Bratislav Zivkovic (rândul de sus, mijloc) a participat la conflictul din Crimea, de partea forţelor ruse
Actual

SRI anunţă: Indezirabil în România!

Paramilitarul sârb, Bratislav Zivkovic, care spiona baza NATO de la Mihail Kogălniceanu, este declarat indezirabil în România. Anunțul a fost făcut, marţi seara, în cadrul unei declaraţii de presă de purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea. 

Declarația a fost transmisă în direct pe pagina de Facebook a instituției.

Posted by SRI – Serviciul Român de Informații on Tuesday, November 14, 2017

Curtea de Apel Bucureşti a dispus, marţi, măsura declarării ca indezirabil, pentru o perioadă de 15 ani, din considerente de securitate naţională, a lui Bratislav Zivkovic. Decizia vine la propunerea SRI care l-a monitorizat pe Zivkovic, comandantul organizaţiei de cetnici din Serbia Cetniciki Pokret, cunoscută ca fiind una paramilitară cu orientări naționalist-șoviniste, implicată inclusiv în conflictul din estul Ucrainei alături de pro-ruşi.

Bratislav Zivkovic a fost monitorizat de Serviciul Român de Informaţii în timp ce culegea informaţii despre baza NATO de la Mihail Kogălniceanu (Constanţa), dar şi despre sistemul de radare de pe coasta Mării Negre. Sârbul era interesat să obţină informaţii tehnice despre sistemul de radare de pe litoral (caracteristice tehnice, date amplasament etc.).

Bratislav Zivkovic SRI Q Magazine

„Acțiunile cetățeanului sârb derulate în România au avut un caracter clandestin și un modus operandi specific activităților de spionaj.  Măsurile specifice întreprinse de către Direcţia Generală Contraspionaj a SRI au condus la prevenirea exfiltrării de informaţii clasificate de natură să afecteze interesele de securitate naţională.

Cetățeanul sârb nu a reușit să intre în posesia niciunui document sau informație clasificate.

Evaluarea SRI arată că prezenţa lui Bratislav Zivkovic pe teritoriul naţional constituie un risc la adresa securităţii naţionale, motiv pentru care a fost sesizat Ministerul Public, cu propunere de declarare ca indezirabil. În calitate de autoritate naţională pe profil contraspionaj, SRI a avut ca misiune prioritară prevenirea oricăror riscuri şi ameninţări la adresa cetățenilor României şi a cooperat în acest caz cu instituţii interne (Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General pentru Imigrări, respectiv cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti), precum şi cu partenerii noștri externi”, se arată în comunicatul SRI publicat pe site-ul oficial al instituției.

 

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top