PSD Q Magazine
Actual

PSD tranșează disputa pe Legile Justiție

După trei luni de dezbatere aprinsă, PSD și-a asumat paternitatea asupra modificărilor la Legile Justiției.

Dezbatere de urgență

Trei luni de controverse asupra numirii procurorilor-șefi la DNA, DIICOT și Parchetul General. Scandal pentru tragerea la răspundere a magistraților care dau sentințe greșite, galceavă asupra statutului Inspecției Judiciare sau acuzații privind controlul și cercetarea penală a procurorilor. Din luna august și până în ultima zi a lui octombrie, scena publică s-a scindat în privința acestor aspecte care fuseseră propuse inițial de ministrul Justiției, Tudorel Toader, dar pe care Guvernul condus de Mihai Tudose nu și le-a însușit pentru a le transforma în proiect de lege.

Astfel, mai mulți parlamentari de la PSD, între care Robert Cazanciuc, Șerban Nicolae, Florin Iordache și Eugen Nicolicea, au depus la Parlament inițiativa legislativă de modificare a celor trei legi care stabilesc normele de funcționare a sistemului judiciar. Legea va fi dezbătută în Parlament în regim de urgență și va fi adoptată până de sărbători.

Cel mai discutat aspect al propunerii lui Tudorel Toader, de a-l exclude pe președintele țării de la numirea procurorilor de rang înalt, a fost tranșat la intervenția liderului PSD, Liviu Dragnea.

„I-am spus domnului Iordache să ţină totuşi cont de poziţiile mele publice în legătură cu procedura de numire a procurorilor şefi, care să-l includă pe președintele țării.”

Liviu Dragnea

Astfel, în inițiativa PSD, președintele țării este cel care-i numește pe Procurorul General, pe șeful DNA și pe cel al DIICOT. Propunerea vine de la ministrul Justiției și trebuie aprobată de Secția de procurori a CSM. Șeful statului poate refuza o singură dată nominalizarea ministrului Justiției, avizată de CSM.

Noutatea este că președintele nu mai este implicat în revocarea șefilor celor trei instituții. Procedura îi menționează doar pe ministrul Justiției și pe membrii Secției de procurori a CSM.

Inspecția Judiciară pleacă de la CSM

Inspecția Judiciară pleacă din subordinea CSM și se organizează ca organism independent, unde numirile, revocările și anchetele sunt direcționate de un Consiliu Național de Integritate a Procurorilor și Judecătorilor.

De asemenea, în cadrul Parchetului General, se înființează o direcție specială, coordonată de Procurorul General al României, care îi anchetează penal pe magistrați, o atribuție care până acum era a DNA.

O altă noutate este atragerea răspunderii magistraților pentru erorile judiciare. Concret, în cazul în care se dovedește că un dosar sau o sentință au fost instrumentate cu rea-credință sau din gravă neglijență, procurorii și judecătorii plătesc. Mai exact, în termen de un an de la stabilirea erorii judiciare, ANAF face recurs în regres, adică îi obligă pe magistrați să scoată bani din buzunarele proprii. Până acum, erorile judiciare erau decontate exclusiv de la bugetul de stat.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top