GABRIEL OPREA – DECLARATII – GUVERN
Actual

Academia, de la Platon la Oprea

Din vremea în care Platon și învățăceii săi se întruneau în crângul de măslini din preajma Atenei și până în prezent, Academia este un centru al excelenței. Academia de Ştiințe ale Securității Naționale (ASSN), înființată de Gabriel Oprea, pare a fi excepția care întărește regula, deși instituția face eforturi pentru a proba că nu este străină de activitatea de cercetare științifică.

Are site, deci există

Controversata instituție, aflată sub tripla coordonare a MApN, MAI şi SRI, a fost constant criticată pentru lipsa de comunicare și transparență.

Ieșită, pe nedrept, din atenția presei și a publicului, ASSN a reușit însă să ofere celor interesați de acest domeniu de nișă, rezervat mai degrabă inițiaților, o pagină web oficială. Aceasta prezintă informații (deocamdată sumare), despre conducere, membri, organizare și funcționare, legislație etc.

De asemenea, aici a fost publicată „Concepția de dezvoltare a Academiei de Științe ale Securității Naționale (2016-2020)”. Documentul este o mostră de banalități generoase. Potrivit acestuia, ASSN își asumă în principal un mod de manifestare de tip think-tank. Cât despre activitatea membrilor, aceasta „are menirea de a oferi rezultate rafinate cognitiv și validate obiectiv pentru conceptele de securitate extinsă”.

Întrucât Concepția reprezintă o sumă de deziderate pompos formulate, preocupările înaltului for pot fi mai ușor deslușite în paginile numărului inaugural al „Revistei ASSN”.

Securitatea națiunii: „Să fie bine ca să nu fie rău”

Iată începutul editorialului semnat de Gheorghe Toma: „Secolul XX a fost secolul cu cele mai multe descoperiri științifice, dar și cel cu cele mai multe atrocități, când omul, uneori fără discernământ, și-a ucis semenii. Putem aprecia că, în prima jumătate a acestui secol, s-a desprins sintagma «orice tratat a fost făcut să fie încălcat», iar partea a doua a evidențiat «un echilibru aparent stabil», prin existența blocurilor militare. Sfârșitul secolului XX a determinat înregistrarea unui ritm accelerat al producerii schimbărilor politice, economice, sociale, militare și de altă natură, culminând cu prăbușirea sistemului comunist, pe principiul dominoului. S-a modificat fundamental caracterul amenințărilor, parcă totul este fără cap și fără coadă (subl.n.), totul începe la umbra păcii, iar asimetria și neconvenționalitatea s-au manifestat și se manifestă din ce în ce mai intens”.

Ca să-l cităm pe autor (secretar general al instituției), „parcă totul este fără cap și fără coadă”, ca să nu mai vorbim despre stilul neacademic, construcția greoaie a frazelor, folosirea inadecvată a unor cuvinte simple, precum „sintagmă” etc. Și încă nu am ajuns la fragmentul-cheie al articolului: „Locul nostru, al României, al Europei, trebuie să fie în aceeași barcă în care se află învingătorii (subl.n); altfel, orice demers politic, diplomatic, economic, militar sau de orice altă natură rămâne un simplu demers. Ca să avem securitate, trebuie să eliminăm insecuritatea și instabilitatea” (subl.n). Adică să fie bine, ca să nu fie rău.

firmele-est-europene-nu-au-cultura-securitatii-it-vezi-care-sunt-prejudiciile1

Călătorie... prin Academie

Alți membri ai Academiei vădesc certe înclinații literare. Un exemplu grăitor este Niculae Iancu, care a găsit astfel prilejul de a-și exersa talentul:

„Mă pregătesc pentru călătorie. Cu maşina. Traseul? Bruxelles – Bucureşti. Sunt conştient că mă aşteaptă un drum lung şi pe alocuri plictisitor. Încarc bagajele, verific senzorii de pe bordul maşinii şi fixez destinația pe sistemul de navigație GPS. Este un sistem pe care  l-am achiziționat dintr-un supermarket cu ceva ani în urmă şi care şi-a dovedit utilitatea pe parcursul câtorva călătorii turistice în spații limitrofe României. Pornesc la drum. Vocea feminină din micuțul aparat mă anunță că după ce voi efectua vreo două manevre simple urmează să intru pe autostradă. (…) În nu mai mult de zece minute sunt deja lansat pe centura Bruxelles-ului şi audiez prima prognoză: «Mergeți 10 km drept, după care virați la stânga». Cei zece kilometri zboară ca într-o clipă, pe ritmuri de rock la volum moderat, şi imediat după virajul la stânga sunt anunțat de aceeaşi voce blândă că trebuie să merg 50 de kilometri drept, după care să virez din nou la stânga”.

Din păcate, restul textelor nu se ridică la înălțimea acestuia, rămânând tributare jargonului cazon. Cine a răsfoit vreodată „Buletinul Universității Naționale de Apărare” sau „Revista de Științe Militare” a Academiei Oamenilor de Știință din România are senzația de déjà vu. Cu precizarea că, în aceste publicații, se mai strecoară și articole care merită citite.

ASSN, care are anul acesta un buget de peste 40 de milioane de lei, a fost fondată în 2012 la inițiativa fostului vicepremier Gabriel Oprea. Instituția are în prezent 21 de membri titulari și unul corespondent. Printre ei se numără foștii miniștri Vasile Dîncu, Sorin Cîmpeanu și Adrian Curaj sau ambasadorii George Maior și Dan Mihalache.

 Indemnizația viageră a unui membru ASSN este de 35.000 de lei anual.


„În 2015, și-au dat titluri de academicieni. Sunt o sectă de șmecheri, o cloacă, gașcă de masoni. Poate îi întreabă DNA pe cei de la ASSN de unde au banii. ASSN trebuie pulverizat!” – Traian Băsescu, B1TV, 7 februarie 2016


basescu-ganditor


„Sunteți cea mai tânără instituție de consacrare academică şi de cercetare ştiințifică din domeniul ştiințelor securității naționale”. – Klaus Iohannis, ASSN, 27 august 2015


ASSN 27 august 2015

ASSN, 27 august 2015

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top