firme
Actual

Veste bună pentru mediul de afaceri. Ce se întâmplă cu patronii și angajații din administrație după adoptarea Legii prevenției

Proiectul legii prevenției a fost adoptat, joi, de Executiv, urmând să fie transmis spre dezbatere și aprobare Parlamentului, potrivit actului normativ operatorii economici având posibilitatea să remedieze o abatere constatată la primul control, într-un termen de maximum 3 luni de zile, fără a primi amendă, ci doar avertisment.
 
Potrivit actului normativ, operatorii economici și angajații din administrație vor avea la dispoziție 3 luni să își repare greșeala. Se încadrează aici 267 de abateri, care nu prezintă un pericol ridicat: contravenții din domeniu fiscal, legislația muncii, ape și păduri, educație și chiar protecția consumatorului. Conform proiectului, se poate greși o dată la trei ani.

Crearea legislației necesare pentru educarea și informarea operatorilor economici și identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control sunt cei doi piloni ai proiectului de act normativ.

„Adoptarea Legii prevenției este un prim pas în emanciparea actului de control, urmând ca al doilea pas să fie conformarea voluntară, participativă  a mediului de business, care va îmbunătăți gradul de colectare la bugetul de stat. Proiectul va intra în procedură parlamentară de urgență și sperăm  să ajungă cât mai repede pe masa Administrației Prezidențiale pentru promulgare”, a declarat ministrul Alexandru Petrescu.

CITEȘTE INTERVIUL CU MINISTRUL ALEXANDRU PETRESCU, EXCLUSIV ÎN Q MAGAZINE

Cum se va transforma cadrul de business pentru antreprenori. Urmează Legea parteneriatului public-privat și înființarea departamentului pentru debirocratizare.

Facilitatea introdusă pentru antreprenori constă în faptul că, spre deosebire de legislația aflată acum în vigoare, în urma actului de control se dă doar un avertisment, fără aplicarea sancțiunii prevăzute de lege pentru contravenția înregistrată, urmând, după expirarea termenului acordat, în urma unui nou control, fie să se constate remedierea acesteia, fie să se aplice sancționarea pentru neconformare.

Totodată, operatorul care a fost identificat ca neconform, beneficiază de prevenție o singură dată pentru oricare dintre contravenții, în termen de trei ani de la data aplicării sancțiunii avertismentului.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top