harta seismica
Actual

Cutremur de 8 grade în Mexic. Alertă de tsunami

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter a lovit Mexicul în această dimineață pe coasta de sud a Pacificului, fiind resimțit și în Mexico City.

https://youtu.be/CbUXSm5XqDI

14.00 – Cel puțin țase persoane și-au pierdut viața în urma cutremurului de 8,1 grade care s-a abătut asupra Mexicului și a mai multor state din America Centrală. Cinci victime sunt din Mexic, una din Guatemala. Între victime se află și doi copii.

9.45 – Guvernatorul din Chiapas a anunțat că sunt cel puțin doi morți în regiune, unde s-a resimțit cel mai puternic cutremurul de peste 8 grade care a lovit sudul Mexicului și zona Americii Centrale, la miezul nopții, ora locală. Sunt zeci de clădiri distruse în Chiapas. Până la această oră, s-au produs șase replici ale cutremurului, cu o intensitate de peste 5 grade, potrivit Institutului de seismologie mexican. Alerta de tsunami a fost extinsă și pentru Insulele Fidji. După cutremur, s-au observat valuri cu peste 3 metri înălțime peste media obișnuită. Pe coasta de sud a Pacificului se monitorizează înălțimea valurilor, fiind așteptat un tsunami în următoarele ore.

8.50 – Institutul Seismologic din Mexic a revizuit magnitudinea cutremurului la 8,4, fiind mai puternic decât cutremurul din 1985, de 8 grade, care a omorât peste 5.000 de oameni și a distrus peste 3.000 de clădiri.

Se pare că una dintre zonele cele mai afectate este Chiapas, la granița dintre Mexic și Guatemala, o zonă turistică. Sunt puține date despre ravagiile cutremurului, pentru că în cea mai mare parte a Mexicului, ca și în Guatemala, nu mai funcționează rețelele de electricitate. Se estimează că ar putea fi vorba de mii de victime.

Zhaira Franco, 35 de ani,  care lucrează pentru Facebook și locuiește în mexico City, a povestit într-o postare că înainte cu 30 de secunde de cutremur a fost o alarmă care s-a auzit în oraș. Blocul în care locuiește s-a zgâlțâit atât de tare că s-a lovit de clădirea din apropiere.

O replică de 5,7 grade, cu epicentrul situat la peste 100 de km față de primul cutremur a avut loc 12 minute mai târziu.

Epicentrul cutremurului a fost situat la 100 km sud-vest de orașul Pijijiapan, la o adâncime de 35 de km.

O alertă de tsunami a fost anunțată pentru Mexic, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama și Honduras.

Seismul s-a produs imediat după miezul nopții, ora locală. În capitala Mexico City oamenii au ieșit pe străzi. S-a produs, de asemenea, o pană de curent. Se pare că și Guatemala, ca și alte țări din America Centrală au resimțit efectele cutremurului.

Stire în curs de actualizare

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top