Catalonia Q Magazine
Externe

Europa către Catalonia: NU vă recunoaştem

27 octombrie rămâne ziua în care o regiune a Spaniei și-a declarat independența. Au urmat inculpări, arestări, demonstrații pro și contra.

Ora de independență

Doar câteva ore a trăit Declarația de independență, adoptată de Parlamentul de la Bercelona, cu 70 de voturi pentru, 10 împotrivă și două abțineri. Imediat, autoritățile centrale, conduse de premierul Mariano Rajoy, au invocat articolul 155 al Constituției spaniole, care a suspendat autonomia de care se bucura Catalonia și a dizolvat instituțiile politice și administrative ale regiunii.

Catalonia avea până la finele lunii octombrie Parlament și Guvern proprii, Poliție și forțe de ordine locale, oprea o mare parte din taxe la bugetul regiunii. Acum, prin decizia Guvernului Rajoy, toate aceste instituții au fost suspendate până la noi alegeri, programate la 21 decembrie. Catalonia este una dintre cele mai bogate și mai industrializate regiuni ale Spaniei. Are peste șapte milioane de locuitori, dintre care aproximativ două milioane s-au pronunțat, la 1 octombrie, pentru desprinderea de Spania. Liderii separatiști au anunțat că vor participa la alegerile din decembrie, însă popularitatea celor trei partide care au proclamat independența și care dețineau majoritatea în Parlamentul catalan s-a prăbușit în ultimele sondaje de opinie. Sub 30%.

În Evul Mediu, Catalonia a fost o barieră în calea invaziei maure și abia după căsătoria lui Ferdinand de Aragon cu Isabela de Castilia (sec. XV) a fost integrată în Spania, așa cum o știm.
În sec. XVII, Catalonia a fost republică, sub protecția francezilor, pentru scurt timp. Mișcarea separatistă catalană, dominată de stânga, a fost activă la începutul secolului XX, dar a fost înăbușită după Războiul Civil, câștigat de Franco, cel care a interzis, după sute de ani, folosirea limbii catalane (de origine occitană). Noua Constituție, adoptată în 1979, i-a acordat Cataloniei autonomia, cu condiția să nu pună în discuție unitatea Spaniei.

Aventurile lui Puigdemont

Mai mult, Carles Puigdemont, premierul catalan până la suspendarea autonomiei și liderul politic al mișcării secesioniste, a fugit în Belgia, singura țară europeană care i-a acordat găzduire.

Autoritățile spaniole i-au arestat pe opt dintre miniștrii guvernului catalan condus de Puigdemont și au emis mandat de arestare pentru alți membri ai Cabinetului care au fugit din țară. Puigdemont (căsătorit cu o româncă din Vaslui, care s-a refugiat și ea în România), a cerut Madridului să-i elibereze pe foștii membri ai Cabinetului catalan.

Uniunea Europeană a anunțat că nu va recunoaște ca stat Republica Catalană, fapt care a temperat scandările susținătorilor separatismului care mizau pe păstrarea monedei euro și pe turism. Înainte de referendum, liderii europeni spuneau că vor respecta decizia catalonilor, însă nu poate fi vorba de accesul lor imediat la UE.

În Spania a început tragerea la răspundere a liderilor separatiști.Procurorul general al Spaniei i-a pus sub acuzare pentru rebeliune şi secesiune prin acţiunile lor care au vizat ruperea Cataloniei de Spania. De asemenea, liderii sunt acuzați și de fraudarea fondurilor pentru referendumul de independență, desfășurat la 1 octombrie. Dacă vor fi găsiți vinovați, Puigdemont și liderii separatiști riscă pedepse cu închisoarea de la 7 la 30 de ani.

Atmosfera în țara care domină Peninsula Iberică este tensionată. La câteva zile are loc câte o demonstrație de protest fie pentru ruperea Cataloniei de Spania, fie pentru unitate. Altminteri, Barcelona, mândra capitală catalană, este același oraș care atrage turiști și se bucură de fiecare zi cu străzi pline de forfotă și voie bună.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top