companie
Actual

Directorul unei companii de succes din România este acuzat de spălare de bani

 

Directorul general al RCS&RDS este urmărit penal de DNA pentru spălare de bani, potrivit unui anunţ al companiei. Digi Communications, compania care deţine RCS&RDS, afirmă într-un comunicat că ancheta DNA nu va avea efecte asupra afacerilor.

Reprezentanţii DIGI Communications au anunţat miercuri că nu consideră că ancheta DNA va reprezenta o interferenţă semnificativă în ceea ce priveşte operaţiunile curente şi au anunţat că vor coopera în cadrul anchetei.


Digi Communications NV este o companie înregistrată în Olanda prin intermediul căreia omul de afaceri Zoltan Teszari controlează cea mai mare afacere, compania RCS & RDS, ce deţine cea mai mare reţea de cablu TV din România şi a patra companie de telefonie mobilă, Digi Mobil.


„La data de 16 mai 2017, Dl. Serghei Bulgac, Directorul General (Chief Executive Officer) al Societății și al RCS & RDS S.A., a fost înștiințat în mod oficial cu privire la efectuarea urmăririi penale față de acesta în calitate de suspect, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de spălare de bani”, informează compania într-un comunicat adresat Bursei de Valori.

Image result for RCS RDS Serghei Bulgac

„Posibilitatea întâmplării acestui lucru pe parcursul desfășurării anchetei DNA a fost anticipată și adusă la cunoștința investitorilor în cadrul Prospectului. Societatea continuă să coopereze deplin în cadrul anchetei și consideră că RCS & RDS S.A. și actualii și foștii membri ai conducerii sale au acționat corect și în conformitate cu legea. În prezent, Societatea nu anticipează că investigația va reprezenta o interferință semnificativă în ce privește desfășurarea operațiunilor sale curente”, se arată în comunicatul RCS & RDS.


Digi Communications, compania-mamă a RCS&RDS, aflată în plin proces de listare, a depus un amendament la prospectul de listare în care anunță că și firma RCS&RDS a primit în data de 8 mai o notificare oficială din partea DNA în care i se aduce la cunoștință că are calitate de suspect.


Digi precizează că a fost adus la cunoștința investitorilor de către societate în cadrul prospectului de ofertă publică inițială din data de 26 aprilie 2017 și în cadrul amendamentului la prospect din data de 8 mai 2017, faptul că „Direcția Națională Anticorupție din România a înștiințat în mod oficial la data de 5 mai 2017, actuali și foști membri ai conducerii societății RCS & RDS S.A., filiala principală a Societății, cu privire la efectuarea urmăririi penale față de aceștia, în calitate de suspecți în legătura cu săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și spălare de bani, în legătură cu un contract de asociere în participațiune încheiat în anul 2009 între RCS&RDS SA și Bodu SRL, având drept obiect un ansamblu pentru evenimente de dimensiuni mari aflată în București și la data de 8 mai 2017, RCS & RDS S.A., cu privire la efectuarea urmăririi penale față de aceasta în calitate de suspect, în cadrul anchetei în curs cu privire la aceleași fapte”.

În comunicatul DNA, se arată că procurorii au finalizat procedura de aducere la cunoștință a învinuirii și față de celelalte persoane fizice și juridice cercetate, după cum urmează:

SERGHEI BULGAC, la data faptei director general al SC RDS & RCS, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare de bani,

 SC RCS & RDS SA, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

– dare de mită,

– spălare de bani,

SC BODU SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

– complicitate la luare de mită,

– spălare de bani,

SC INTEGRASOFT SRL (la data faptei deținută de SC RCS & RDS SA) sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la spălare de bani.

Anterior, în aceeași cauză, aşa cum am informat prin comunicatul nr. 448/VIII/3 din 5 mai 2017, s-a dispus urmărirea penală față de următoarele persoane: DUMITRU DRAGOMIR, la data faptelor președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, BENDEI IOAN, la data faptelor administrator al SC RCS & RDS SA, OPREA ALEXANDRU, la data faptei, directorul general și președintele consiliului de administrație al aceleiași companii de televiziune prin cablu, DINEI MIHAI, la data faptelor, coordonatorul activității juridice a aceleiași companii de televiziune prin cablu, BĂDIȚĂ FLORIN-BOGDAN, la data faptelor administrator al SC BODU SRL și BOGDAN-DUMITRU DRAGOMIR, la data faptelor, asociat unic al SC BODU SRL.

Din ordonanțele întocmite de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia:

În perioada aprilie 2009 – mai 2011, inculpatul Dumitru Dragomir, în calitate de președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (L.P.F.), a pretins suma de 3,5 milioane de euro (din care a primit 3,1 milioane de euro), de la suspectul Bendei Ioan, administrator al SC RCS & RDS SA, în scopul atât de a îndeplini cât și de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu precum și de a îndeplini acte contrare acestora.

Banii respectivi, au fost pretinși și primiți de inculpatul Dumitru Dragomir în contextul executării, în perioada respectivă, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din LIGA 1, încheiat la data de 08.04.2008 între L.P.F. și consorțiul constituit din două societăți comerciale, printre care și societatea administrată de suspectul Bendei Ioan.

Această sumă de bani a fost disimulată ulterior, sub forma unor plăți făcute în cadrul unui contract de asociere în participațiune încheiat între SC Bodu SRL (controlată de inculpatul Dumitru Dragomir) și compania de televiziune prin cablu.

Concret:

În cursul anului 2008, la nivelul L.P.F. s-a organizat o licitație având ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competiției Liga I „PARTENER”, în sezoanele competiționale 2008-2009, 2009-2010 și 2010-2011.

În urma desfășurării licitației cu strigare, consorțiul de firme menționat anterior a fost declarat câștigător, prețul de adjudecare fiind de 101.150.000 euro (inclusiv TVA).

În cursul anului 2009, în contextul crizei economice, asocierea de firme a solicitat L.P.F. acordarea unor condiții contractuale mai avantajoase.

În aceste împrejurări, inculpatul Dumitru Dragomir, urmărindu-și interesul personal, întrevăzut din iminenta neîndeplinire a obligațiilor contractuale ale consorțiului, a solicitat reprezentanților companiei de televiziune prin cablu să intre într-un parteneriat de afaceri cu firma pe care acesta o controla.

Image result for dumitru dragomir

Prin urmare, pentru a-l determina pe inculpatul Dumitru Dragomir să susțină interesele SC RCS & RDS SA la nivelul L.P.F., în legătură cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15.08.2009, între societatea controlată de președintele L.P.F., reprezentată de suspectul Bădiță Florin-Bogdan și compania administrată de suspectul Bendei Ioan s-a încheiat un contract de asociere în participațiune.

Conținutul contractului a fost anume conceput de părți astfel încât să creeze aparența unei asocieri tipice și să mascheze cât mai bine voința lor reală internă, aceea de a da, respectiv de a lua mită.

În baza acestui contract, în perioada 18.08.2009 – 10.05.2011, compania de televiziune prin cablu a plătit SC Bodu SRL, în 27 de tranșe, suma de 3.100.000 euro (13.059.290 lei).

În perioada 2015-2016, părțile implicate în încheierea contractului de asociere în participațiune, au acționat pentru „spălarea” și „curățarea” sa de caracterul infracțional, în scopul disimulării originii ilicite a acestuia.

Astfel, între cele trei societăți comerciale au fost încheiate mai multe contracte, părțile preocupându-se exclusiv să confere contractului de asociere în participațiune un caracter licit, în special în privința sumei de 3.100.000 euro, plătită în condițiile de mai sus.

Aceste operațiuni, care s-au derulat până în anul 2016, au condus în final la cumpărarea de către SC RCS & RDS SA a afacerii care a stat la baza contractului de asociere.

De menționat este faptul că, în acest demers infracțional a fost implicat, pe lângă celelalte persoane amintite în comunicatul anterior și suspectul Serghei Bulgac care a cunoscut detaliile acestui „parteneriat” și a semnat diverse documente încheiate în numele și în interesul SC RCS & RDS SA .

Suspecților li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul DNA.

Digi Communications a intrat marți pe piața românească de capital, sub simbolul DIGI, după ce săptămâna trecută a anunțat că prețul ofertei a fost stabilit la 40 lei per acțiune.

 

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top