Duma de Stat de la Moscova, QMagazine
Actual

Moscova amenință oficial Republica Moldova

Duma de stat a Federației Ruse a adoptat la finalul săptămânii, o declarație privind regiunea transnistreană, în care consideră că autoritățile de la Chișinău manifestă  ”tendințe negative grave politice și social-economice” în această regiune, potrivit RiaNovosti, în vreme ce deputatul rus Leonid Kalașnikov amenință cu răspândirea conflictului de la Donbas.

Autoritățile din Republica Moldova și Ucraina sunt acuzate că ar fi organizat o blocadă a regiunii și ar reprezenta o amenințare la prosperitatea și securitatea locuitorilor, inclusiv a celor 200 de mii cetățeni ruși din zona transnistreană.

În document se mai spune că forțele de menținere a păcii din regiune nu pot fi înlocuite și Duma condamnă apelurile Chișinăului de revizuire a statutului trupelor ruse dislocate în stânga Nistrului.

Leonid Kalașnikov

Kalaşnikov, preşedinte al Comitetului pentru relaţiile cu CSI, a lansat  un avertisment grav – „Se va crea un focar care poate dinamita întreaga situație. Astfel, nu doar în Ucraina va fi război, dar, din păcate, va fi unul și la granița de sud a Ucrainei. Noi nu putem să acceptam această situație, deoarece noi menținem pacea de 25 de ani acolo pe Nistru, unde trăiesc 200.000 de compatrioți”

Kalașnikov,  a invocat situația din Donbas, aflat  în estul Ucrainei, unde se desfășoară un conflict armat între rebelii separatiști proruși și forțele guvernamentale.

Igor Dodon q magazine

Reacțiile de la Chișinău

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova afirmă că declaraţia Moscovei „conţine o serie întreagă de evaluări tendenţioase şi critici absolut neîntemeiate la adresa autorităţilor moldoveneşti, menite să inducă opinia publică în eroare şi să provoace noi tensiuni”.

Autorităţile moldovene spun, într-un comunicat, că responsabilitatea pentru faptul că până în momentul de faţă nu a fost atins un progres real în soluţionarea problemelor menţionate trebuie să fie pusă nu pe seama autorităţilor moldoveneşti sau ucrainene, ci pe cea a liderilor politici de la Tiraspol care manifestă o poziţie neconstructivă şi intransigentă la masa tratativelor, fiind preocupaţi mai mult de obţinerea recunoaşterii independenţei Transnistriei, decât de soluţionarea problemelor şi dificultăţilor reale cu care populaţia din regiunea transnistreană, inclusiv oamenii de afaceri, se confruntă zi de zi.

Igor Dodon a reacționat pe Facebook la declarația Dumei de Stat. „O Moldovă unitară, neutră şi prosperă este garanţia păstrării şi consolidării statalităţii şi neadmiterea dislocarea trupelor NATO pe Nistru”. Dodon a spus că doar prin compromis motivare economică şi negocieri tactice e posibil de pregătit temelia pentru acei paşi decisivi, care vor fi susţinuţi şi de celelalte ţări implicate în acest conflict îndelungat”. „Rusia mereu a recunoscut integritatea teritorială a Republicii Moldova, a sprijinit încercările noastre de a uni malurile Nistrului, iar nou avem nevoie foarte mult de ajutorul Rusiei şi în continuare, în realizarea juridică a acestei misiuni importante pentru ţara noastră''.

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top