Margareta Pâslaru
Actual

Mit al muzicii ușoare, Margareta Pâslaru, la 74 de ani, despre muzica injectată în ADN

Aproape 60 de ani din cei 74 pe care îi împlinește astăzi, i-a dedicat artei. În exclusivitate pentru Q Magazine, Margareta Pâslaru vorbește despre proiecte, atitudine și poezie.

Generații la rând au crescut cu muzica și rolurile ei. De la Chemarea mării, la debutul discografic, piesa care a bătut toare recordurile de vânzare ale anilor ’60, până la melodii ca Trandafirii tăi, Cum e oare?, Nu mai plânge, baby, Ale tale, Veronica, Eu și timpul sau Lasă-mi toamnă pomii verzi, Margareta Pâslaru a fost considerată copilul-minune al muzicii ușoare românești. Compozitorul George Grigoriu a numit-o un mit al muzicii ușoare, iar compozitorul Paul Urmuzescu afirma că Margareta Pâslaru reprezintă pentru muzica ușoară ceea ce reprezintă Maria Tănase pentru muzica populară.

Margareta Pâslaru anunță cel mai bun sunet la Gopo 2017, Q MagazineMargareta Pâslaru anunță cel mai bun sunet la Gopo 2017

A împletit armonios muzica, teatrul, filmul, dansul și compozitiile. De-a lungul timpului, 65 de compozitori i-au încredințat lucrările lor, unii scriind special pentru timbrul său aparte. În 1962, maestrul Liviu Ciulei i-a încredințat rolul Polly, devenind partenera lui Toma Caragiu, în piesa Opera de trei parale de Bertolt Brecht; aproximativ 400 de reprezentații. A fost remarcată și de regizori de film care au distribuit-o alături de actorii Marin Moraru, Ștefan Iordache, Ion Dichiseanu, Ileana Stana Ionescu, Dem Rădulescu, Emeric Schaffer, Grigore Gonța, Cornel Coman, ceea ce a apropiat-o de universul artei dramatice.

A început să joace… iepurașul a dispărut și s-a născut o actriță: Margareta Pâslaru. Și, sigur, glasul Margaretei și inteligența ei muzicală au dus la împlinirea totală a rolului (…) Polly devenea mai prezentă, mai conturată și la premieră Margareta a cunoscut victoria! Debutul ei a însemnat totodată și consacrarea unui talent autentic – regizorul Liviu Ciulei

Margareta Pâslaru și Mihai Chirilov,directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), Q MagazineCu Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF)

 În urmă cu cinci ani, artista a debutat și ca scriitoare, cu volumul biografic Eu și timpul. Viață, vocație, viziune. Cartea reprezintă un documentar al experiențelor trăite, drepturile de autor fiind cedate fondului destinat Premiului Anual pentru originalitate interpretativă, acordat tinerilor înzestrați. Încă din 1993, LP-ul și apoi CD-urile, chiar și rolul povestitorului jucat în audiobook-ul Basme fermecate de H.C. Andersen, au o finalitate umanitar-caritabilă. 

„Îmi doresc să pot face bine prin vânzarea muzicii mele, a poveștilor șoptite pe audiobook; ele alină durere micilor pacienți din spital.”, spune Margareta Pâslaru, în exclusivitate pentru Q Magazine.

(…) În era noastră, ne-am bucurat de harul polivalent al multor artiști, încă din vremuri memorabile. O asemenea artistă este actrița Margareta Pâslaru, al cărei glas inegalabil a răsunat armonios și în teatru, și în film. Încă de la debutul său, recunoscută de marii noștri regizori, a ocupat scena și ecranul cu egală distincție și emoție. În amintirea mea cinematografică, Margareta Pâslaru s-a afirmat generos, plătind de câteva ori prețul talentului și al frumuseții. Jocul și cântecul său se regăsesc în acest amestec inedit de candoare și senzualitate. – academician Mihnea Gheorghiu

„Lucrez, mă inspiră toamna vieții cu flacăra ideilor, preaplinul conturează esența prin muzică. Adaug noi compoziții la Caietul III – partituri. Prezentă la înregistrări, absentez în spectacole; albumele rămân peste timp.”, continuă artista.

Margareta Pâslaru, la aniversarea a 141 de umanitate Crucea Roșie, exclusiv Q MagazineMargareta Pâslaru, la aniversarea a 141 de umanitate Crucea Roșie, exclusiv Q MagazineLa aniversarea a 141 de umanitate, alături de Iulian Bobîrnea, jurnalist și voluntar Crucea Roșie de 16 ani

Din februarie dezvolt noul album aniversar, PROVIDENȚA, CD de autor, în beneficiul Asociației Nevăzătorilor din România.

Muzica injectată în ADN

„Tulburarea stârnită de versurile unor poeți prezenți pe acest album, precum George Bacovia, George Țărnea, Oscar Wilde, Marius Tucă, vibrează în glas. Am regăsit printre strofe propriul univers, solitudinea necesară. Muzica injectată în ADN exaltă victorios, mângâie, revoltă, alină, spulberă, plânge, înaripează, reverberează divina atingere… Piscurile reușitelor rămân, nu se repetă, evoluăm în pas cu dinamica timpului.”

Alături de Jolt și Andrei Kerestely, exclusiv Q MagazineAlături de Jolt și Andrei Kerestely, în studioul Radio Clasic

Faptele pornite din genuină omenie inspiră, în timp ce amestecul unora în viața altora afectează calitatea existenței de ambele părți.

Atitudine

„Cred că atitudinea și spiritul inovator decid vârsta, nu cifrele anului de naștere. Vorba ceea, câte sentimente mă înfioară, tot atâtea melodii și texte erup. Înregistrările în Studioul Jolt și Andrei Kerestely vor continua întreaga vară. S-a mixat Nani Făt-Frumos în care cântă și George Nicolescu împreună cu fetița Angela Gheorghiu. De asemenea, FĂRÂMIȚĂ, o compoziție proprie, muzică și text în stil lăutăresc – un tribut adus regretatului lăutar Fărâmiță Lambru. M-a acompaniat acordeonistul, Paul Gheorghe.

Am bucuria de a mă întâlni cu noul val în studioul Radio Clasic. Energia talentaților instrumentiști, actori, cântăreți, asigură viitorul artistic.”, mai spune artista.

În fiecare an, la 9 iulie, le doresc sărbătoriților (Mirabela Dauer, Angela Similea și Daniel Iordăchioaie) realizarea viselor! Familiei și colaboratorilor, sănătate și împliniri!

 

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top