa cum lumea, niciodată, nu s-a confruntat”.

China și Rusia, state care au sprijinit de-a lungul timpului Phenianul, dee când se află dinastia Kim la conducere, au cerut în ultima vreme încetarea testelor nucleare ale acestei țări, în vreme ce Statelor Unite și Coreei de Sud le-au cerut să încheie exercițiile militare pe care le-au făcut în regiune în ultima vreme.

De ce este importantă Insula Guam

 

Map showing GuamÎn primul rând, pentru că găzduiește o bază militară americană.

-este o insulă vulcanică și din corali, de 540 kmp, situată în Oceanul Pacific, între Filipine și Hawaii

-are doar 160.000 de locuitori și o bază militară cu 6.000 de militari americani

-strategic, oferă acces rapid în Marea Chinei de Sud, la strâmtorile Taiwanului, la Coreea de Nord și la Coreea de Sud.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top