OECD
Actual

Ungaria se împotrivește aderării României la OECD. Motivul, un liceu din Târgu Mureș. Reacția MAE

Autoritățile ungare au anunțat miercuri că au suspendat sprijinul acordat României la aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Ministerul român al Afacerilor Externe precizând că reacția statului vecin „contravine mesajelor de deschidere recente”. Autoritățile ungare sunt nemulțumite de suspendarea activității Liceului Teologic romano-catolic de la Târgu Mureș. România declarase că este o prioritate de politică externă aderarea la OCDE.

Ministerul român de Externe apreciază că asocierea sprijinului cu evenimente recente este „complet inadecvată, inamicală și contraproductivă”, iar o abordare condițională este respinsă de statul român.


„În ceea ce privește conexarea situației Liceului Romano-Catolic de la Târgu Mureș de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, aceasta este complet inadecvată, inamicală și contraproductivă”, arată MAE.


Potrivit sursei citate, România îndeplinește criteriile pentru aderarea la această organizație, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intenția de a susține candidatura țării noastre.

În același timp, subliniază MAE, România respinge orice fel de abordare condițională în relația bilaterală.

„Autoritățile române apreciază că această reacție a părții ungare contravine mesajelor de deschidere și cooperare care au marcat recentele contacte bilaterale și își exprimă speranța în dezvoltarea relațiilor dintre cele două state în spiritul unei relații de parteneriat strategic real și pe baza respectului reciproc”, punctează Ministerul de Externe.

OCDE este implicată într-un proces de reflecție strategică cu privire la viitorul său, inclusiv procesul de extindere. Pe de altă parte, țara noastră s-a profilat ca un candidat nu doar eligibil, dar și credibil pentru aderarea la această organizație.


Potrivit evaluării OCDE, România a făcut progrese constante în procesul de asimilare a instrumentelor organizației, plus aderarea la peste 30 de instrumente legale și recomandări. Un exemplu în acest sens este recenta aderare a României la Agenția pentru Energie Nucleară, care confirmă întărirea parteneriatului dintre OCDE și România.


Ambasadorul român de la Budapesta, Marius Gabriel Lazurca, a fost convocat la MAE ungar, unde i s-au prezentat nemulțumirile ungariei în urma suspendării activității Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, informează agenția MTI, citată de Agerpres.

Agenția maghiară de presă menționează că secretarul de stat Levente Magyar a transmis surprinderea guvernului ungar față de situația în care se află respectivul liceu și a spus într-o conferință de presă că acțiunea autorităților române echivalează cu „un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorității ungare, copiilor, familiilor și procesului de restituire în România”.

 

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top