alegeri iran
Actual

Alegerile prezidențiale în Iran, importante pentru întregul mapamond

Iranienii își aleg, astăzi, noul președinte, având de ales între șeful statului în exercițiu, moderatul Hassan Rouhani și clericul conservator Ebrahim Raissi.

Birourile de vot s-au deschis la 03:30 GMT. Pentru acest scrutin, la care sunt chemați să participe 56,4 milioane de alegători, alegerea între cei doi candidați se face de fapt între continuarea deschiderii spre lume dorită de Rohani și accentul pe naționalism, susținut de Raissi, scrie AFP.

Image result for Hassan Rouhani vs Ebrahim Raissi

„Când desfășori o acțiune pozitivă, trebuie să o faci cât mai devreme posibil”, a spus ghidul suprem Ali Khamenei unui jurnalist înainte de a vota la domiciliul său din Teheran. „Destinul țării este în mâinile iranienilor, care îl aleg pe șeful executivului”, a adăugat el.

Alegerile au loc la două zile după decizia SUA de a prelungi relaxarea sancțiunilor împotriva Iranului, conform acordului nuclear din 2015 între Teheran și cele șase mari puteri, între care Statele Unite ale Americii. Washingtonul a anunțat în același timp alte sancțiuni împotriva programului balistic al Teheranului. 

Consiliul Gardienilor Constituției, controlat de clericii conservatori, a aprobat candidatura a șase personalități. Trei sunt din tabăra reformatoare și moderată: președintele în exercițiu Hassan Rohani, vicepreședintele său Es-Hagh Jahanguiri și un fost ministru moderat, Mostapha Hachemitaba. Ceilalți trei sunt reprezentanți ai direcției conservatoare: clericul Ebrahim Raissi, primarul Teheranului, Mohammad Bagher Ghalibaf, și Mostapha Mirsalim, liderul celui mai vechi partid conservator iranian.

Cea mai înaltă autoritate a Iranului nu este președintele țării, ci liderul spiritual suprem, în prezent ayatollahul Ali Khamenei, care conduce și Consiliul Suprem de Securitate Națională (CSSN). Totuși, Președintele Iranului are un rol important prin faptul că este, de fapt, șeful guvernului de la Teheran (funcția de prim-ministru a fost desființată în 1989), iar măsurile executive pe care le adoptă dau direcția generală a țării și configurează politicile sectoriale.

Image result for ayatollah Ali Khamenei

Ayatollahul Ali Khamenei

 

Autoritățile electorale din Iran au decis ca dezbaterile televizate pentru alegerile prezidențiale să fie în cele din urmă în direct, revenind asupra unei decizii inițiale criticate de candidați și de opinia publică, a precizat agenția de presă IRNA. Primele dezbateri televizate în direct la alegerile din 2009 și 2013 au fost extrem de urmărite și au influențat scrutinul.

 

Sistemul electoral este de tip european/francez, cu vot direct (fără mari electori), fiind necesar un al doilea tur de scrutin dacă niciun candidat nu obține majoritatea absolută (peste 50%) în primul tur.

 

 

Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top